MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Statyw Vanguard MK 1
Czy ten statyw jest wart 49 zł i czy w ogóle jest wart tego aby go używać? Nie oczekuję cudów za te pieniądze, ale też i cuda nie są mi potrzebne. Z drugiej strony jeżeli to jest totalny badziew to nawet tej kwoty szkoda wyrzucać w błoto. Proszę o opinie.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Widziałem go i według mnie do lustrzanki on się nie nadaje. Wydawał się mało stabilny, no i chyba w ogóle nie ma płytki-szybkozłączki? Mi by było szkoda 49 zł. :-)

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Całkowicie popieram zdanie Dsk. Lepiej się za te pieniądze z letka wódczanie sponiewierać i mieć mgliste wspomnienia z wieczoru niż mieć mgliste wspomnienia po lustrzance.
No niestety, trochę trzeba na w ten statyw wydać, żeby twój aparat był w miarę bezpieczny. I osobiście uważam, że warto tą kwotę odżałować.
Pozdrówka - Kuszelas

MarcinG  Dołączył: 03 Lip 2007
Kuszelas napisał/a:
No niestety, trochę trzeba na w ten statyw wydać

Trochę to znaczy ile? Nie robię fotek dla National Geographic, więc nie sugerujcie mi statywów za 2000 zł.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007

raurfang  Dołączył: 26 Kwi 2007
na przykład 250-300 zł na coś z serii Velbon Sherpa:
Velbon Sherpa 600R

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
MarcinG napisał/a:
Nie robię fotek dla National Geographic, więc nie sugerujcie mi statywów za 2000 zł.

Już spiesze z pomocą. Proponuję rozejrzenie się za produktami firmy GoldPhoto. Ich produkty są mocno wzorowane na Manfrotto(podróbki prawie). Jakość trochę słabsza, ale jak się podokręca wszystkie śrubki to jest bardzo wporządku. Za zestaw: głowica kulowa YH430(jak Manfrotto 486RC2) + nogi YH324 wzorowane na Manfrotto PROB 55 zapłaciłem trochę ponad 300pln. Waży toto sporo, ale stabilne jest jak skała i wysokie że hoho. Jakby co, szukaj na allegro.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
No MarcinieG, chociażby taki:
http://allegro.pl/item359...wiec_f_vat.html
Porozmawiaj z Czesiem z naszego Forum to może się zmieścisz w 300 PLN z kosztami przesyłki. Chociaż osobiście polecałbym jeszcze dokupienie dodatkowej szybkozłączki.
Albo taki:
http://allegro.pl/item359...tto_f_vat_.html
Są tu na forum posiadacze tych statywów i też sobie chwalą. Jest to, podobno, dokładna kopia Manfrotto.
I może proponowałbym jeszcze zajrzenie do tego wątku:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=11059

Pozdrówka - Kuszelas

forestowy
[Usunięty]
Obecnie za zestaw: GoldPhoto YH314 + głowica YH430 w foto-tip'ie dasz 228 zł + wysyłka.
Będziesz miał tanio i dobrze. Sam używam i nie narzekam.

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Wszystkie te statywy są fajne ale dla mnie niestety są zbyt niskie.. :mrgreen:
Poszukuję jakiegoś co się wysuwa > 180 cm. Stabilnego, aby kasetka nie doznała jakowegoś urazu.
Oczywiście w rozsądnej cenie (...2, ... 3 x 100 pln - ciut więcej lub mniej).

:-B :-B

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Romi napisał/a:
Poszukuję jakiegoś co się wysuwa > 180 cm.

Czyli masz ponad 2m wzrostu?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
GoldPhoto YH324 z wysuniętą kolumną ma 184 cm a dochodzi jeszcze wysokość głowicy. Cena około 170 plus cena głowicy.

marucha napisał/a:

Czyli masz ponad 2m wzrostu?

ano - ciut się wyrosło! :mrgreen:

[ Dodano: 2008-05-21, 16:20 ]
plwk napisał/a:
GoldPhoto YH324 z wysuniętą kolumną ma 184 cm a dochodzi jeszcze wysokość głowicy. Cena około 170 plus cena głowicy.

Dzięki za info... :-B :-B

Dn'tSLn
[Usunięty]
Witam, pozwólcie że się podepnę do tematu. Posiadam statyw Velbon Sherpa 600r, osobiście bardzo go polecam ale poszukuję coś lżejszego i mniejszego na piesze i rowerowe wypady.

Co byście mi zaproponowali? Zależy mi na konkretnej, w sensie nie delikatnej i skrzypiącej głowicy oraz podstawce, tak bym mógł się łatwo z nim przemieszczać bez odkręcania go 20 razy na jednym wypadzie. Kiedy mam cały sprzęt i sherpę po kilku kilometrach odechciewa mi się zabawy w fotografię.

Nie mam dużych pieniędzy na statyw, więc szukam coś do 100zł i około 1kg wagi. Mam Sherpę która zaspokaja moje potrzeby na ekstremalnych wypadach, teraz szukam coś na nocną wędrówkę po mieście, bieganie po górach czy spacery z dziewczyną.

Proszę o propozycje, sam myślałem nad Velbonem DF-40 lub czymś podobnym.

Pozdrawiam

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Dn'tSLn napisał/a:
coś do 100zł i około 1kg wagi
Ciężko o stabilny statyw spełniający takie warunki. Te lżejsze, z zaawansowanych materiałów, zazwyczaj są drogie.

Dn'tSLn napisał/a:
szukam coś na nocną wędrówkę po mieście, bieganie po górach czy spacery z dziewczyną
Myślałeś nad monopodem?

Dn'tSLn
[Usunięty]
No tak, ale statyw ten ma być między innymi po to bym również ja znajdował się na zdjęciach.

Na Włókno Węglowe niestety mnie nie stać :/

Co powiecie n/t Velbona o którym pisałem wyżej?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-05-31, 16:49 ]
Dn'tSLn napisał/a:
...

Co powiecie n/t Velbona o którym pisałem wyżej?

Pozdrawiam

Ja posiadam Velbon CX 640. Na wędrówki konkretnie ten model jest zdyt duży i ciężki, ale za to stabilny. Do domowego zastosowania jest bardzo dobry...
Z firmy jestem zadowolony. Dobra jakość za rozsądne pieniądze.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
co do statywów to stosuję prostą zasade, tyle ile waży statyw tyle ma bezpiecznego udźwigu ;-)
oczywiście są wyjątki, z reguły dość kosztowne

Dn'tSLn
[Usunięty]
Z tego co widzę, to ten CX 640 to tańsza wersja sherpy.

Głowicę ma identyczną jak df-40. Powiesz jak Ci się sprawuje ta głowica? Jak już wspomniałem mój aparat waży 1kg.

Pozdrawiam

Dn'tSLn napisał/a:
Z tego co widzę, to ten CX 640 to tańsza wersja sherpy.

Głowicę ma identyczną jak df-40. Powiesz jak Ci się sprawuje ta głowica? Jak już wspomniałem mój aparat waży 1kg.

Pozdrawiam

Też mi się tak wydaje.

A statywik jest spoko – jak za te cenę (w sklepie nie dla idiotów około 160 - 180 PLN). Głowica dobrze trzyma moją kasetkę. Chodzi bez zacięć, płynnie się reguluje. Oceniam na bdb. jednak trudno powiedzieć ;jak utrzyma 1kg - myślę, że da radę.... :?:
Ww. statyw kupiłem, bo wydał mi się najbardziej stabilny, a w tej cenie chyba stabilniejszego to ciężko trafić...przynajmniej ja nie znalazłem. :-B
No i ta jego wielkość - wsam raz dla mnie :mrgreen:

Skocz do: