predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
AF360FGZ - zoom
Witam,
Chyba lampka spłatała fikusa (zepsuła się).
A mianowicie w żaden sposób nie mogę ustawić zooma dla odpowiedniej ogniskowej obiektywu.
Co gorsza lampa przy włączaniu raz ustawia się na A-zoom, raz na M-zoom, dla formatu 35mm ustawia 24mm, a z płytką rozpraszającą 20mm, czyli zgodnie z instrukcją, jednak nie mogę zmienić tego położenia niezależnie od wybranego trybu i formatu. Oczywiście przycisk wyboru funkcji jest w odpowiednim położeniu.

Natomiast po podpięciu na stopkę (sprawdzałem z K100D, K10D i MZ-5N) ustawia się odpowiednio nawet wybiera właściwy format (tak jak nie ma informacji z body), natomiast po wciśnięciu migawki do połowy, zmienia ogniskową na 16mm ( z płytką rozpraszającą13mm), sprawdzałem z kilkoma obiektywami (18-55Kit, DA21L, DA40L) w żadnym wypadku nie ustawia zooma dla właściwej ogniskowej pozostaje tylko mrugające 16mm. I nie mogę tego zmienić, po wciśnięciu przycisku zoom nic się nie dzieje.
Niestety lampa ma niecałe 3lata czyli już dawno po gwarancji, wcześniej sporadycznie używała jej żona i było wszystko ok.
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?
Zastanawiam się nad serwisem, czy w ogóle będzie opłacalna naprawa, jutro żona ma dzwonić do Apollo może coś powiedzą.

Natomiast zdjęcia można robić, i lampa działa i prawidłowo naświetla, jednak cały czas dla 16mm, przynajmniej tak pokazuje wyświetlacz. Próby robiłem w domu z palnikiem na wprost, na odległość do ok 3m.

pozdrawiam
Stach

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: AF360FGZ - zoom
predoo napisał/a:
Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem?

Tak. Kilka osób (trzy?) pisały o tym na forum.

predoo napisał/a:
Zastanawiam się nad serwisem, czy w ogóle będzie opłacalna naprawa

Jeśli lampa zacięła się w pozycji, gdzie oświetla kadr najszerzej, to masz pewność, że nie będzie winietować.
Skutkiem ujemnym jest zmniejszenie zasięgu lampy przy używaniu teleobiektywu.
Osobiście używam lampy przy stale założonym dyfuzorze, dzięki czemu lampa mi nie hałasuje, a że akumulatorki starczają na mniej błysków to akurat mnie nie przeraża do tego stopnia, bym chciał oddawać lampę do płatnej naprawy gdyby mi się zacięła.
Oczywiście oddałbym lampę do naprawy gdyby palnik się zaciął w pozycji pokrycia światłem dla maksymalnej ogniskowej, bo nie lubię winietowania.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
armar napisał/a:
akumulatorki starczają na mniej błysków to akurat mnie nie przeraża do tego stopnia, bym chciał oddawać lampę do płatnej naprawy gdyby mi się zacięła

It's not a bug, it's a feature! :-P

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Cytat
Tak. Kilka osób (trzy?) pisały o tym na forum.
teraz to wiem, wspomniałem o ty w wątku o 540-tce, dzięki za odpowiedź ,
co do serwisu to nie zrobiłem tego jeszcze bo zoom zablokował się na
predoo napisał/a:
na 16mm ( z płytką rozpraszającą13mm)

Skocz do: