alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Wito76 napisał/a:
Alkos, nie odwracaj kota ogonem. Wiesz przecież w czym jest problem. Idąc tą logiką przy f16 jest już tak ciemno, ze prawie nie ma szans dostac potwierdzenia ostrosci, ale nie o to przeciez w tej dyskusji chodz

Nie, nie chodzi o jasnosc, chodzi o to ze mala GO pozwala na precycyjne wyznaczenie, gdzie dokładnie znajdzie się płaszczyzna ostrosci - nawet jesli strzelasz na f8.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
alkos napisał/a:
chodzi o to ze mala GO pozwala na precycyjne wyznaczenie, gdzie dokładnie znajdzie się płaszczyzna ostrosci

Ostrzenie na malej GO to jedno, a robienie zdjec na niej, to co innego.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
alkos napisał/a:
Nie, nie chodzi o jasnosc, chodzi o to ze mala GO pozwala na precycyjne wyznaczenie, gdzie dokładnie znajdzie się płaszczyzna ostrosci - nawet jesli strzelasz na f8.

Potwierdzam, w tym sensie, że jasnym słoikiem ostrzy się łatwiej, bo ostrzy sie na pełnej dziurze. Czyli łatwiej zrobić ostre zdjęcie na f2.8 słoikem max f1.4, niż słoikiem max f2.8. Kolejny argument za jasną stałką ;-)

I przestańcie się już tak przepychać, żenada :-P
/dotyczy obu stron barykady/

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Wito76 napisał/a:
Alkos, nie odwracaj kota ogonem.
Niech byc tu zaraz podlaczony do TWA, ale nie o to chyba alkosowi chodzilo. Przy malej GO jest mniejsze tolerancja bledu, wiec de facto latwiej wyostrzyc. Przy wiekszej glebi ostrosci, zkres jest na tyle duzy, to co wydaje sie ostre w wzijerze moze sie okazac nieostre na zdjeciu. Przy malej GO ostrosc jest dosc jednoznaczna i widac ja od razu. Z tego samego powodu, latwiej ostrzy sie nawet krotkimi tele niz szerokimi katami. Zgodze sie tez, ze wystarczy niezauowazony ruch reki, lub raczej obiektu i ostrosc idzie na spacer.

dz.

[ Dodano: 2008-05-23, 13:42 ]
alkos napisał/a:
a nie mowilem :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
witusch napisał/a:
znow jestes niegrzeczny, nie rozumiem dlaczego, masz jakis problem czy co?

Skądże. Dodałem tylko odrobinę złośliwości. :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
witusch napisał/a:
Zlosliwosc stoi w wyraznej opozycji do grzecznosci. Sam posluchaj jak to brzmi: Lipalipski byl w stosunku do Wituscha grzeczny, jedynie jego wypowiedzi byly zlosliwe.... :shock:

No, popatrz.
witusch napisał/a:
lipalipski, no to mamy bardzo rozne pojecie grzecznosci. Po pierwsze nic nie przeinaczalem, jedynie dodalem do mojej wypowiedzi odrobine cynizmu.

Kali ukraść krowę -dobrze; Kalemu ukraść krowę -źle.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
lipalipski napisał/a:
Wito76 napisał/a:
Ameryki nie odkryję, ale na pełnej dziurze ciężko cokolwiek sensownego pstryknąć z ręki (GO).Po przymknieciu nieco juz robi sie ostrzej i GO juz nie daje sie tak we znaki

Dla mnie to, jak odkrycie Ameryki, kiedy chciało się do Indii. Kompletne nieporozumienie.

Wszystko zaczęło sie od tego, że ... przyznaję się, może i niezbyt precyzyjnie sie wyraziłem, ale w następnym poście już się poprawiłem i mimo to zaczęto mi udowadniać, że tylko ze mnie jest taka sierota, ktora nie potrafi zrobić zdjęcia na pełnej dziurze a inni robią super zdjęcia, takie jak mi wychodziłyby dopiero na f3,5.

lipalipski napisał/a:
Jeśli komuś taka (nie duża, ale i nie mała) GO nie pozwala robić zdjęć to jego problem. Wielu, w tym ja, takich problemów nie ma.

Normalnie jak w tym dowcipie (stary i oklepany, ale moze nie wszyscy znają).
Mąż przychodzi z podbitym okiem do pracy, koledzy pytają "za co?". Powiedziałem do żony "TY".
-Jak to?
Żona po paru cichych dniach albo i tygodniach zaczęła się do mnie przymilać "Kochanie, już tyle czasu się nie kochaliśmy"
- Chyba ty.

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Dyskusja dość mocno wyjechała poza (co prawda dość ogólny, ale nie aż tak bardzo) temat. To może teraz porozmawiamy o sadzeniu kartofli w umiarkowanej strefie klimatycznej.... :mrgreen:

Najpierw trzeba przygotować "pełną dziurę", celujemy (moze byc bez AF), wrzuca się kartofla i zasypuje manualnie. Aaa, czynność wykonywać przy dobrym świetle.

trumil
[Usunięty]
Przyznaje, ze serial czyta sie z zapartym tchem i rumiencami na policzkach. Dawno na forum nie widzialem tematu w ktorym zostalaby wyprodukowana taka ilosc postow w tak krotkim czasie :roll: W opisie aukcji o numerze 280034288909 na ebay mozna zobaczyc Revuenona wyprodukowanego przez Tomioke, oczywiscie 1.2/55

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
trumil napisał/a:
Przyznaje, ze serial czyta sie z zapartym tchem i rumiencami na policzkach. Dawno na forum nie widzialem tematu w ktorym zostalaby wyprodukowana taka ilosc postow w tak krotkim czasie

Też mi to przyszło do głowy dziś. I pomyśleć, że tylko odgrzałem stary wątek 21-go maja, a tu taki kocioł już 22 i 23... :-)
Czuję się nieco winny, jak nie przymierzając kamyczek powodujący lawinę...

Co do Tomioki - kosmiczne to ceny osiąga! :shock:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
trumil napisał/a:
przyslij mi zdjecie (trumil9@gmail.com) frontu z widocznym numerem fabrycznym i korpusu a ja sie dowiem czy to Tomioka

Mam kłopot z wysłaniem w tym momencie tego zdjęcia, ale nr seryjny mojego Auto Revuenona 50/1.4 to: 610328.

[ Dodano: 2008-05-23, 21:31 ]
lipalipski napisał/a:
No, jesteś chyba pierwszym, dla którego to kłopotliwe.

Wracając jeszcze do kwestii trudności manualnego ostrzenia przy małej GO, to muszę przyznać, że trochę jestem zaskoczony, bo nie miałem jak dotąd problemów z robieniem zdjęć na f 1.4 czy 2.0. (Mam aparat od grudnia, a w poprzednim aparacie nigdy nie używałem trybu manualnego). Czasem nawet udaję mi się zrobić zdjęcie moim dzieciom, które raczej pozują w ruchu :-) . Wiadomo, że AF to inna bajka, w końcu został wymyślony po to, aby wspomagać niedoskonały zmysł wzroku (ale jemu też się zdarzają wpadki) .

trumil
[Usunięty]
gin z tonikiem sorry, sam numer nic nie daje musze zobaczyc jak wyglada front obiektywu i jak wyglada body

SQ6GITw przypadku tej aukcji to lekka przesada za to szklo. Nie wiadomo jakie, nie wiadomo czy obiektyw jest w dobrym stanie. Zdjecia na ebay klamia. Sprzedawca powinien podac opis a nie zaznaczac, ze wszystko jest na zdjeciach i bedzie odpowiadal na maile. Bicie na aukcji to jest kontrakt, a bije sie wtedy kiedy jest jasny opis sytuacji. Pozniej w razie sporu trudno reklamowac na paypal. Oni ten obiektyw trzymaja juz chyba 5 miesiecy. Oryginalny Tominon 1.2/55 poszedl w tym tygodniu za $700.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
trumil napisał/a:
sorry, sam numer nic nie daje musze zobaczyc jak wyglada front obiektywu i jak wyglada body
O.K. Dziękuję. Jak będę miał możliwość, to wyślę zdjęcie.

Trumil, a co powiesz o tym sprzęcie. Niby takie same parametry jak mój, a numer seryjny z innej rodziny i pierscien jak widac zupelnie inny (nie "skórzany").
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=367992543

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Wito76 napisał/a:
Trumil, a co powiesz o tym sprzęcie.

Trumil nic nie powie, bo się obraził na forum i sobie poszedł.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007

aguuuul  Dołączyła: 11 Lip 2011
Chcę kupić obiektyw P/K REVUENON MC - 200mm/3,5.
Co myślicie? Warto czy lepiej sobie podarować i poszukać czegoś innego?

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Czy ma ktoś na forum Auto REVUENONa 1.2 55mm? Możecie mi coś o nim napisać, jak to się zachowuje na pełnej przysłonie, jaki bokeh, kontrast, itp 8-)

Raynold1987  Dołączył: 24 Mar 2010
Obecna cena na Allegro wg mnie jest zabójcza. Swego czasu miałem kilka obiektywów tej marki i pamiętam jak miałem smaka na 55mm 1.2, który kosztował 600zł kup teraz. Nie kupiłem :-P

Pierwszy raz widzę naleśnika Revue
revuenon

Skocz do: