maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
VerteX
Witam,

Podczas błądzenia po blogach o tematyce foto, natknąłem się na link do strony firmy Presslite i ich nowego produktu VerteX - wynalazku, który ma zastąpić dyfuzory zakładane na lampy błyskowe.
W skrócie, IMHO ciekawy pomysł polega na umieszczeniu z przodu palnika konstrukcji z dwoma ruchomymi lusterkami, pozwalającymi na "podzielenie" strumienia światła z lampy na dwie części i dowolne skierowanie każdej z nich.

Zdjęcie ze strony producenta:

Tutaj link do strony z fajnym demo 3D - http://www.presslite.com/gallery.php

Sugerowana cena to $49,95 - już przyjmują zamówienia z 15 % zniżką.

pozdrawiam

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
mozna by to samemu wykombinowac jakby sie czlek uparl :-?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Sprytne urządzenie :-) Przy cenie $50 to chyba szkoda się samemu bawić w robienie.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Zależy jeszcze jak to działa w praktyce i czy jest warte zachodu ;]

Artooro  Dołączył: 11 Sty 2007
też mam pewne obawy czy te lustra na tyle skutecznie rozproszą wiązkę aby nie tworzyły się cienie jak smoła, z pewnością będzie lepiej niż błysk samą lampą ale... na ile lepiej :-/

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Artooro napisał/a:
też mam pewne obawy czy te lustra na tyle skutecznie rozproszą wiązkę aby nie tworzyły się cienie jak smoła, z pewnością będzie lepiej niż błysk samą lampą ale... na ile lepiej :-/

Ja to rozumiem tak, że one nie mają rozpraszać (trochę mała powierzchnia odbijająca) :-) tylko podzielić i umożliwić odbicie tej wiązki od powierzchni dookoła fotgrafującego. Coś w stylu: jedną połówką odbijasz większość światła np. od sufitu - co daje miękkie i rozproszone światło, a drugim lusterkiem na wprost redukujesz cienie - lub podobne kombinacje.
Pytaniem jest czy to urządzenie to prawda, czy też może jakieś oszustwo - tak aby nałapać "preorders" ?

pozdrawiam

Skocz do: