flying  Dołączył: 13 Sie 2007
Formax for NP-400 bateria kupiona i uzytkowana ok.dwóch tygodni zamiennie z oryginałem -padła dziś w tracie odpalania lampy-zero wskazań na wyswietlaczu.
Po włożeniu do ładowarki na ułamek sekudy zaświeciła lampka ładowania,co prawda po sprawdzeniu napięcia na stykach miernikiem było wskazanie ok,ale już po chwili zero,jeszcze próba w aparacie ale tu też porażka .
Raczej nie zamierzam już korzystać z innych niż oryginały,mogło to się przdarzyć np. podczas czyszczenia matrycy .
Skusiłem się na ten szajs na jednym ze stoisk w Stodole,oczywiście poproszę o wymianę ,ale niechętnie włożę jeśli już do aparatu.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Patrzcie na cenę: http://allegro.pl/item339...1_a2_5d_7d.html
Zamiennik za 15zł??
Ciekawe jaką ma prawdziwą pojemność...

aneheli  Dołączył: 29 Kwi 2008
tak czytam i mam rozumieć że Pentaxowy aku D-LI50 to to samo co NP-400 ?
czy są jeszcze jakieś inne nazwy?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
aneheli napisał/a:
D-LI50 to to samo co NP-400

Dokładnie to samo.

aneheli  Dołączył: 29 Kwi 2008
jet jakaś różnica między li-ion a li-poly
bo gość tu pisze że trzeba inną ładowarkę jak dobrze rozumiem http://allegro.pl/item353...7d_3600mah.html

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Gość w ogóle bzdury pisze, szczególnie jeśli chodzi o pojemność. 3600mAh to mogą mieć dwie baterie, a nie jedna. Cena śmiesznie mała, 6 miesięcy gwarancji. Ładować możesz w tych samych ładowarkach, nic im nie będzie.

jarekch11  Dołączył: 22 Lut 2007
mam Hahnel'a jako zamiennik, nie widzę żadnej różnicy jak na razie (prawie rok) w porównaniu z oryginałem, nie robiłem żadnych testów ale nie zauważyłem niczego niekorzystnego podczas użytkowania

frodymator  Dołączył: 26 Maj 2007
Ogólnie to Li-Po nie powinny mieć problemów przy ładowaniu ładowarką do Li-Ion'ów. Sytuacja jest trochę inna przy ładowaniu baterii Ni-Mh i Li-Po - tam już napięcia delta-V są inne, i ładowanie może przebiec niepomyślnie przy zamianie ładowarek.
Jest jeszcze kwestia większej wrażliwości Li-Poli na wstrząsy i zakłócenia mechaniczne - jest ryzyko wybuchu przy mocnych wstrząsach (co prawda to doświadczenia głównie z modeli samochodów R/C - tam się często skacze i jeździ po różniastych wertepach, więc drgania są inne).
Też się właśnie przymierzam do zakupu zamiennika, i myślę który to ma być...

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Własnie chcę zamówić dodatkowy akumulator, a czytając Was doszedłem do wniosku, że "padają" zamienniki Li-Ion (tani Formax, ale też i drogi Hahnel), a te tanie aku Li-Poly całkiem nieźle funkcjonują. Wyczytałem gdzieś na szybko (dotyczyło to aku w tel. komórkowych), że baterie typu Li-Ion (w przeciwnieństwie do Li-Poly) posiadają jakąś tam elektronikę wewnątrz (bezpiecznik przed rozładowaniem czy coś w tym stylu). Nie znam się na tym, ale może to kwestia tego, że psuje się, lub nieprawidłowo działa właśnie ta elektronika wewnątrz tych tanich akumulatorów Li-Ion, a kupując Li-Poly (o ponoć trochę krótszej żywotności) wyklucza się taką możliwość - sam nie wiem (nie znam się na tym). W każdym razie na tani Li-Ion - jak ten np. za 25 zł Formax na dzień dzisiejszy na pewno się nie zdecyduję.

Jak piszę bzdury, to niech mnie ktoś .... ;-)

Jeśli chodzi o mnie, to mając do wyboru w porównywalnych pieniądzach zakup 2. tanich (ok. 30 zł) akumulatorów Li-Poly i ładowarki samochodowej (ewentualnie 3 aku bez ładowarki) lub 1. lepszego (za ok. 90 zł) zamiennika Li-Ion bez ładowarki to wybieram jednak tą pierwszą opcję.
A ładowareczka z podłączeniem na gniazdo zapalniczki (jakby się zdarzyło, że oryginalna Pentaxa nie będzie ładowała - w co wątpię) to mi się bardzo przyda.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
rozio napisał/a:
Jeśli chodzi o mnie, to mając do wyboru w porównywalnych pieniądzach zakup 2. tanich (ok. 30 zł) akumulatorów Li-Poly i ładowarki samochodowej (ewentualnie 3 aku bez ładowarki) lub 1. lepszego (za ok. 90 zł) zamiennika Li-Ion bez ładowarki to wybieram jednak tą pierwszą opcję.
A jeśli - czego Ci nie życzę - masz wybór 1. opcja + serwis (?) korpusu po wybuchu lub 2. opcja, to co wybierzesz?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
emigrant napisał/a:
1. opcja + serwis (?) korpusu po wybuchu
To już chyba do serwisu nie będzie się nadawało

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Czy ktos ma jakies doswiadczenia z aku sygnowanym przez MaxxCell?
Mam tej firmy kilka sztuk aku AA i sprawuja sie bez zarzutow.
Na allegro sa dostepne jako NP-400 do Minolty, moze skusze sie :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
ŻARTUJECIE ? :shock:
Aparatem się raczej nie rzuca, Chyba przy normalnej eksploatacji te akumulatory nie robią takich numerów z wybuchaniem, rozlewaniem się itp. Aż poszukam o tym "wybuchaniu", czy to oby nie jakaś rozpowszechniona bujda. Chyba, że macie jakieś linki do tego typu "faktów" to proszę wrzućcie na forum.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
rozio napisał/a:
Aż poszukam o tym "wybuchaniu", czy to oby nie jakaś bujda.

Wybucha jedna bateryjka na miliard i tak się rodzi legenda. :-D

forestowy
[Usunięty]
Ja zanabyłem zamiennik Hama, mam krótko ale po 4 ładowaniach narazie nie widze różnicy między nim a oryginalnym aku. Tani nie jest ale narazie jestem zadowolony

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Czy osoby, ktore korzystaja z zamiennikow oryginalnego aku moga napisac:
nazwa aku, ewentualnie co jest napisane na naklejce aku / jak dlugo uzywaja go / czy mialy jakies problemy.

Roznica w cenie jest znaczna. Tlumaczenie, ze tanie zastepczaki lubia wybuchac jest dosc obrazowe i przemawiajace, tylko na jakiej podstawie mowi sie o wybuchaniu tanich aku - zdarzylo to sie komus?
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
mazi napisał/a:
zdarzylo to sie komus
Mnie nie, ale w przypadku roszczeń dużo trudniej coś wyekzekwować od nieznanej firmy, niż od renomowanej.

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
mazi napisał/a:

mam jednego od trzech miesięcy i na razie nie narzekam. Trzyma długo i jaszcze nie wybuchł, a kosztował 1/5 ceny oryginału.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
rozio napisał/a:
Chyba przy normalnej eksploatacji te akumulatory nie robią takich numerów z wybuchaniem

te eksplozje to raczej przy ladowaniu, na you.tube chyba kiedys cos takiego widzialem. to sie zdaza, kupujac lapka ibm sprzedawca przyslal mi oswiadczenie z serwisu firmowego ze moja bateria nie jest z 'pechowej wybuchajacej serii'
mazi napisał/a:

mam negatywne doswiadczenia z tym logiem, ale w przypadku aku do telefonu, zadnych eksplozji, ale bardzo licha pojemnosc, szybkie rozladowywanie i degradacja po 3-4miesiacach. tyle ze to doswiadczenie sprzed roku bodajze, moze przez ten czas cos poszlo do przodu;]
forestowy napisał/a:
Ja zanabyłem zamiennik Hama

akurat hama to firma ktorej akumulatory chyba mozna brac w ciemno, w niemczech czesto widzialem '2lata gwarancji' dla tych produktow, ceny dosc spore.
widze ze na allegro pojawil sie nowy drozszy zamiennik do k10, tym razem GP (np-400), tak czy owak 'najtanszy z najdrozszych' (jesli nie liczyc 'ansmana' ktory zjechal ponizej 100pln). Aku GP mam/mialem sporo, bez zastrzezen.
tez mam dylemat, taniosc kusi, ale juz sie pare razy przejechalem na takiej oszczednosci
pozdrawiam
kp

Marek69  Dołączył: 19 Gru 2007
Nabyłem wraz z Kadyszką jako drugie aku w komplecie za oceanu, ponad rok temu.
CTA DB-NP400 7,4V 1500mAh Li-ion do Minolty. Używam tego aku na zmianę.
Wadą w moim przypadku jest to że czasem po włączeniu aparatu nie daje znaku życia, po wyjęciu i ponownym włożeniu działa normalnie. Zdarza się to nie zawsze ale jednak to trochę wkurza jak chcemy pstrykną fotę, a tu ciemnośĆ widzę. Przy oryginale nigdy.
ZywotnośĆ - o 1/4 mniej można pofociĆ.

Skocz do: