Wito76 napisał/a:Alkos, nie odwracaj kota ogonem. Wiesz przecież w czym jest problem. Idąc tą logiką przy f16 jest już tak ciemno, ze prawie nie ma szans dostac potwierdzenia ostrosci, ale nie o to przeciez w tej dyskusji chodz
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:chodzi o to ze mala GO pozwala na precycyjne wyznaczenie, gdzie dokładnie znajdzie się płaszczyzna ostrosci
alkos napisał/a:Nie, nie chodzi o jasnosc, chodzi o to ze mala GO pozwala na precycyjne wyznaczenie, gdzie dokładnie znajdzie się płaszczyzna ostrosci - nawet jesli strzelasz na f8.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
Niech byc tu zaraz podlaczony do TWA, ale nie o to chyba alkosowi chodzilo. Przy malej GO jest mniejsze tolerancja bledu, wiec de facto latwiej wyostrzyc. Przy wiekszej glebi ostrosci, zkres jest na tyle duzy, to co wydaje sie ostre w wzijerze moze sie okazac nieostre na zdjeciu. Przy malej GO ostrosc jest dosc jednoznaczna i widac ja od razu. Z tego samego powodu, latwiej ostrzy sie nawet krotkimi tele niz szerokimi katami. Zgodze sie tez, ze wystarczy niezauowazony ruch reki, lub raczej obiektu i ostrosc idzie na spacer.Wito76 napisał/a:Alkos, nie odwracaj kota ogonem.
a nie mowilemalkos napisał/a:Nie, nie chodzi o jasnosc, chodzi o to ze mala GO pozwala na precycyjne wyznaczenie, gdzie dokładnie znajdzie się płaszczyzna ostrosci - nawet jesli strzelasz na f8.
pozdrawiam,
dzerrry
witusch napisał/a:znow jestes niegrzeczny, nie rozumiem dlaczego, masz jakis problem czy co?
witusch napisał/a:Zlosliwosc stoi w wyraznej opozycji do grzecznosci. Sam posluchaj jak to brzmi: Lipalipski byl w stosunku do Wituscha grzeczny, jedynie jego wypowiedzi byly zlosliwe....
witusch napisał/a:lipalipski, no to mamy bardzo rozne pojecie grzecznosci. Po pierwsze nic nie przeinaczalem, jedynie dodalem do mojej wypowiedzi odrobine cynizmu.
lipalipski napisał/a:Wito76 napisał/a:
Ameryki nie odkryję, ale na pełnej dziurze ciężko cokolwiek sensownego pstryknąć z ręki (GO).Po przymknieciu nieco juz robi sie ostrzej i GO juz nie daje sie tak we znaki
Dla mnie to, jak odkrycie Ameryki, kiedy chciało się do Indii. Kompletne nieporozumienie.
lipalipski napisał/a:Jeśli komuś taka (nie duża, ale i nie mała) GO nie pozwala robić zdjęć to jego problem. Wielu, w tym ja, takich problemów nie ma.
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]
trumil napisał/a:Przyznaje, ze serial czyta sie z zapartym tchem i rumiencami na policzkach. Dawno na forum nie widzialem tematu w ktorym zostalaby wyprodukowana taka ilosc postow w tak krotkim czasie
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
trumil napisał/a:przyslij mi zdjecie (trumil9@gmail.com) frontu z widocznym numerem fabrycznym i korpusu a ja sie dowiem czy to Tomioka
lipalipski napisał/a:No, jesteś chyba pierwszym, dla którego to kłopotliwe.
O.K. Dziękuję. Jak będę miał możliwość, to wyślę zdjęcie.trumil napisał/a:sorry, sam numer nic nie daje musze zobaczyc jak wyglada front obiektywu i jak wyglada body
Wito76 napisał/a:Trumil, a co powiesz o tym sprzęcie.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
agg.
A7lll
PRACTICE MAKES PERFECT!