samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Sirhan napisał/a:
No dziwne żeby szkło za 2,5 koła było gorsze od takiego za 7 stówek.
Każdy by wolał 70-200/2,8 czy 100-300/4 ale jak się ma <1k pln to porshe nie kupi.

a jak się porshe nie kupi to się nie jedzie na rajd
Cóż, jak się nie ma dobrego sprzętu to może lepiej odpuścić sobie fotografię przyrodniczą na jakiś czas, bo ze szmelcem można się tylko zniechęcić.
Nie wiem czy na przyrodę nie lepiej jednak sprawić sobie taniego ruskiego taira... na dobry początek
Natomiast w zakresie 70-210 nasz system ma dobre SMC A (światło 4 to nie tragedia) - tyle że też manual.

Sirhan  Dołączył: 06 Mar 2008
samber napisał/a:
Sirhan napisał/a:
Każdy by wolał 70-200/2,8 czy 100-300/4 ale jak się ma <1k pln to porshe nie kupi.

i CC można wymiatac, już widziałem bohaterów w Imprezach co im kolesie w malczanach zadki kopali ;p

JaWaK  Dołączył: 31 Maj 2008
samber napisał/a:
Sirhan napisał/a:
No dziwne żeby szkło za 2,5 koła było gorsze od takiego za 7 stówek.

Cóż, jak się nie ma dobrego sprzętu to może lepiej odpuścić sobie fotografię przyrodniczą na jakiś czas, bo ze szmelcem można się tylko zniechęcić.
Nie wiem czy na przyrodę nie lepiej jednak sprawić sobie taniego ruskiego taira... na dobry początek
Natomiast w zakresie 70-210 nasz system ma dobre SMC A (światło 4 to nie tragedia) - tyle że też manual.

Napewno stary manualny jakiś ruski obiektyw jest lepszy jak sie nie ma kasy, wiem na moim przykładzie. Ale, żeby sie zupełnie nie nadawał i zniechecał to w to watpie. Mi mojego Tamrona wszyscy odradzali gdyż podobno sie nie nadawał do fotografi sportowej... i nadaje sie elegancko, czasem sie tylko pomyli. Jakoś nie widze wielkiej róznicy pomiedzy miomi fotkami, a zdjeciami kolegów fotoreporterów z super obiektywami.

PS: Sirhan zarejstrowałałem sie :mrgreen: jak fotki ze szturmu wyszły ?

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
JaWaK - masz jakis link z tym tamronem + sport - z checia zobacze.

prosze moje to sa z Hetman Zamość - Górnika Łeczna
http://www.lubelski.sport...how/1354/small/

JaWaK napisał/a:
PS: Sirhan zarejstrowałałem sie :mrgreen: jak fotki ze szturmu wyszły ?

Standardowo - podoba mi się raptem kilka :), ale szczerze powiem, że spodziewając się totalnej porażki po Sigmie mile zostałem zaskoczony, dała radę.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
JaWaK napisał/a:
prosze moje to sa z Hetman Zamość - Górnika Łeczna
http://www.lubelski.sport...how/1354/small/

jawak - jeszcze by sie troche przydało bardziej wykadrowac, wezsze kadry gdzie widac walke sa ciekawsze; no i leca w prawo

wiem i tak teraz jest dużo lepiej, a z leceniem w prawo to jest OK. Sprawdzałem, prostowałem, ale wtedy wszystko krzywo jest. Dlatego że na poziomym kadrze widać dużo boiska tzn krawedzi które sa krzywe i stad wrażenie ;-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
o własnie, dołączam się do witusch,
bo te ze złotym są tańsze :D

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
Z tego co ja się orientuję to złoty pasek w Sigmie oznacza wersję z soczewką nisko dyspersyjną, czyli APO, ale czerwony?? Zmałpowali z Canona wersji L (luxury)?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no ale w Sigmie 70-300 właśnie ten czerwony pasek oznacza APO

no chyba że złoty też

bo wersja bez APO nie ma żadnego paska raczej

masterblaster  Dołączył: 04 Cze 2007
opiszon napisał/a:
no ale w Sigmie 70-300 właśnie ten czerwony pasek oznacza APO

no chyba że złoty też

bo wersja bez APO nie ma żadnego paska raczej

złoty to chyb na pewno niskadyspersja (przynajmniej tak napisali w egzemplarzu Chip Foto Video, który mam przed sobą), czerwony dalej nie wiadomo

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
złoty to APO na starszych wersjach obiektywu, a czerwony na nowszych

tak przynajmniej sądzę po 5 minutowym researchu na googlez

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Face-lifting tak samo jak konkurencyjnego Tamrona 70-300 gdy "stał się" obiektywem do korpusów cyfrowych w wersji Di

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
witusch napisał/a:
Cos czuje, ze Sigma poczatkowo wciskala go jako taka prawie wersje EX i potem tego zaniechala dajac tylko czerwony pasek. Oczywiscie moge sie mylic.

chyba ostatnie zdanie jest sluszne...nigdy nie bylo ex o takim zakresie ogniskowych, tym bardziej tak ciemnej, poza tym 70-300 to zawsze bylo pare razy mniej dotkliwe (pieniadze) niz ex (wiem bo pare lat wstecz troche wzdychalem w tym temacie)
ps. mialem apo z 'red stripe', pokrowiec byl 'skorzano-materialowy' (skora z ekologicznego losia)
pozdrawiam
kp

[ Dodano: 2008-06-04, 18:47 ]
WuWu84 napisał/a:
Face-lifting tak samo jak konkurencyjnego Tamrona 70-300 gdy "stał się" obiektywem do korpusów cyfrowych w wersji Di

niezupelnie, sigma zrobila 'cyfrowe' DG

klimecki_ napisał/a:
(skora z ekologicznego losia)

znaczy z terrorysty z greenpeace? ;D

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
czyli co? można się połakomić na starszą (taaaaanszą) wersję sigmy APO bez straty jakości?

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
YellowLabel napisał/a:
czyli co? można się połakomić na starszą (taaaaanszą) wersję sigmy APO bez straty jakości?

wazne by byla apo a nie zwykle 70-300, roznica miedzy tymi szklami jest znaczna. o roznicach miedzy apo nowym i starym nie slyszalem - oczywiscie nie ma to zwiazku z kontrola jakosci sigmy z ktora bywa roznie (przykladowo: ja kupilem jedna sztuke i byla ok, ale gdy w tym okresie czytalem forum nikona - tam ludzie wymieniali po 3-5szt by trafic na te poprawnie skorygowana (roznice miedzy trafiona 300 a srednia byly bardzo duze). przy ex sytuacja jest inna niz z tanszymi ciemniejszymi szklami, ale niestety portfel chudnie. taka jest sigma (ale jak slysze o wpadkach pentaxa z *16-50 itp to sigma wcale nie wyglada zle)
pozdrawiam
kp

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Może już ktoś podawał
Ostrzeżenie z Sigma Corporation z Tokio o partii podrobionych obiektywów Sigma.
link

kemot84  Dołączył: 20 Cze 2008
Witam jako nowy użytkownik,

Obiektyw mam od 3 dni, wszystkie "tezy" przeczytane w internecie, obawy o AF okazały sie nieprawdziwe (może jakimś cudem dostałem super egzemplarz). Fakt że nie jest to idealny obiektyw, ale za cene poniżej tysiąca to czego można oczekiwać? I porównywanie z Pentaxem 55-300 jest chyba nie na miejscu (różnica ceny). Trzy fotki z wczoraj, wszystkie z 300mm

Skocz do: