sting  Dołączył: 14 Kwi 2008
Takumary Macro + jakie roznice ?
Zasadniczo to są trzy typy w gatunku macro:
1. Macro-Takumar 50/1:4 od 1964 działający w trybie preselekcji
2. Super-Macro-Takumar 50/1:4 od 1966 Automatic
3. Super-Multi-Coated MACRO-TAKUMAR od 1971 Automatic

Czy ktoś mógłby napisać czy owe szkiełka sie różnią. Szczególnie chodzi mi o jakość zdjęć oraz czy ten pierwszy będzie w stanie współpracować z K20d (oczywiście przez przejściówkę).

Kiwny  Dołączył: 18 Sty 2008
Mam numer 3 z K10D działa bez problemów więc i w K20D będzie dobrze. Nie mam pewności czy któreś z nich nie ma skali 1:1 (ten mój ma 1:2). Kiedyś specjalista od Takumarów Czacha pisał, że posiada super i zwykłego takumara właśnie ze względu na to że się różnią skalą, ale może to było o 100 a nie o 50.
Przykładowe zdjęcia z mojego:
http://student.if.pw.edu.pl/~rtarkow/mlecz.jpg f/22
http://student.if.pw.edu.pl/~rtarkow/kwiat1.jpg f/5,6
http://student.if.pw.edu.pl/~rtarkow/IMGP1697.JPG w pełnej rozdzielczości i jeśli dobrze pamiętam f/4

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
No, to oczywiście w dziedzinie 50mm. Poza tym są 100mm Macro Takumar i 100mm Bellows Takumar. Akurat wszystkie posiadam i stwierdzam, że na pewno będą współpracować. O ile k10d nie różni się pod tym względem za bardzo z k20d. Teraz do rzeczy:
1.Macro Takumar 50 ma preselekcję przesłony, odwzorowanie 1:1. Charakteryzuje się dużą wygodą w dziedzinie większych zbliżeń i dla niektórych mniejszą w dziedzinie kręcenia pierścieniami preselekcji. Mi to nie przeszkadza, stosuję go najczęściej.
2.Super Macro Takumar 50 ma odwzorowanie 1:2, co jest logiczne - trudno wykonać popychacz przesłony (albo jak niektórzy wolą: "przysłony") przy podwójnym wyciągu obiektywu. Bardzo zgrabna konstrukcja.
3.SMC Macro 50 - identyczny wygląd, mechanika i optyka, jedynie dodano wielowarstwowe powłoki antyodblaskowe. Pomimo tego, co się niekiedy pisze i mówi, trzeba szczególnych umiejętności i warunków, aby uchwycić istotną różnicę. Pamiętajmy, że to szkła makro i raczej rzadko wykorzystuje się je tam, gdzie powłoki pokazują swój lwi pazur.
Reasumując: wszystkie obiektywy mają dokładnie ten sam układ optyczny, każdy daje rewelacyjną jakość (ostrość, plastyka), każdy jest solidnie skonstruowany i rzekłbym ponadczasowy. Automatyka przesłony w cyfrowym body jakby nie ma już tej atrakcyjności, dla mnie starszy jest lepszy. Zresztą długo sprzedawano je równolegle.

Kiwny :-B za specjalistę od Takumarów (aż tak obcykany to nie jestem, wiem zaledwie to i owo...)

Kiwny  Dołączył: 18 Sty 2008
czyli dobrze mi się coś kołatało po głowie z różną skalą, ja mam niestety tylko 1:2. Dla sprzedawców Allegro (a zwłaszcza dla kupujących) na pewno jesteś specjalistą, bo jak inaczej nazwać osobę na której artykuły powołują się sprzedawcy przy wielu aukcjach takumarów.
a :-B i to nie jedno to się należy Tobie za te artykuły

sting  Dołączył: 14 Kwi 2008
Dzięki a_czacha za konkretną odpowiedź.
Interesuje mnie jeszcze kwestia czy ten Macro-Takumar (najstarszy) ma jakieś powłoki antyodblaskowe i czy da radę nim jednak pykać foty pod światło?

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
sting napisał/a:
Dzięki a_czacha za konkretną odpowiedź.
Interesuje mnie jeszcze kwestia czy ten Macro-Takumar (najstarszy) ma jakieś powłoki antyodblaskowe i czy da radę nim jednak pykać foty pod światło?

Na pewno jakieś ma :-) Mój SMC ma skalę 1:2, ale powłoki nie są jakieś super rewelacyjne, flary potrafią się zdarzyć, za to konstrukcja mechaniczna jest pancerna, szkło głęboko osadzone, piękne szkło z ładną plastyką

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Oczywiście dawny Macro Takumar ma bardzo dobre powłoki antyodblaskowe. Niewiele w zasadzie różni się tym od następnego modelu. Naturalnie flary mogą się zdarzyć, ale jeżeli porównamy go na przyklad pod tym względem z Wołną, to widać wyraźną przewagę Takumara. Nie umniejszając wartości Wołny jako takiej. Ogólnie po pierwsze zachowuje się pod światło bardzo dobrze (wszystkie egzemplarze, które przeszły przez moje ręce), po drugie - w makrofotografii takie ujęcia (statystycznie rzecz ujmując) są zjawiskiem rzadszym. Wydaje mi się nawet, że częściej do takich zadań stosujemy 100mm Macro Takumar, a ten jest S-M-C. Podsumowując: nie ma czym się martwić, jak występują odblaski, to raczej w danym ujęciu miały wystąpić, a na pewno nieporównywalnie większe dadzą gorsze obiektywy. Czyli większość pozostałych :-D

Skocz do: