Dn'tSLn
[Usunięty]
Również szukałem pod siebie - 192cm wzrostu mam.
Przyznam jednak że jak miałbym biegać z sherpą po górach, do tego plecak z aparatem i ewentualną wodą oraz 30 stopniowy upał to padłbym już w samej drodze z pensjonatu do podnóża góry.

Statyw o którym wspominałem waży 1.1kg, utrzymuje ponoć 1kg, a i tak nie będę wysuwał głowicy ze względów bezpieczeństwa. Sądzę że dam radę, statyw pod plecak, aparat i woda... ze 3kg wyjdzie na pewno. Dodam że jak pobiegałem trochę z sherpą pod plecakiem to mi się naderwało mocowanie do statywu... jednak jest to przystosowane do lekkich "plastików".

A proszę Cię jeszcze Romi, powiedz jak się pracuje z tą "szybko-złączką"... Czy wkładanie i wyjmowanie aparatu sprawia Ci jakieś problemy? Ile waży twój aparat?

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Dn'tSLn,
Nie mam z nim najmniejszych problemów. "Szybkozłączka" działa bardzo dobrze. Łatwo wyjąć, łatwo włożyć. :mrgreen: A waga aparatu.... no cóż to zależy jaki obiektyw stosuję. Najczęsciej podpinam sigmę 70-300. Myślę, że razem z body to będzie 1kg, może troszkę wiecej.

Dn'tSLn
[Usunięty]
Damy radę! Biorę tego velbona, dzięki za pomoc Romi

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Romi napisał/a:
Ww. statyw kupiłem, bo wydał mi się najbardziej stabilny, a w tej cenie chyba stabilniejszego to ciężko trafić...przynajmniej ja nie znalazłem.

Można trafić na stabilniejszy, ale na Allegro - kupiłem nieużywanego Velbona d-700 (poprzednia wersja dv7000) za 150 zł. Udźwig chyba 4,5kg. :-P

Dn'tSLn
[Usunięty]
Panowie, tak czytam opisy do aukcji i Wasze posty... Powiem szczerze że ten udźwig 4Kg nie jest istotny... Zwykle statywy w tej cenie nadają się do aparatów o maksymalnej ciężkości 1kg-1,5kg.
Bawi mnie wręcz informacja że jeden ze statywów (po 80zł) ma udźwig 15kg... w internecie jest zdjęcie połamanej głowicy pod zwykłym body z niewielkim tele.

Statywy manfrotto po kilkaset złotych mają udźwig 3kg, nie oszukujmy się.

Podejrzewam że df 40 na wysuniętej kolumnie centralnej będzie bardzo mało stabilny pod moim k10d i tele. Kupuję go jedynie ze względu na cenę i wagę. Wykonanie to średnia półka, a na średniej wysokości ok 1m powinien okazać się stabilny.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Dn'tSLn napisał/a:
Podejrzewam że df 40 na wysuniętej kolumnie centralnej będzie bardzo mało stabilny pod moim k10d i tele. Kupuję go jedynie ze względu na cenę i wagę. Wykonanie to średnia półka, a na średniej wysokości ok 1m powinien okazać się stabilny.

Kupujesz statyw, by robić nieporuszone zdjęcia czy tak :?: więc kup taki który Ci taką gwarancje da, a nie taki który jest tani :-/
Bo tani i lekki to nie ma sensu ;-) wspomnisz te słowa jak fota życia wyjdzie Ci poruszona, czego Ci nie życzę :-)
Moja rada poczekaj, dozbieraj i kup coś solidniejszego.

Dn'tSLn
[Usunięty]
Widzę że kolega siwyyy77 nie czyta dokładnie moich postów... Wyżej pisałem dokładnie że mam statyw Velbon Sherpa 600r.

Potrzebuję jednak kolejny lekki i niski statyw do wycieczek, nie mam pieniędzy na nowości z włókien węglowych i ultralekkich stopów metali od manfrotto. Zainwestowałem więc w (podobno) dość stabilny, niski, lekki, tani statyw z plastikową głowicą - Velbon DF 40.

A swoją drogą... spróbuj na piechotę przejść 30km po Polskich górach w upalny słoneczny dzień z plecakiem [body, 2 szkła, akcesoria, woda, jedzenie i ewent. bluza/kurtka] i dorzuć sobie do tego konkretny statyw 2-3kg. Powodzenia, próbowałem u siebie w mieście zrobić wycieczkę na pobliską wieś - 10km. Miałem ochotę wywalić ten statyw gdzieś na pola, ponieważ jest na tyle duży i ciężki że nie mogę go podpiąć pod plecak. Co do plecaka... lowepro.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Disiejsi ludzie jacyś tacy mięccy ;-)

Dn'tSLn
[Usunięty]
plwk Może i ma kolega rację :) Ale jakoś nie widzę sensu "dybania" wielkiego statywu tylko po to by uchwycić również i siebie na zdjęciu.

No a tak swoją drogą... kiedyś aparaty i statywy wykonywano ze stali, więc patrząc na tło historyczne chyba nie powinienem mieć powodów do narzekania.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Dn'tSLn napisał/a:
Widzę że kolega siwyyy77 nie czyta dokładnie moich postów... Wyżej pisałem dokładnie że mam statyw Velbon Sherpa 600r.

Kto tam będzie czytał posty napisane kilka dni temu i, lub je pamiętał :evilsmile:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Dn'tSLn napisał/a:
A swoją drogą... spróbuj na piechotę przejść 30km po Polskich górach w upalny słoneczny dzień z plecakiem [body, 2 szkła, akcesoria, woda, jedzenie i ewent. bluza/kurtka] i dorzuć sobie do tego konkretny statyw 2-3kg. Powodzenia

Jak ktoś lubi biegać po górach to po co mu statyw, aparat itp., zupełnie zbędne rzeczy? Wybacz, ale naprawdę nie widzę powodu, żeby dziennie robić przebiegi 30km.
Normalnie człowiek chodził po górach nosząc wypchany 70+ litrowy plecak i jakoś się dało. Teraz wycieczka po górach ze statywem, dwoma aparatami, kilkoma szkłami, bliżej niesprecyzowaną ilością akcesoriów oraz standardowym wyposażeniem turystycznym na krótszą czy dłużą wycieczkę i... da się! Naprawdę. Myślę, że odpowiedni plecak to podstawa - wygodny, z odpowiednim rozłożeniem masy, pasem biodrowym i piersiowym itd.

Dn'tSLn
[Usunięty]
Mam plecak lowepro za prawie 300zł. Lowepro to mercedes wśród toreb i plecaków foto.

Pytasz po co mi aparat i statyw. Na te wakacje mam zaplanowaną dość długą trasę po górach. Tylko w wakacje mam czas na to co kocham, czyli długie piesze i rowerowe wycieczki oraz fotografię. Lubię podróżować sam, chciałbym się uwiecznić na części zdjęć. Po za tym fotografie strumieni, wodospadów i panoramy wymagają statywu.

Dn'tSLn, i 30 km dziennie po tych górach robić? Mnie się to wydaje bez sensu kompletnie, ale cóż... Lowepro OIW (choć może nie wiem?) nie robi plecaków turystycznych, a takie fotograficzno-miejskie. To tak jakby tym mercedesem limuzyną się na rajd po szutrówkach i bezdrożach wybierać. Co z tego, że mercedes, skoro lepszy byłby Landrover?

Dn'tSLn
[Usunięty]
Plecak wydaje mi się bardzo dobry jak na taką podróż. Wykorzystywałem go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł.

Nie potraficie zrozumieć że to właśnie mnie kręci... czekam cały rok by wyjść rano a wrócić wieczorem cały dzień spędzając gdzieś w górach. Nie mówię o wielkich szczytach, początek trasy to okolice Szczawnicy, na pograniczu ze Słowacją.

Jak wspomniałem nie mam pieniędzy na kosztowne wycieczki.

forestowy
[Usunięty]
W pełni zgadzam się z matb. Z lowepro jako plecak foto + ekwipunek ? lekkie nieporozumienia. Dobry plecak turystyczny 2-3 kg waży, dodatkowo przytroczony 2-3 kg statyw to już jakieś obciążenie ale bez przesady.
Żeby nie było wątpliwości - chodze po górach.

Dn'tSLn
[Usunięty]
ludzie, ja składam lekki zestaw. Nie mam kasy na kilka plecaków, wybrałem lowepro bo jest to firma typowo fotograficzna, sprzęt jest w pełni bezpieczny a plecak jest wygodny w użytkowaniu.

Body + 2xSzkło + Aku + Filtry + Woda + Żywność + Waga plecaka = ok 3kg

Statyw kilogram.

Po za tym udzieliłem się tu by osiągnąć informacji na temat statywu czy samej głowicy. Statyw wybrałem i nie mam zamiaru się z Wami sprzeczać o to czy wybór ten jest trafny. Ograniczają mnie środki finansowe, w przeciwnym razie miałbym inny "konkret" plecak i "ultralekki" statyw.

Proste, dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Dn'tSLn napisał/a:
Plecak wydaje mi się bardzo dobry jak na taką podróż. Wykorzystywałem go już wiele razy i nigdy mnie nie zawiódł.

Mnie się wydaje, że gdyby był bardzo dobry, to nie byłoby problemu z noszeniem statywu przez kilka godzin dziennie w górach. I sądzę, że taki NaneuPro K3 by chyba lepiej się sprawował w takich zastosowaniach. Albo zamiast statywu brać monopod i woreczek ryżu ;-)

Dn'tSLn
[Usunięty]
k***, człowieku! Zrozum że mój Velbon Sherpa 600R jest raczej statywem który powinno się nosić w odpowiednim pokrowcu na ramieniu. Jego gabaryty nie są przeze mnie wykorzystywane w żadnym stopniuz Na takich wycieczkach potrzebuję coś niskiego i lekkiego. Ile razy mam Ci tłumaczyć że takie są moje wymogi i ch*** mnie obchodzi co ty o tym sądzisz. jeżeli chcesz to "dybaj" sobie statyw studyjny ważący 8kg po tatrach w swoim turystycznym plecaczku.

Miałem okazję się bawić monopodem manfrotto za dość dużą sumkę, nie przypadł mi do gustu bo w bardziej ekstremalnym terenie NIE dam rady umieścić KILOGRAMOWEGO aparatu tak bym mógł się sam sfotografować!

Nie musisz już odpisywać, mam w dupie twoje zdanie na ten temat i bądź pewny że nie zajrzę do tego tematu.

P.S. Taak chce dostać ostrzeżenie lub banicję za to że puściły mi nerwy na widok wypowiedzi debila który j** sobie jakieś farmazony na mój temat... a chciałem tylko poprosić o poradę w wyborze statywu.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Dn'tSLn napisał/a:
P.S. Taak chce dostać ostrzeżenie lub banicję

Chyba się na to powoli zanosi. :-? Wyluzuj, nie było tu jeszcze osobistych wycieczek, a chyba każdy może mieć swoje zdanie? (oczywiście, póki je kulturalnie prezentuje)

[ Dodano: 2008-06-01, 23:12 ]
Dn'tSLn, może zdążysz jeszcze wykasować te inwektywy, zanim wkroczą moderatorzy?

Dn'tSLn, to do mnie było?
To może młody człowieku się hamuj z takimi odzywkami. Używasz wobec mojej osoby publicznie słów powszechnie uznanych za wulgarne i obelżywe, a tego sobie nie życzę. Skoro nie jesteś dość dojrzały i wychowany, żeby prowadzić publiczny dyskurs to weź lepiej lewatywę i zamknij się w toalecie, a nie zabieraj głosu w dyskusji. Może Ci zejdą emocje i nieuzasadnione wybuchy agresji.
Jak dla mnie to takie zachowania, jak zaprezentowane powyżej należy bezwzględnie tępić, więc po takim wystąpieniu ban dla Twojej osoby by mnie nie zmartwił :-P

Skocz do: