witusch
[Usunięty]
marucha, niedoczytales :!: , kolega pytal czy aparat k10d ma wbudowany AF i moje stwierdzenie, ze w tej chwili kazdy ma wbudowany AF dotyczylo puszek a nie szkiel :-P

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
uuuuups :oops:
witusch - :-B :-B :-B

witusch
[Usunięty]
marucha, chetnie bo mnie suszy :-B :-B :-B

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
no nie wiem Panowie i Panie (?)...
ja tam za ~4500 sprowadzam taki sprzęt - k20, 18-250,50/1.4,fgz540 niech założyciel wątku pomyśli o sprowadzeniu z USA.
Przyznaje się że lustrer dotykałem tylko w MM i w Euro :-/ uważam, ze na początek to bedzie w sam raz jak dla mnie, a i zachaczyć o jakiś ślub koleżanki nie bedzie wstyd 8-)

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
to tak jak ściganie się w technice komputerowej??? kupię sobie kompa z 10GB ramu żeby było na zapas:D:D??? :mrgreen: :-/

stać mnie wiec czemu miał bym sobie nie kupić k20, tylko męczyć sie z JPG w k10 które w moim przekonaniu sa badziewne? (k100 dla mnie jest zupełnie poza konkurencją - za duże łapy mam) szczegolnie że roznica w stanach to 300-400$

może i troszkę ściągam "na zapas" ale ile zapłace za ten zestaw w PL? - 7.000zł, a nie wiadomo kiedy nadaży sie kolejna okazja 8-)

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
SiekaSS napisał/a:
kupię sobie kompa z 10GB ramu żeby było na zapas:D:D??? :mrgreen: :-/

i chyba będziesz musiał stworzyć system, żeby to obsłużył :-P

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
jaczes napisał/a:
stać mnie wiec czemu miał bym sobie nie kupić k20
też bym tak chciał, teraz sobie nie mogę pozwolić, jednak SiekaSS, ma rację z tego co napisałeś wcześniej to śmiem twierdzić że na początku nie wykorzystasz/wykorzystamy ani połowy możliwości tego zestawu, a później to pojawi się nowy model który pewnie będziesz/będziemy chciał/chcieli kupić, tak chyba każdy z nas robi może nie w pełni świadomie no ale przecież to jest celowe działanie marketingowców od wszelakiego sprzętu, wielki wyścig trwa,

witusch
[Usunięty]
jaczes napisał/a:
męczyć sie z JPG w k10 które w moim przekonaniu sa badziewne
:?: :?: :?: :shock: Ostatnio czytalem o szumach w K20d ktore podobno sa bardzo baziewne :-P

witusch napisał/a:
jaczes napisał/a:
męczyć sie z JPG w k10 które w moim przekonaniu sa badziewne
:?: :?: :?: :shock: Ostatnio czytalem o szumach w K20d ktore podobno sa bardzo baziewne :-P

klamka już raczej zapadła... 20 czerwca po przylocie samolotu z NY sie przekonam na własnej skórze ;) :roll:

[ Dodano: 2008-05-18, 13:33 ]
predoo napisał/a:
jaczes napisał/a:
stać mnie wiec czemu miał bym sobie nie kupić k20
też bym tak chciał, teraz sobie nie mogę pozwolić,

z tymi funduszami to nie jest do końća tak że sam wyłoże kase, nico sie zadłużę... ale wychodze zawsze z załozenia, ze lepiej coś lepszego brać.

predoo napisał/a:

jednak SiekaSS, ma rację z tego co napisałeś wcześniej to śmiem twierdzić że na początku nie wykorzystasz/wykorzystamy ani połowy możliwości tego zestawu,

żyję ze świadomością tego...ale chyba nikt nie brał aparatu do reki po raz pierwszy i odrazu wszystko wiedział... ja liczę że kroczek po kroczku sie naucze

witusch
[Usunięty]
No to najpierw sie przekonaj, a potem pisz co jest baziewne a co nie. Nazywanie baziewnymi zdjec z aparatu, ktory badz co badz otrzymyl wiele nagrod miedzynarodowych i ma rzesze zadowolonych uzytkownikow na calym swiecie, jest co najmniej dziwne, ale tak jak napisales to jest tylko Twoje zdanie ciekaw jestem, czy w takim razie k20d zadowoli Twoje koneserskie oko.

PS. Czekamy z niecierpliwoscia na pierwsze sample.

przeciez napisałem "moim zdaniem" ;-)

z Twojej wypowiedzi wynika, ze tak naprawde wypowiadac mozna sie tylko o aparacie który sie posiadało dłużej... mnie na to nie stać, żeby kupić k10 i k20 i stwierdzić, ze jednak k10 sie nie nadaje, k20 jest lepsze i odłożyć na półkę jedno body... nie wiem, może złe testy czytałem...złe sample oglądałem :cry:

witusch
[Usunięty]
I jeszcze taka mala zagadka, czy pomyslales dlaczego premiera K20D odbyla sie bez wiekszego echa w swiecie fotografii (w przciwienstwie do premiery K10D)? Odpowiedz jest bardzo prosta, po tak udanym modelu jak kadyszka trudno jest zaskoczyc czyms lepszym, nawet obudowe k20d przejelo bez najdrobniejszej zmiany! Wiec zanim cos napiszesz, a szczegolnie "moim zdaniem", to sie zastanow, bo wystawiasz wlasnie sobie ocene. I nie chodzi o to jaki TY SOBIE KUPISZ APARAT, tylko o to jaka opinie wystawiles kadyszce.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
jaczes, wszystkiego podobno można się nauczyć, ja również jestem podobnego zdania, że jak mnie stać to kupuję coś lepszego a jak nie to nie kupuje, jednak chyba nie kupujesz takiego sprzętu żeby robić ładne jpg-i? do tego wystarczy 3-4 razy tańsza hybryda i nic nie musisz przerabiać

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
witusch napisał/a:
Odpowiedz jest bardzo prosta, po tak udanym modelu jak kadyszka trudno jest zaskoczyc czyms lepszym, nawet obudowe k20d przejelo bez najdrobniejszej zmiany!

O nie, w obudowie drobne - ale dość istotne - zmiany są!

witusch
[Usunięty]
Samp, istotne jakie? Cos przespalem? :-? A zreszta to nie o to chodzi. Wnerwia mnie jedynie jak ktos kto zapewne ani kadyszki ani kadwudyszki w rekach nie mial, fotografuje Praktica DCZ 5.4 za 70 euro, pisze ze jego zdaniem cos w k10d jest BAZIEWNE. :evil:

:lol: :lol: :lol:

Otóż:
1. wygodniejsze moletowanie kółka z trybami ekspozycji
2. dłuższe uchwyty zameczków karty pamięci i baterii (wygodniej chwytać)
3. większy LCD
4. obrócony, wygodniejszy przełącznik SR - łatwiej teraz sięgnąć kciukiem
5. zmiana kształtu przełącznika trybu AF (ale to IMO nie jest wygodniejsze)
6. ano i doszło gniazdo lamp studyjnych (ale to nie tak istotne, wolę wyzwalanie radiowe)

witusch
[Usunięty]
Samp napisał/a:
:lol: :lol: :lol:

Otóż:
1. wygodniejsze moletowanie kółka z trybami ekspozycji
2. dłuższe uchwyty zameczków karty pamięci i baterii (wygodniej chwytać)
3. większy LCD
4. obrócony, wygodniejszy przełącznik SR - łatwiej teraz sięgnąć kciukiem
5. zmiana kształtu przełącznika trybu AF (ale to IMO nie jest wygodniejsze)
6. ano i doszło gniazdo lamp studyjnych (ale to nie tak istotne, wolę wyzwalanie radiowe)

no to jak moim zdaniem to tylko wyswietlacz sie liczy, reszta to takie tam, moga byc a nie musza. ;-)

A wyświetlacz wcale nie taki fajny, bo za mało zwiększona rozdzielczość i odnoszę wrażenie, że bardziej widać pixele... :-?

D300 to ma fajny wyświetlacz...

No, a co do jpg'ów, to faktycznie - stanowczo z K20D są lepsze (ale robić tylko w najlepszej jakości)

witusch
[Usunięty]
Samp napisał/a:
No, a co do jpg'ów, to faktycznie - stanowczo z K20D są lepsze (ale robić tylko w najlepszej jakości)
moze i sa lepsze ale z k10d na pewno nie sa baziewne, i o to wlasnie mi chodzi, zreszta jpg i tak mam gdzies, jakos tak dziwnie polubilem DNG :lol:

Skocz do: