Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
  Pentax AF-540FGZ - niewiele Droższa do Metza :D
Nie pisałem wcześniej, ale chciałbym zameldować, ze dotarła do mnie 540 Pentaxa w świetnej cenie 1260 zł czyli średnio koło 100zł droższa niż Metz.

Początkowo miałem zakupić właśnie Metza 58 Jednak jak widać stałem się szczęśliwym posiadaczem Pentaxa:D

Namiary - Sklep fotozakupy.pl - cena 1260 zł - Gwarancja 2 lata Apollo.

Minus dla niektórych to chyba zapomnieli dodać polskiej instrukcji (chyba ze nie ma jej w przypadku lampy). Dla mnie to w sumie nie problem i ani mnie to grzeje ani ziębi. Starczy mi instrukcja ENG.

Skład zestawu:
*Lampa
*Podstawka pod lampę
*Bardzo ładny futerał na lampę (w sumie nie spodziewałem się jego, w przeciwieństwie do podstawki)
*Instrukcja i świstek z serii RTFM z serii Pentaxa
*Gwarancję na cały świat Pentaxa i Gwarancję Apollo
*Zgrabne i stylowe czarne pudełko z dużym czerwonym logo Pentax.

Pierwsze wrażenia po uruchomieniu ?
Kocham ten dźwięk ładowania rodem ze starej lampy z lat 70 :d (Jak stara lampa do Practici :P)

Ogólnie Jestem bardzo zadowolony.

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Re: Pentax AF-540FGZ - niewiele Droższa do Metza :D
Thadeus napisał/a:

*Zgrabne i stylowe czarne pudełko z dużym czerwonym logo Pentax.

Bez tego lampa byłaby nic nie warta. Dobrze że kolor jest czerwony.

Jak Najbardziej Jak Najbardziej :P

Cenie Metza i to właśnie lampa jaka wybrałem do zakupu, ale co Pentax to Pentax.

Jak na razie jedyna wada to ze strasznie zostają na niej ślady palców (takie smugi jak na LCD w k10D). Ale to tylko marudzenie, taki urok gładziutkiego plastiku, poza tym jest cacy.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
na lampie masz :
"Made in Japan" czy "Made in China" ? :mrgreen:

i napisz jak działa ;-)

Działa bardzo Dobrze - Tylko trochę muszę popracować nad opanowaniem błysku, poza tym skrzydeł jakoś nie rozwinę bom chory i siedzę w domu.

Co do Made in to naklejkę można sobie nakleić nawet "Made In Marsjanie" a i tak będzie robione w chinach :P

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Thadeus napisał/a:
Made In Vatican
po co to?

Bynajmniej nie mam zamiaru się tu wyśmiewać, ale zmienię na coś innego.

Thadeus napisał/a:
Co do Made in to naklejkę można sobie nakleić nawet "Made In Marsjanie" a i tak będzie robione w chinach :P

nie naklejke, a zazwyczaj jest "wytłoczone" jak np na body K10D.

wolalbym kupic lampe produkowana w fabryce w Japoni nizeli w Chinach.
Bylo juz o tym w watku dot tej lampy.

Zastanawiam sie skad sie tacy ludzie jak Ty biora, chyba jak napisales z "Marsa" ;-)

A no z Marsa, a Kolega z Venus? ;-) :-P

Jeśli mówisz o tabliczce znamionowej, naklejonej we wgłębieniu dla niej przeznaczonym, to owszem ma napisane Made in China. Watek czytałem jakiś czas temu ii...

Cytując
Cytat
"Co za różnica czy sprzęt Amerykański czy Rosyjski, wszystko to chiński szajs..."

Takie czasy. Wcale bym się nie zdziwił ze w lampie którą kupisz i posiada napis "Made In Japan", japońska będzie tylko naklejka. Natomiast pozostałe podzespoły są Made in China. Moja lampa działa ok, poza tym ma wyższy numer niż lampy forumowiczów, którzy mieli z nią problem.

Jaki stąð wniosek:
A) Lampy z Japonii produkowali na początku i już nie produkują tam - przenieśli produkcje - zatem trudno dostać taką z japońskim rodowodem.

B) Wyższy numer seryjny - Późniejsza seria lamp - może te awarie to choroba wieku dziecięcego fabryki, wadliwa seria podzespołów i występowała tylko w pierwszych seriach ?

Możliwości są jakie są.
A gdybym się zastanawiał czy kupić Metza, któremu palnik może wybuchnąć, czy Pentaxa w którym może się zoom zaciąć, prawdopodobnie dostał bym niestrawności i poszukał magnezji żeby samemu sobie zrobić lampę błyskową. Miałbym wybuchy we własnym zakresie :D ;)

Pozdrowienia i miłego rozważania o produktach z Marsa

{Poprawione}

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Thadeus, zwróć baczniejszą uwagę na swoje posty - Regulamin Forum, punkt 5.

Ok dziękuję za zwrócenie uwagi, w postach poprawiam błędy dzięki firefoxowi i jego poprawiaczce. jednak czasem przeoczę coś i bije się w piersi. Choć Stary jestem to ciągle mój problem. Szczególnie kiedy piszę na klawiaturze to czasem nieświadomie inne klawisze wciskam i wychodzi mi dziwny słowo twór z poprzestawianymi literkami. :oops:

Pozdrawiam

Thadeus napisał/a:
A no z Marsa, a Kolega z Venus? ;-) :-P

Nie, ja z Ziemii

Cytat
A) Lampy z Japonii produkowali na początku i już nie produkują tam - przenieśli produkcje - zatem trudno dostać taką z japońskim rodowodem.

stąd wolałbym upolować taka :) i stąd moje pytanie o to.
A ten sklep co kupiłeś, nawet nie raczył odpowiedzieć, stąd tam zakupów nie zrobię.

Thadeus napisał/a:
B) Wyższy numer seryjny - Późniejsza seria lamp - może te awarie to choroba wieku dziecięcego fabryki, wadliwa seria podzespołów i występowała tylko w pierwszych seriach ?

takie gdybanie.

i dziękuję za odpowiedź, bo to mnie akurat interesuje.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Thadeus napisał/a:
trudno dostać taką z japońskim rodowodem

Nowej takiej raczej nie kupisz bo produkcja lamp w Japonii zakończyła się w 2006 roku.

Zdano napisał/a:
Nowej takiej raczej nie kupisz bo produkcja lamp w Japonii zakończyła się w 2006 roku.

niestety :(

Stąd rozwodzenie nad chińskim rodowodem możemy sobie zostawić na potem, w zasadzie nic o nie zmieni :D

Vertiico Dzwoniłeś czy mailowałeś. Zważ ze to sklep Fizycznie istniejący w jego lokalizacji i trochę czasu zajmuje. Swoją drogą chwalony za rzeczowość i miłego właściciela który chętnie pogada na tematy dotyczące sprzętu foto. Osobiście tego nie sprawdzałem, bo nie mieszkam w okolicy sklepu. Jednak ludzie którzy mieli do czynienia z nimi osobiście chwalą. Za realizację zamówienia mojego zabrali sie dopiero koło 16 choć pieniądze miel zaksięgowane do rana, skąd wiem, ze statusu i nie denerwowałem sie bo w końcu nie siedzieli tam tylko i czekali na mój kontakt ale pracowali.

Zdano W sumie to przenoszenie produkcji to jeden z czynników powodujących spadek cen sprzętu i chyba nie do uniknięcia w obecnym świecie.

mailem głównie załatwiam, taki nawyk, dzwonie w ostateczności w takich sprawach.

Thadeus napisał/a:
W sumie to przenoszenie produkcji to jeden z czynników powodujących spadek cen sprzętu i chyba nie do uniknięcia w obecnym świecie.

nie dla każdego jest ważna jak najniższa cena, dość często ważniejsza jest jakość.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
vertiico napisał/a:
mailem głównie załatwiam, taki nawyk, dzwonie w ostateczności w takich sprawach.

Thadeus napisał/a:
W sumie to przenoszenie produkcji to jeden z czynników powodujących spadek cen sprzętu i chyba nie do uniknięcia w obecnym świecie.

nie dla każdego jest ważna jak najniższa cena, dość często ważniejsza jest jakość.

Datego K10d robiony w chinach kosztuje 2300 zł a Leica M8 robiona w niemczech 2.300 zł

Ale nie ma co porównywać korpusów.

To wczoraj ojciec mego kumpla znany i ceniony fotograf i grafik zagadał żebym nie robił pentaxami tylko canonami bo są lepsze .. :mrgreen: to normalnie stracił człowiek w moich oczach :d Porównywanie K100d do 1Ds Mark III to jak Maluch i Bugatti . ehh

TomaSzSz, M8 za 2300zl?? gdzie ??? Biorę 3 sztuki od razu.

Dodano...

Vertiico Dryndij, warto czasem, z komórki to 1zł może za całość rozmowy a informacja na bieżąco.

P>S Lampy te mają z nowej dostawy która przyszła w zeszły czwartek (dzwoniłem we wtorek z zapytaniem o lampę)

Thadeus napisał/a:
Vertiico Dryndij, warto czasem, z komórki to 1zł może za całość rozmowy a informacja na bieżąco.

nie to że żal mi 1zł :mrgreen: ( to dopiero było by dziwne kupowanie lampy za ponad 1tys w celach jedynie hobbystycznych i żałować 1zł na rozmowę :lol: )

nauczyłem się ze najpierw wysyłam maila, chyba ze sprawa pilna , to wtedy tel.
Prawie za każdym razem, jak od razu dzwonie i zadam jakieś bardziej szczegółowe pytanie, to słyszę zakłopotanie bądź sprzedawca zbywa bądź "minie się z prawdą" .
Oficjalna droga to zawsze list/mail :mrgreen: heh nawyki ;-)

Skocz do: