rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Przemek - 540 z 58 Metza porównuj, nie z 48. 540 - mimo, że osobiście mam pecha z tym zoomem, to jednak to fajna lampka i bajerancko wygląda (w porównaniu z Metzem). Dwie FGZ-ki i masz przenośne studio bez 220V i nie potrzebujesz dodatkowych radyjek, kabelków czy kostek itp. Tryb SL1 i ten wireless to fajny bajerek (chociaż nie wiem jeszcze jak to chodzi na 2. i więcej lampy zewnętrzne). SL2 to fotocela na pierwszy błysk jakiejkolwiek lampy błyskowej - nawet takiego małego aparaciku (ale nie da się chyba tego przestawić, zeby lampa się wyzwalała na drugi błysk, a nie na ten pomiarowy). No i lampa nie zapamiętuje ustawień korekcji po wyłączeniu - ale to zarówno zaleta jak i wada z drugiej strony (zależy jak na to patrzeć).
Jeśli myślisz wybierać pomiędzy FGZ 540 a 58 Metza to może rzuć monetą ;-)

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Tam, gdzie chce kupić, to Metz58 jest droższy. A aż tak drogiej lampki to nie chce.
Dlatego ew. wybór pomiędzy Pentaxem 540 a Metzem 48, ew. najtanszą ze stawki Sigmą 530 Super.
I co? I nie mam pojęcia. rozio, właściwie to może i dzięki Tobie Metz48 nieco zmalał, już ~20% a nie 33% :-) Na 46% wskoczył Pentax.
Ale czekam na kolejne opinie. Naprawdę każda jest dla mnie bardzo cenna... ;-)

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Przemekbelch napisał/a:
Tam, gdzie chce kupić, to Metz58 jest droższy.

W USA kupujesz?

Przemekbelch napisał/a:
Dlatego ew. wybór pomiędzy Pentaxem 540 a Metzem 48,

Przecież 48 to zupełnie inna liga - brak automatyki, mniejsza liczba przewodnia... i duża różnica w cenie względem FGZ540 - przynajmniej w Europie.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Kupuj 540-tkę - dobrze jest mieć przynajmniej jedną porządną lampę systemową.

aflinta, ano USA. Ceny są naprawdę przystępne. Inna liga czy nie, napewno jest konkurencją, bo 48 to przecież dobra lampa.
jaad75, dzięki za radę. I chyba tak zrobie... Jedynie martwi mnie ta zbyt łatwo obracająca się głowica w lampie. Nie chce, by podczas kadrów pionowych, czy też położenia lampy, w której siły grawitacji działają na nią najbardziej zjeżdżała mi w dół... Każdemu tak lekko chodzi, czy to pojedyńcze przypadki ?

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Przemek - to ja pisałem o tej głowicy, bo zrobiłem sobie samodzielnie jeden (pewnie zbyt ciężki) rozpraszacz. Normalnie palnik trzyma sie OK w kazdej pozycji. Nie jest to tak, ze palnik "lata" we wszystkie strony. Jedyne co mógłaby mieć ta lampa do takich eksperymentów jak ja stosuję to jakaś blokada pozycji palnka w pozycji na wprost. OT tyle ;-)

Esco  Dołączył: 14 Paź 2007
Wg mnie to pojedyńcze przypadki. Swoją 540 kupiłem też w USA, made in china ale nie ma żadnych problemów. Większość zdjęć robię z lampą i naprawdę nie mogę narzekać. Pozdrawiam.

rozio, Esco, dziękuję.
Czas na dokładne przemyślenie sprawy. Dam sobie jeszcze dzień-dwa. Jeśli ktoś jeszcze chce dorzucić coś od siebie w sprawie w.w. lamp to zapraszam i z góry dziękuję ;-)

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
Przemekbelch napisał/a:
Ceny są naprawdę przystępne. Inna liga czy nie, napewno jest konkurencją, bo 48 to przecież dobra lampa.

Owszem dobra, co nie zmianie faktu, ze FGZ540 jest lepsza (sam mam Metza 58). Dla ~$80 różnicy nawet bym się nad 48 nie zastanawiał, bo za rok albo dwa okaże się, że zabraknie Ci tej funkcjonalności jaka jest w FGZ540 czy Metzu 58, a przy obecnym kursie USD, to aż żal nie kupić lepszego sprzętu :-)

aflinta, dzięki ponownie.
Decyzja podjęta, będzie Pentax FGZ540.
Obym nie żałował... ;-) :-B :-B

Skocz do: