argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
Ja wolę zobaczyć co kupuję, a nie bawić się później w odsyłanie wadliwego sprzętu.
Pewnie, że masz rację. Dlatego trzeba z rozmysłem wchodzić w konkretny system. Sprawdzić dostępność szkieł w sklepach, ceny itd.
Było o tym pisane wiele razy. Ale widocznie nikomu nie chce się czytać.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
argawen napisał/a:
Pewnie, że masz rację. Dlatego trzeba z rozmysłem wchodzić w konkretny system.
Święta prawda, zanim kupiłem K10d wszystko to wiedziałem, ale ja tylko odpowiadam na pytanie autora tego tematu. Słabsza dostępność akcesoriów do Pentaksa, jest faktem i nie można też tego bagatelizować. Po co ma potem ktoś być niezadowolony.

Słabsza dostępność akcesoriów do Pentaksa, jest faktem i nie można też tego bagatelizować.
Przeca piszę, że było o tym na forum.

Gdyby pytanie brzmiało: Co zyskuję wybierając Pentaksa? - też można sporo napisać.

[ Dodano: 2008-05-19, 12:06 ]
argawen napisał/a:
Przeca piszę, że było o tym na forum.

No tak, ale ten wątek chyba raczej nic nowego nie wnosi, w stosunku do tego co już było na tym forum :-B .

Viator  Dołączył: 08 Maj 2008
Gdyby pytanie brzmiało: Co zyskuję wybierając Pentaksa? - też można sporo napisać.
Na ten temat sporo już poczytałem, i jak widać mnie to przekonało i decyduję się na ten system. A brakowało mi tematu 'co tracę', bo jak wiadomo, nie ma róży bez kolców :).

Kupuj, kupuj. Pomimo tego co napisałem powyżej, to jestem bardzo zadowolony z Kadyszki. Do tego stopnia, że dokupiłem do niej drugie body z tego samego systemu :mrgreen: .

[ Dodano: 2008-05-19, 12:14 ]
A co do prędkości AF, to przed zakupem porównywałem szybkość K10d z kitem i C 40d z Sigmą 17-70 i w tym konkretnym przypadku Canon był wolniejszy.

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Ja Ciebie Gin z tonikiem rozumiem, ale patrząc na to z mojej strony to ja na ten przykład mieszkam w Bytowie i mogą se u siebie co najwyżej, z rzeczy nowych, pooglądać jakieś chińskie quady albo polskie siewniki ( z rzeczy foto jakieś kompakty, DSLR-ów nikt tu nie sprowadza, brak zbytu)i zakupy przez internet są dla mnie jakąś alternatywą. Do Gdańska mam 100 km jest to już wyprawa-zwłaszcza, że drogi intensywnie remontują. No jest co prawda w Sopocie FotoNet gdzie można ten sprzęt obejrzeć, ale z kupowaniem to już niekoniecznie,niektóre ceny mają co nieco wygórowane. Szukam tańszego źródełka. No i istnieje możliwość zwrotu, chociaż jeszcze z tego nie korzystałem.
Ale tak jak napisałem, to jest hobby dla ludzi cierpliwych i wyluzowanych :mrgreen:
Pozdrawiam z Kaszub - Kuszelas

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Kuszelas napisał/a:
Ja Ciebie Gin z tonikiem rozumiem, ale patrząc na to z mojej strony to ja na ten przykład mieszkam w Bytowie

Kurcze, robiłem tam weselisko w październiku... :-)

Kuszelas napisał/a:
Ja Ciebie Gin z tonikiem rozumiem, ale patrząc na to z mojej strony to ja na ten przykład mieszkam w Bytowie
O.K. na pewno w Bytowie to bez różnicy, bo innych systemów też nie uświadczysz. Choć to przecież stolica księstwa :-)
A tak z innej beczki to miło, że jeszcze Kaszubów na Ziemi Bytowskiej nie wytrzebiono :-B

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Jako użytkownik Kasetki dodam, że wadą może być dla niektórych brak polskiego menu.
It is not a problem for me but some people can feel inconvenience.

W nowych Pentaksach, zdaje się jest polskie menu.

Dlatego napisałem w imieniu kaseciarzy. Da się cos z tym zrobic? Są moze jakies upgrady? Pytam, bo nie wpadł mi taki temat w oczy.

Wito76 napisał/a:
Są moze jakies upgrady?
Nie ma.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wito76 napisał/a:
Jako użytkownik Kasetki dodam, że wadą może być dla niektórych brak polskiego menu

Ile razy dziennie będziesz gmerał w menu? Co takiego, co wcześniej rozpracujesz z instrukcją obsługi, zapomnisz?

PLWK. Napisałem przecież że "dla niektórych" brak polskiego moze byc wadą. Zdaje sie na recenzje.net czytałem opinię sfrustrowanego uzytkownika kasetki, który pisał że jest starej daty i musi sobie zmieniać język na rosyjski i w ten sposób musi sobie radzić z brakiem polskiego menu co jest dla niego skandalem.
Bardziej sie czepiam "dla zasady" skoro Viator pyta o wady. Jak pisałem wyżej dla mnie nie ma problemu i zgodzę sie, że szybko wchodzi do głowy opanowanie menu. A co do częstotliwości grzebania w menu to sam wiesz, ze raczej nie robi się zdjęć w automacie tylko jednak w zależności od zastanych warunków trzeba się dostosować z WB, kompensacją ekspozycji, ISO itd. i nie ma sie co bujać z polskim menu łatwiej byłoby (zwłaszcza nowicjuszowi) posługiwać się sprzetem.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Nowe pentaxy mają polskie menu i na tym zakończył bym tę niekończącą się dyskusję. Wszystkie argumenty już w niej dawno padły, łącznie z banowaniem niereformowalnych hakierów.

Skocz do: