roland  Dołączył: 19 Gru 2007
Zdjęcia pod panoramy
Witam wszystkich,

Temat tego postu zapewne wykracza poza dział "Obiektywy i filtry", ale chyba ma z nim najwięcej wspólnego. Od około pół roku pstrykam Penaxem K10D, głównie krajobrazy (DA 16-45 jako główny obiektyw do tego celu), często robię panoramy sklejając wiele zdjęć w jedno. Fotografując pod panoramy zetknąłem się z trzema głównymi problemami dotyczącymi aparatu i obiektywu.

-Winietowanie. Nie ma co ukrywać, DA 16-45 winietuje, co doskonale widać sklejając panoramy. Z reguły robię zdjęcia przy F8 i 16 bądź 20 mm, wtedy spadek jasności na brzegu kadru wynosi około 10%. Do oszacowania winietowania używam Hugina, który potrafi oszacować wielomian winietujący na podstawie nakładających się fragmentów zdjęć, wymaga to jednak dość specyficznych warunków, które dość rzadko się zdarzają (nakładanie się jednolitych obszarów, np. nieba). Jak na razie udało mi się ustalić w miarę sensowne współczynniki dla F8 i 16 mm. Hugin umożliwia korekcję winietowania poprzez podanie zdjęcia jednolitego tła, na tej podstawie oblicza i nanosi korektę, tutaj pytanie do forumowiczów: jak prawidłowo wykonać takie zdjęcia ? Niestety nie mam dostępu do żadnego studia, kolega zaproponował, abym do dużej płyty przykleił arkusz białego brystolu, całość wyniósł w południe na dwór i fotografował...jednakże ostrzegł mnie, że winietowanie w jakiś tam sposób zmienia się także przy zmianie ogniskowania (ja potrzebuję w nieskończoności a wyznaczę dla odległości kilku metrów). A może ktoś z forumowiczów przerabiał już ten problem? Bardzo bym prosił o pomoc w tym temacie.

-Nierówna ekspozycja. Robiąc kilka zdjęć na tych samych ustawieniach (z reguły stosuję blokadę ekspozycji i przełączenie na MF) z reguły kolejne zdjęcia wychodzą nierówno naświetlone. Widać to wyraźnie gdy panorama mieści się w całości na ekranie i gdy występuje potrafi całkowicie zepsuć szacowanie winietowania przez przyglądnięcie się nakładającym się fragmentom. Radzę sobie z tym w ten sposób, że starannie przyglądam się podglądowi panoramy a następnie kolejno ustalam współczynniki korekcji ekspozycji, które nanosze na zdjęcia i iteracyjnie poprawiam aż wszystko wygląda w miarę dobrze. Współczynniki korekcji które stosuję są z zakresu (0.95 - 1.05). Bardzo zastanawia mnie to zjawisko, nie zauważyłem żadnej reguły w jego występowaniu, czasami wszystkie zdjęcia pod panoramę są OK, czasami co trzecie wymaga korekty, mam teorię, że wynika to z (nie)dokładności mechaniki przymykania przysłony. Niestety nie mam żadnego manualnego obiektywu aby przebadać to zjawisko robiąc kilka zdjęć z przysłoną przymkniętą "na sztywno" i chyba też nie ma sposobu, aby dało zrobić się kilka zdjęć bez kolejnych przymykań przysłony. Czy ktoś zetknął się już z tym zjawiskiem, niekoniecznie w naszym systemie ? Od siebie dodam, że mój poprzedni aparat (KM Z5) był całkowicie wolny od tej wady.

-Nietrafiający AF. Początkowo przy robieniu zdjęć do panoram blokowałem tylko ekspozycję, każde zdjęcie ostrząc indywidualnie. Nie czułem w tym zagrożenia, gdyż warunki pracy AF wyglądały wręcz idealnie - ostrzenie na nieskończoność, bardzo dużo światła. Szybko przekonałem się przy nakładaniu punktów kontrolnych, że zdarzają się nieostre zdjęcia, probiem drgań można wykluczyć ze względu na statyw. Problem wyeliminowałem przez przełączenie się na MF po zablokowaniu ustawień, ale "smród" pozostał - czy robiąc pojedyncze zdjęcia krajobrazowe przy ostrzeniu na nieskończoność AF mi ich nie zepsuje ?

Na koniec jeszcze jedna sprawa, składaniem panoram zaraził mnie kuzyn, który poleca do tego celu PTGui. Ja ostatecznie dałem sobie z nim spokój, gdyż moim zdaniem ma wiele braków w porównaniu z Huginem, ma natomiast pewną ciekawostkę: potrafi skorygować ogniskową w oparciu o ułożenie punktów kontrolnych. Oczywiście wymaga to wręcz idealnie bezbłędnego ich rozmieszczenia, w każdym razie przetestowałem w ten sposób obiektyw DA 16-45 na 16 mm i ogniskowa po korekcji wyszła 15.99 mm.

pozdrawiam

Remigiusz Żukowski

kahajoe  Dołączył: 27 Mar 2007
Re: Zdjęcia pod panoramy
roland napisał/a:

-Nierówna ekspozycja.

Dużo zależy od naświetlenia sceny którą chcesz fotografować , przy szerokich panoramach są spore różnice w związku z padającym światłem ...ekspozycję uśredniasz ! czyli jedziesz od prawego do lewego rogu ( lub odwrotnie ) i robisz pomiar jak jest +-0,5 to Ok powyżej są problemy :mrgreen:

Cytat
-Nietrafiający AF.

Ostrość ustawiasz raz , blokujesz na MF i tak robisz każde zdjęcie składowe panoramy ... innej metody nie ma ... :)

Próbowałeś sklejać w CS3 , jest tam poprawione narzędzie Photomerge ...

Co do winietowania to mam wrażenie , że robisz doktorat , he he he ...

Tutaj ... kilka moich panoram , część robiona z ręki :) , łączone w CS3 ...

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Też troszkę sklejam - moje uwagi:

Panoramy tylko i wyłącznie na ustawieniach manualnych, tj czas, przesłona, MF
Najpierw "prowadzę aparat po panoramie którą chcę objąć, bez pstrykania zdjęć i sobie to dzielę na poszczególne ujęcia. Wybieram środkowe ujęcie ustawiam przysłonę, czas i ostrość (można posiłkować się automatyką aparatu, a potem przełączyć na ustawienia manualne) Potem robię "przećwiczone" wcześniej ujęcia

roland napisał/a:
-Winietowanie

Tego nie jestem pewien ale to chyba nie winietowanie, tylko brzegi sąsiednich zdjęć są inaczej naświetlone - aparat jest pod innym kątem w stosunku do źródła światła i stąd różnice - szczególnie widoczne na czystym niebie - tu mnie ratuje program z dobrym algorytmem robienia przejść czyli w moim przypadku PTGui

roland napisał/a:
-Nierówna ekspozycja

Tak jak wyżej, każde ujęcie na tych samych ustawieniach manualnych

roland napisał/a:
Nietrafiający AF

roland napisał/a:
nieostre zdjęcia

- przy panoramach? no chyba że nocne albo w innych, złych warunkach

roland napisał/a:
PTGui

właśnie możliwość samodzielnego podawania punktów kontrolnych to dla mnie rewelacja, większość programów niestety robi to kiepsko i powstają "mijanki"

Ażeby nie być gołosłownym prezentuję opisywane przeze mnie problemy, panoramy świeżo wypuszczone z Hugina, złożone z 6 zdjęć, naświetlonych na tych samych parametrach (ISO, przysłona, czas), panorama bez przycinania, kolejno prezentują:

nierówna ekspozycja (zdjęcie 1, 3 i 5 - przemnożenie składowych RGB przez 0.95 wyrównuje ją)

Poprawiona ekspozycja i zniesione winietowanie

Winietowanie

Wszystkie te artefakty są wyraźnie widoczne na niebie. Najlepiej zdjęcia zgrać na komputer i kolejno oglądać - wszystko jest widoczne jak na dłoni. Nie zgadzam się z argumentem, że fotografowanie z innego kierunku zmienia ekspozycję - przecież źródło światła (słońce), obiekt i moje położenie nie ulegają istotnej zmianie (słońce nieco się poruszy od ujęcia do ujęcia...).

kahajoe, na Twoich panoramach także wyraźnie widzę pozostałości winiety na niebie. A może to już takie moje zboczenie że wszędzie ją widzę :)

Nie używałem sklejania panoram w CS3 więc nie będę się na ten temat wypowiadał, natomiast dla mnie PTGui łącząc zdjęcia blenduje je stopniowo na obszarze na którym się nakładają, częściowo ratuje to problem winiety, ale psuje sytuacje, gdy np. na pierwszym planie są błędy paralaksy, oczywiście można wygenerować plik PSP z warstwami i ręcznie się tym bawić... W Huginie do łączenia używam Enblenda, który blenduje zdjęcia wąskim "szwem", niestety powoduje to, że winieta na niebie wyłazi i kole w oczy...

pozdrawiam

Remigiusz Żukowski

forestowy
[Usunięty]
Cytat
kahajoe, na Twoich panoramach także wyraźnie widzę pozostałości winiety na niebie. A może to już takie moje zboczenie że wszędzie ją widzę :)

Twoje zboczenie niestety. Obejrzałem panoramy kahajoe przed przeczytaniem tego co napisałeś i wogóle tego nie zauważyłem. U ciebie też wielkiej tragedii nie ma, a po pierwszym poście spodziewałem się katastrofy.

natus  Dołączył: 28 Mar 2008
roland, to ja jako całkowity nowicjusz powiem, że o ile na złożeniu bez obróbki widać granice zdjęć, o tyle na zdjęciu "Poprawiona ekspozycja i zniesione winietowanie" doszukiwanie się czegokolwiek to już jest lekkie zboczenie ;-)
a z ciekawości zapytam:
ile czasu zabrało ci przejście od 6 osobnych zdjęć do złożenia "Poprawiona ekspozycja i zniesione winietowanie " ?

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
No rzeczywiście widac nierowną ekspozycje oraz winetę... Ale widzę że całkiem nieźle sobie radzisz z tymi problemami...Efekt końcowy jest zadowalający, chociaż jak się wpatrzec, to widac obszary sklejania fotek...

Fajna panoramka - Bieszczady, z Tarnicy, na drugim planie Krzemień i Halicz :)
Dobrze kojarzę??

natus: Poprawienie ekspozycji i zniesienie winietowania to max 10 minut pracy - mam już w tym wprawę. Przy składaniu panoram znacznie dłużej zajmuje ustawienie punktów kontrolnych, w tym przypadku dla 6 zdjęć trwało to około 15 minut, potem jeszcze ~10 minut pracy kompa i kilkanaście do kilkudziesięciu minut tuningowania gotowego zdjęcia w PSie. Średnio godzinę na jedną panoramę, wliczając w to przerwy gdzie coś tam się liczy i można np. poczytać forum.

rafalf: Dobrze zgadłeś, panorama zrobiona z Tarnicy, zrobiona tydzień temu w czwartek, tą panoramkę udało mi się PSem doprowadzić do stanu bardzo dobrego. Wszelkie wady sklejenia wychodzą, gdy panoramę ogląda się w przeglądarce w takiej skali, że na ekranie mieści się jej połowa, następnie trzeba myszą "machać" panoramą na prawo i lewo - w ruchu znacznie lepiej można dostrzec niedoskonałości. Na szczycie zrobiłem dwie panoramy, ta druga jest trochę ciekawsza, bo łapie tablicę z napisem: "Ochrona móraw alpejskich, nie schódź ze szlaku".

trochę moich wypocin można zobaczyć tutaj: http://www.panoramio.com/user/641207

pozdrawiam

Remigiusz Żukowski

kahajoe  Dołączył: 27 Mar 2007
Cytat

Wygląda to na zboczenie ;-)

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
Cytat
Bieszczady, z Tarnicy
pięknie tam,będe w Bieszczadach w wakacje :-D

Mel  Dołączył: 03 Maj 2008
Moje trzy grosze o panoramach: korzystam z PTAssemblera, sam dba o usunięcie winiet i łagodne przejścia (za pomocą Enblend lub Smartblend), obecna wersja składa zdjęcia z bracketingiem ostrości i naświetlenia (HDR). Przykłady (moje):

Sagrada Familia w Barcelonie
Kawałek Tatr
Widok z góry Sv. Jure w Chorwacji

-- M.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Mel napisał/a:
Kawałek Tatr
:shock:

Ja mam takie:

Stare zabawy...

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Stachu, snowboardzista jest super!

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
roland, na twoje problemy z winietowaniem mam pewne rozwiązanie. Zrób nie 6 zdjęć, a 12-18 na ten sam kadr. Powycinaj boki prawy i lewy, zostaw 1/3 środkową. W tej części nie widać już na niebie winietowania - żadnego. I te fragmenty dopiero zacznij sklejać.

II. Nowy RT ma narzędzie usuwania winiety. Całkiem dobrze się spisuje i jest szybkie. Może poddaj zdjęcia najpier takiej szybkiej obróbce w RT (robiłem na JPG).

III. Co do fotografowania jednolitej płaszczyzny w celu zrobienia profilu winietowania - ustaw obiektyw na nieskończoności na odpowiedniej ogniskowej i przysłonie, przełącz na MF i zbliż się do fotografowanej płaszczyzny tak, aby wypełniła cały kadr - nie musi być w ogóle ostrości. I tak nie będzie miało to wpływu na winietowanie.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Stachu, czym sklejasz?

Skocz do: