"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Niestety ale to jest jedyne wyjscie, aby nie stac sie niewolnikiem swoich zdjec. Za 30 lat bedziesz mial tyle tych plikow, za na sama mysl znalezienia czegokolwiek na tych 30 plytach DVD, bedzie Ci sie slabo robilo. Dodatkowow, ja wprowadzilem polityke twardej reki i konsekwentnie wyrzucam wiekszosc rawow z kosmos. No mercy. Za kazdego zrzutu zostawiam 15-20 najlepszych zdjec. Teraz tylko musze przekopac sie w skanach z dwoch lat i wywalic te nieudane.xrog napisał/a:PS. Odpowiedź typu "rób odbitki" nie satysfakcjonuje mnie...
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Dodatkowow, ja wprowadzilem polityke twardej reki i konsekwentnie wyrzucam wiekszosc rawow z kosmos. No mercy.
xrog napisał/a:...
nagrywałem zdjęcia na CD - teraz nie mogę odczytać płyt sprzed kilku lat.
Do DVD też nie mam zaufania: napęd w laptopie przestał mi je czytać pół roku temu.
...
Pytanie: na czym archiwizować zdjęcia w domu, aby mieć do czego wrócić za 30-40 lat?
Prośba o radę...
krótkowzroczność + astygmatyzm :]
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
dzerry napisał/a:Niestety ale to jest jedyne wyjscie, aby nie stac sie niewolnikiem swoich zdjec. Za 30 lat bedziesz mial tyle tych plikow, za na sama mysl znalezienia czegokolwiek na tych 30 plytach DVD, bedzie Ci sie slabo robilo.xrog napisał/a:PS. Odpowiedź typu "rób odbitki" nie satysfakcjonuje mnie...
xrog napisał/a:
Pytanie: na czym archiwizować zdjęcia w domu, aby mieć do czego wrócić za 30-40 lat?
Prośba o radę...
DS + KIT | RICOH kr-10x | M 2.8/28 | CZJ 2.4/35 | RIKENON 1.7/50 | WOLNA 2.8/50 MACRO | RIKENON 2.2/55 | CZJ 2.8/80 | CZJ 3.5/135 | CZJ 2.8/200 | FA 4-5.6/70-200 | AF-500FTZ | TROCHĘ OSPRZĘTU M42 | TRI- i MONO-POD BILORA
K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Ta. I jeszcze mi powiedz, ze to robisz. We wszystkich radach dotyczacych archiwizowania, zdania zaczynajace sie od "wystarczy" sa zwykle najwiekszym problememforestowy napisał/a:Wystarczy odpowiednio nazywać płytki/nośniki, pliki i katalogi oraz katalogować nośniki jakimś softem np. Where Is It.
pozdrawiam,
dzerrry
Istud vinum, bonum vinum, vinum generosum
Reddit virum curialem probum animosum.
No nic, pozostaje mi podziwiac systematycznosc i konsekwencje. Mi by sie nawet nie chcialo wlozyc plyty do nagrywarki - uzywam jej tylko do wypalania ISO z systemami operacyjnymiCytatJa tak robię. Z tą różnicą, że nie używam dodatkowego softu. Fotki mam podzielone datami na katalogi i pozgrywane na płyty. Dodatkowo robię indeksy - zarówno w formie papierowej, jak i w formacie pdf.
A każda płyta ma kopię zapasową.
pozdrawiam,
dzerrry
K200d | Kit 18-55 | Helios 2/58
Pozdrawiam
Arti
Miłośnik pełnej klaty
"Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"
"Inteligentni ludzie często zmuszani są do picia aby bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
Jimmy napisał/a:Fotki mam podzielone datami na katalogi
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
xrog napisał/a:Pozostaje chyba poczekać na dyski SSD. http://pl.wikipedia.org/wiki/SSD_%28informatyka%29
NX1000 :: NX5 :: NX 16 mm :: NX 30 mm :: NX 18-55 mm :: NX 20-50 mm :: Samyang 8mm f2.8
K10D, T90/2.8, S10-20/4-5.6, A50/1.7, M135/3.5, T70-200/2.8, S17-50/2.8