MichalR
[Usunięty]
ICC - z czym to sie je?
Czolgiem,

Zrobilem pierwsze odbitki na papierze z kadyszki i.... zonk. Ciemno, ciemno i jeszcze raz ciemno. Specjalnie nie bralem korekcji w labie zeby zobaczyc jak pokazuje moj monitor - okazuje sie ze pokazuje inaczej niz widac na papierze. Mila pani w labie dala mi zestaw do kalibracji, czyli TIFa do ktorego nalezy skalibrowac monitor. Ale ja ciemniak jestem i nie wiem jak to mam niby zrobic. Druga opcja bylo zastosowanie profili ICC, ktore lab oferuje na swojej stronie. Sciagnalem takowy, zpaodalem w PSie na moje jasne fotki i okazalo sie ze jasnosc spadla. Pytanie jest takie:

czy jesli teraz majac wczytany ten profil ICC i dokonujac korekty jasnosci zapisze taka fotke, dolaczajac do niej profil ICC, to na papierze wyjdzie tak jasna jak na monitorze w PSie z wczytanym profilem? Inna opcja jest ewentualne rozjasnianie w Silky albo pozostawienie korekcji w gestii labu.

Ktora opcje byscie wybrali?;)

Pozdrawiam,
Michal

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
MichalR napisał/a:
Ktora opcje byscie wybrali?

wez tifa i odbitke z niego z labu i dopasuj monitor do tego co na odbitce - chyba najszybciej Ci tak pojdzie.
Samo wczytanie profilu do shopa niewiele Ci da - musisz miec jeszcze monitor skalibrowany, bo przeciez shop nie wie, ze masz brightness i contrast na 100% ;-)

MichalR
[Usunięty]
no ok, ale czym dopasowac monitor do tego tifa? jakims programem do kalibracji monitora? Nie robilem tego wiec nie bardzo nawet wiem jak to dziala i jak sie kalibruje;)

Michal

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Witam,nie chcę zakładać nowego tematu dla takiej drobnostki więc spytam tutaj:jest jakiś darmowy program w którym bez zbędnych ceregieli (otwieranie nowych okien) można porównać dwa zdjęcia,tzn.po prawej jedno a po lewej drugie?Obecnie używam Picasy i znalazłem tylko funkcję kolaży ale to nie jest to na czym mi zależy.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A propo ICC mam pytanie. Na czym polega opcja odbitek b&w? Robią to na czarno-białym papierze? I jak chcę zrobić takie zdjęcia, to zapisywać je w profilu laba, czy b&w?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
buran napisał/a:
jest jakiś darmowy program w którym bez zbędnych ceregieli (otwieranie nowych okien) można porównać dwa zdjęcia,tzn.po prawej jedno a po lewej drugie?
XnView.

Dzięki!Dokładnie tego szukałem :-B

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Fastone Image Viewer.
Porównuje do 4 zdjęć na raz...Xnview też :-)

Naprawdę rewelacyjny program (xnview),można go nawet używać do wywoływnia RAW-ów!Najlepsze jest to że lata temu go używałem bo potrafił otworzyć grafikę z prechistorycznych gier ale o nim zapomniałem :cry: Wielkie dzięki!
ps
Używa go ktoś do RAW-ów?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
MichalR napisał/a:
czy jesli teraz majac wczytany ten profil ICC i dokonujac korekty jasnosci zapisze taka fotke, dolaczajac do niej profil ICC, to na papierze wyjdzie tak jasna jak na monitorze w PSie z wczytanym profilem?

http://www.phototrip.pl/p...le/profile.html

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Stachu, ja zwykle zapisuje w profilu labowym, jesli juz cos BW odbijam. Ale niestety wszystko co cyfrowe odbijają na tym samym papierze co kolor. Odbitka nigdy nie bedzie wygladala tak jak odbijana na papierze do BW. To szczegolnie widac w czerniach, a w ciemnych partiach obrazu gubi się szczegóły.

Nie wiem czy wogole jest mozliwe robienie odbitek z plików na cz-b papierze... Kiedys sie nad tym zastanawialem i szukalem, ale nic nie znalazlem (moze ktos wie?????)

I tak naprawde to chyba dla cz-b pliku, żeby było bardzo dobrze to zostaje wydruk z uzyciem tuszy do takich wydruków. Efekty takich wydruków są IMO super, duzo lepsze od odbitki z labu. Ale ja tylko amatorek jestem. :mrgreen:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
mateo_m napisał/a:
ja zwykle zapisuje w profilu labowym, jesli juz cos BW odbijam

Właśnie tak zrobiłem ostatnio w Ankarze. Zdjęcia wyszły jakieś takie zielonkawe :-/ .

mateo_m napisał/a:
Nie wiem czy wogole jest mozliwe robienie odbitek z plików na cz-b papierze.

Jest mozliwe - o ile mi wiadomo Profilab w Wawie na Dzikiej cos takiego robi.

dan, kiedyś chyba faktycznie u nich to bylo mozliwe, i było nawet w cenniku. Ale jak ostatnio potrzebowalem i szukalem tego to juz nie znalazlem. Moze trzeba do nich zadzwonic.

A robił ktoś odbitki z pliku na papierze cz-b? Może się podzieli spostrzezeniami.

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
Problem z odbitkami BW w labach polega na tym, że równe składowe nie dają tam neutralnej szarości. Jeżeli przygotujemy plik w sRGB, to R128 G128 B128 dadzą nam w Lab wynik 54,0,0. W przestrzeni labu te same składowe w Lab, to np. 51,1,2. Przygotowanie zdjęcia w grayscali, też nic nie daje, bo lab i tak zamieni ją na RGB na podstawie równych składowych, dodatkowo jeszcze, często pliki oddawane są z ustawionym 15 lub 20% przyrostem punktu co w konsekwencji daje odbitki o wiele ciemniejsze od tego co widzimy na monitorze. Rozwiązaniem jest konwersja do profilu labu. Warunkiem jest jednak dobry profil, nie firmowy i nie zrobiony dwa lata temu przez pana Mietka na podstawie 10 kostek. Nie prawdą jest że traci się przy tym znacznie szczegóły w cieniach, jeżeli włączona jest kompensacja czerni, to najniższe czernie zostaną przeniesione do najgłębszych czerni papieru. Jeżeli tego nie zrobimy, to wszystko między L 0, a L np.8 zostanie obcięte. Problemem może być niestety sam papier, stosowany powszechnie w Polsce w labach Fuji, CA nie jest papierem profesjonalnym i pod koniec rolki może być już trochę rozjechany. /każdą rolkę po założeniu się kalibruje, przynajmniej w teorii/ warunkiem jest też nie stosowanie przez lab autokorekcji, no ale jeżeli trafimy na taki który oferuje dobre profile to powinen mieć ją wyłączoną.

oyo555 napisał/a:
Problemem może być niestety sam papier

A propos papieru - ostatnio zamowilem odbitki (21x15) w labie Empika (w ramach testu) - dostalem je na papierze grubosci papieru toaletowego. Mocno sie zdziwilem... :-?

oyo555, czy wiesz może jak współgra ze sobą kombinacja papieru Kodak Endura + Lab Agfa DLab2. Lab w ktorym odbijam korzysta z takiej wlasnie kombinacjii udostępnia profile pod papiery (pod mat i błysk), robione chyba dosc regularnie. Zwykle robie u nich kolor i jestem zadowolony, bo dostaje to co chce (no moze tylko odbitki sa ciut ciemniejsze niz na monitorze, ale to napewno kwestia ustwien monitora).
Jak ostatnio potrzebowalem odbic kilka BW to przy konwersji na profil zauwazylem wlasnie "obciecie" sczegółów w głebokich cieniach. Nie wiem czy to wina nieprawidłowego sposobu konwersji zastosowanego przeze mnie (choc z tego co pamietam kombinowalem na rozne sposoby), czy tego ze przestrzeń barw do ktorej konwertuje nie moze oddac pewnych odcieni.

Jak wroce do domu to postaram sie na przykładzie pokazac o co mi chodzi, jesli to znajde.

mateo_m napisał/a:
Jak ostatnio potrzebowalem odbic kilka BW to przy konwersji na profil zauwazylem wlasnie "obciecie" sczegółów w głebokich cieniach.

Trzeba wlaczyc "black point compensation".

dan, wiem, robilem.
Jak wroce do domu i poszukam to moze sie wyjasni co i jak. Ale to po 22.

Skocz do: