Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
lipalipski napisał/a:
Z trzeciej strony 50-55mm to niespecjalnie portretówka. ;-)

:shock:
55 * 1.5 = 82.5
Wydawało mi się, że 85mm to portretowa ogniskowa na pełnej klatce, ale mogłem się mylić.

Arczibandit  Dołączył: 25 Maj 2007
witusch, pierwszy zestaw robiłem z odległości 3-4 metrów (statyw). Drugi też z pewnej odległości - chyba z 2 metrów (z ręki).

Z bliska jest lepiej...to znaczy bywa...

Z reklamacją będzie ciężko - import USA / kolega kolegi koleżanki etc...

Ale jeszcze nie załamuję rąk...potestuję jeszcze i zobaczymy...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Arczibandit, - obejrzales sobie obrazki ktore zamiescilem?

Fafniak, oglądałem oczywiście. Wg mnie jest poprawnie. Chciałem zrobić poglądowo zbliżone fotki ale noc ciemna mnie zastała, a teraz znowu w pracy jestem, więc klops.

A co myślisz o tych cropach które zamieściłem? Jak teraz patrze na pierwszy zestaw to zdjęcia wyglądaja jakby ostrość nie została ustawiona poprawnie...

Arczibandit napisał/a:
A co myślisz o tych cropach które zamieściłem?
- potworne mydlo - wyostrz recznie...

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
dan napisał/a:

Taka grupa oczywiscie jest. Tylko czy dla nich powodem zakupu manualnych Voigtlanderow jest pelnoklatkowosc tych szkiel? Watpie. Raczej przyzwyczajenie do stosowania manualnych szkiel systemowych na korpusach cyfrowych, jakis tam snobizm, i pewnie cos jeszcze.

Mysle, ze u nas rynek na tego typu dobra jest mniej chlonny niz na zachodzie czy w Japoni i dlatego nie ma jeszcze dystrybutora.

W starym Foto-Kurierze czytałem mini-test Nikona D2x (chyba), gdzie jeden z panów redaktorów nabijał się z AF. Że to mało precyzyjne, ze matówka wygląda jak dyskoteka, że i tak większość pół AF jest ulokowanych blisko środka matówki, itd. Dla tego pana redaktora taki Voigtlander byłby idealny ;)

Dobra, sprawa zaczyna się wyjaśniać.

1) Przy ostrzeniu na bliskie odległości jest generalnie OK.

[wszystkie foty f/2.0, wołane w aparacie z neutralnymi ustawieniami, sharpness na 0 więc jakieś tam wyostrzanie było]

CROP 100%/1:1

2) Przy ostrzeniu na nieskończoność, jak na f 2 chyba też nie najgorzej (na marginesie, oczywistym jest, że używanie takich przysłon przy nieskończoności to pomyłka, ale robię to na potrzeby testu nie zaś z powodów praktycznych).

3) I tu zaczyna się problem o którym pisałem na samym początku - ostrzenie w okolicach nieskończoności, czyli umownie w zakresie między 2m (gdzie kończy się dokładna skala odległości na obiektywie) a nieskończonością. Tu problem jest spory i bardzo powtarzalny. AF ustawia ostrość wyraźnie za fotografowanym obiektem. Dopiero ostrzenie ręczne daje prawidłowy obraz:

AF

Ostrzenie ręczne

Cóż począć :?: :cry:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jak wygląda ostrzenie z FA 50/1.4?

plwk napisał/a:
Jak wygląda ostrzenie z FA 50/1.4?

Jak najbardziej prawidłowe. Nigdy nie miałem z nią kłopotu, choć z drugiej strony prawie zawsze przymykam 1-2 działki. Ale generalnie brak problemów.

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Marcinicus napisał/a:
Kiedy będzie Voigtlander 58mm/1.4???

Ja mam od wczoraj :-P

Arczibandit, wygląda że do 35-tki potrzebny jest serwis (albo wymiana body na K20D ewentualnie korzystanie z dobrodziejstw firmware 1.1)

plwk, niedobrz...

[ Dodano: 2008-05-27, 23:02 ]
plwk napisał/a:
wymiana body na K20D ewentualnie korzystanie z dobrodziejstw firmware 1.1)

Tylko jak teraz skalibrować body skoro BF występuje tylko w określonych przypadkach... ?

Arczibandit, sekunde... jezeli ostatnio nawet na malych odleglosciach musiales ostrzyc recznei to znaczy ze AF nie trafia - moze masz ciagle BF ? Na malych i duzych odleglosciach?

Wgraj soft 1.1 i potestuj czy znajdziesz ustawienie, dla którego w całym zakresie będzie dobrze.

plwk napisał/a:
Wgraj soft 1.1 i potestuj czy znajdziesz ustawienie, dla którego w całym zakresie będzie dobrze.

witusch napisał/a:
proponuje, ciezka ale chyba jedyna droge - prob i bledow.

Mam soft 1.10 praktycznie od początku przygody z K10. Nie zmieniałem go "na wszelki wypadek"... Próbowałem już kalibrować puszkę, na razie bezskutecznie...

Fafniak napisał/a:
Arczibandit, sekunde... jezeli ostatnio nawet na malych odleglosciach musiales ostrzyc recznie to znaczy ze AF nie trafia - moze masz ciagle BF ? Na malych i duzych odleglosciach?

Ja to widzę tak, że BF na bliskich odległościach jest minimalny (z 50-tką nie występuje wcale) i zwiększa się wraz z odległością od fotografowanego obiektu, więc nie wiem czy w tej sytuacji istnieje uniwersalne ustawienie korekcji AF w menu serwisowym... wątpię, ale będę próbował...

Arczibandit napisał/a:
Ja to widzę tak, że BF na bliskich odległościach jest minimalny (z 50-tką nie występuje wcale) i zwiększa się wraz z odległością od fotografowanego obiektu,
- ekhm.. to normalne

Fafniak napisał/a:
Arczibandit napisał/a:
Ja to widzę tak, że BF na bliskich odległościach jest minimalny (z 50-tką nie występuje wcale) i zwiększa się wraz z odległością od fotografowanego obiektu,
- ekhm.. to normalne

Czyli co...sugerujesz że wprowadzenie poprawki w menu serwisowym może dać poprawę w całym zakresie odległości?? Bo próbowałem już dziś rano i przy bliskich odległościach ~30 cm po kolejnej korekcji miałem już FF a na dalsze odległości ~2-3m dalej nie trafiał...

[ Dodano: 2008-05-28, 09:37 ]
Musiałem rano porządnie przedobrzyć i z BF zrobiłem FF. Teraz zasiadłem na spokojnie i znalazłem kompromisowe rozwiązanie.

Ustawienie korekcji AF w korpusie na poziomie +060 mikrometrów dało prawidłowe ostrzenie na średnie i dalekie odległości. Przy ostrzeniu z bliska, tak do ~0,5 metra mam teraz lekki FF. Ale ogólnie rzecz biorąc jest dużo lepiej. Ostatecznie w takich sytuacjach będę ostrzył ręcznie...

Dziękuję wszystkim za pomoc :-B

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Chmarski

Wrzuć jakieś zdjątka, najlepiej coś z portretów.

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Na razie jedyne co mam wylądowało w wątku o bokehu. Mam nadzieję, że w weekend będę miał szansę coś popstrykać.

Skocz do: