Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Lampy błyskowe: 540fgz, 500/530 Super, 58- małe podsumowanie
Witam serdenicznie,

Jako że każdemu z czasem zaczyna brakować sprzętu to i mnie to spotkało. Dochodzimy do momentu, gdzie trzeba kupić coś "na lata". W tym wypadku ma to być lampa błyskowa.
Spędziłem wiele dni i nocy na czytaniu różnych testów, opisów, wrażeń z użytkowania lamp do Pentaxa. Nasze forum to już chyba znam na pamięć... Zawęziłem wybór do:
-Pentax 540fgz
-Metz 48, lub ew. 58
-Sigma 500/530 Super

Pokonałem pewną magiczną granicę... Czyli teraz czym więcej czytam, czym bardziej analizuje wypowiedzi z forum (często czytane kilkukrotnie), tym faktycznie coraz mniej wiem i coraz trudniej jest mi podjąć decyzję.
O co chodzi? A bo...
*W Pentaxie ponoć blokuje się zoom, dodatkowo jest możliwość zablokowania się systemu w stopce lampy co owocuje zakleszczeniem lampy. Osatnio doszła opinia o zbyt lekkim obracaniu się głowicy, co ma utrudniać robienie zdjęć w pionie (głowica leci w dół).
*Metz 58- wybuchający palnik. Tak wiem, poprawili to ponoć od jakiegoś numeru. Tylko ile jest w tym prawdy. Ogólnie Metzy: przekłamania we wskazaniach ogniskowej podawanej do lampy.
*Sigmy: no o tym wiem najmniej. Pojawiły się opinie o jakimś tajemniczym niedoświetlaniu przy błysku na wprost w jednym z tematów na forum. Jakość wykonania może pozostawiać do życzenia.

Teraz wielka prośba do użytkowników lamp. Czy możecie napisać swoje spostrzeżenia i uwagi w kwestii użytkowania ? Ich Waszym zdaniem największe wady, a także to, co spowodowało, że je kupiliście, ich zalety. Także kieruje uprzejmą prośbę do tych, którzy mieli okazje bezpośrednio porównywać któreś z tych lamp (a to np. na PPD) by wyrazili swoją opinie i uwagi.
Będę bardzo wdzięczny każdemu za najmniejszą wskazówkę, mnie już ręce opadają, sił brak, oczy podgrążone...
Moderatora proszę o niezamykanie tematu, myślę, że może przynieść sporo informacji o w.w. lampach i uściślić dotychczasowe opinie na forum.
:-B

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przemekbelch napisał/a:
W pentaxie ponoć blokuje się zoom, dodatkowo jest możliwość zablokowania się systemu w stopce lampy co owocuje zakleszczeniem lampy.
Raptem parę przypadków. Znam więcej ludzi, którzy z lampą Pentax 540 nie mają problemów.
Przemekbelch napisał/a:
Metz 58- wybuchający palnik.
:shock:
Przemekbelch napisał/a:
Ich Waszym zdaniem największe wady, a także to, co spowodowało, że je kupiliście, ich zalety.
Miałem Sigme DG 500 Super( ale wersję działającą tylko z DL,DS) troszkę niedoświetlała. Mam Pentaxa 540, w sumie jest OK. Tylko trzeba się nauczyć obsługiwać P-TTL.

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Przemekbelch napisał/a:
O co chodzi?

Chodzi o to, że uległeś szerzącej się tutaj na forum histerii spowodowanej tym, ze ktoś gdzieś słyszał, albo komuś coś tam raz czy dwa się zepsuło. Nikt nie odnosi tego natomiast do ilości sprawnych urządzeń. Kup sobie Metza 58-1 albo Pentaxa 540 - zależenie, która bardziej Ci odpowiada, z obu będziesz jednakowo zadowolony, co do sigmy nie wypowiadam się bo nie miałem okazji pomacać :)

sioux  Dołączył: 14 Kwi 2008
Ja wychodzę z założenia, że nie stać mnie na tani towar. Jak kupuje się coś taniego to się z pewnością szybko popsuje, a ja chcę mieć sprzęt na lata. Dlatego zdecydowałem się na Pentaxa 540 i dlatego z tych samych powodów odpuściłem sobie Sigmę. Metza nie brałem pod uwagę, bo co Pentax to Pentax ;-) Właśnie czekam na przesyłkę i wysiedzieć nie mogę.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
sioux, ja mam to samo. Taniocha mi się czkawką odbija...

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
argawen napisał/a:
Miałem Sigme DG 500 Super( ale wersję działającą tylko z DL,DS) troszkę niedoświetlała. Mam Pentaxa 540, w sumie jest OK. Tylko trzeba się nauczyć obsługiwać P-TTL.

U mnie na odwrót... miałem Sigme 500 nie super, tylko ST i doświetlała OK, mam 540 niedoświetla, o jakieś 2/3EV, ale jest obliczalna i niedoświetla cały czas o tyle samo :evilsmile: mam ustawioną korekce w aparacie +1 i jest git ;-)

Dziękuję Wam za dotychczasowe wypowiedzi.
aflinta, z tym się oczywiście zgodzę. Czym więcej danego towaru kupiono na forum, tym naturalne jest, że będzie najwięcej przypadków, gdzie coś się stało. Jednak o tym zoomie w 540stce słyszę nie pierwszy raz :roll:
Proszę o kolejne opinie :-B

Dodam jeszcze, że cokolwiek nie kupisz będziesz zadowolony na tyle na ile pozwala P-TTL :evilsmile:

siwyyy77, ta wypowiedź to mnie akurat zdołowała :evilsmile: Jest z nim aż tak źle? (z p-ttl)

Nie jest żle, ale ten system pomiaru światła ma wady (ta jaki nie ma :evilsmile: ) i trzeba sie go nauczyć...

Sam mam obecnie pentaxa... ale nie będe specjanie do niego przekonywał ;-) pozostałe dwie też są zapewne niezłe ;-)

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Meggido napisał/a:
ja mam to samo. Taniocha mi się czkawką odbija...

Przy tak bezkrytycznym podejściu wiem, że to wspaniała nisza rynkowa, zrobić coś o jakości podobnej do innych... ale przywalić +50% - bo skoro najdroższe, to musi być najlepsze - ewentualne reklamacje można szybciej rozpatrywać, by marka nie podupadła, ale to +50% z nawiązką wystarczy :-)

sioux napisał/a:
a ja chcę mieć sprzęt na lata.

Bardzo dobre podejście... ciekawe jak na to zapatrują się księgowi u producenta :)

aflinta napisał/a:
Przy tak bezkrytycznym podejściu wiem, że to wspaniała nisza rynkowa, zrobić coś o jakości podobnej do innych... ale przywalić +50% - bo skoro najdroższe, to musi być najlepsze - ewentualne reklamacje można szybciej rozpatrywać, by marka nie podupadła, ale to +50% z nawiązką wystarczy

Dam przykład: Pracuję w branży telewizyjnej od kilku lat. Z doświadczenia swojego i kolegów, wiem, że jednym z najlepszych producentów statywów jest Sachtler. Nie chcę tu robić krypciochy, ale te statywy na prawdę potrafią dużo wytrzymać. Ale też i są najdroższe na rynku. Różnica w cenie potrafi sięgać ponad 100%. No ale z tańszymi "zamiennikami" jest tak, że koledzy z konkurencyjnej telewizji wożą ze sobą w autach zestawy imbusów, żeby wciąż dokręcać dużo tańsze Panthery.

Dlatego uważam tak jak uważam. Nie cena jest ważna, ale sprawdzona przez lata marka. A za to niestety się płaci.

Pozdro

Esco  Dołączył: 14 Paź 2007
Co do opadania AF540FGZ w pozycji portretowej - ja czasem ustawiam nawet pomiędzy 30 a 60 stopni i jakoś się trzyma. Owszem, korekta + 0,5 lub +1 niekiedy jest konieczna i wtedy bateryjki szybciej tracą moc :-) ale poza tym nie mam innych zastrzeżeń do tej lampki.
Pozdrawiam

Esco, dzięki za kolejną opinię. A przy korekcie ile mniej więcej zrobisz błysków i na jakich aku ?
I jak z tym jest w pozostałych w.w. lampkach ?

540stka rozumiem ma zatrzaski przy ustawianiu pochylenia, tak ?

Esco  Dołączył: 14 Paź 2007
Powiedziałbym raczej, że pochył/obrót odbywa się skokowo, natomiast ilości błysków nie sprawdziłem. Używam baterii, nie akumulatorów, jednak zauważyłem różnicę na Energizerach Ultimate - chyba najlepszych bateryjkach obecnie. Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sioux napisał/a:
że jednym z najlepszych producentów statywów jest Sachtler
- fakt co nie zmienia sytuacji ze ma kilka wpadek ktore nie powinny zaistniec w produktach o takiej cenie
Podobno wykupil vintena.... :roll:

Dzięki za rady.
A powiedzcie m jeszcze, jak ma się LP 48 w Metzie48, do 54 w Pentaxie? Czy to jest spora różnica. Zasięgowo to pare metrów, ale jak to ma się do odbijania światła od ścian i ogolnej użyteczności lampy? To ma być sprzęt na lata, dodatkowo mam w rodzinie niebawem wesela.
Czy patrząc przyszłościowo Metz 48 jest całkowicie wystarczający, czy jednak lepiej i bezpieczniej (choćby np. na współprace z body) wziąć 540stke ?

Cytat
fakt co nie zmienia sytuacji ze ma kilka wpadek ktore nie powinny zaistniec w produktach o takiej cenie

o jakich wpadkach mówisz?

Cytat
Podobno wykupil vintena.... :roll:

nigdy nie miałem dobrych doświadczeń z vintenem, ale pewnie dlatego, że miałem doczynienia ze zbyt lekkimi statywami w stosunku do kamery...

Chłopaki, offtop mi tu siejecie :mrgreen:
A ja wciąż czekam na odpowiedzi na istotne dla mnie pytania w powyższym poście. :roll:

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ja wybrałem 540. Rożnica w cenie jest już naprawdę niewielka. Problemów 0 (słownie zero). Tak patrząc na ilość zdjęć zrobionych na ostatnich komuniach to z jednego kompletu aku Duracell 2650mAh (po 9plnow/szt) robie około 200 błysków. Co do róznicy w lp to nie bardzo mogę się wypowiadać, bo niestety nie bawiłem się Metzem.

Skocz do: