Vogel  Dołączył: 05 Cze 2008
jaad75 napisał/a:
Dalej nie rozumiesz... Ale ja nie mam pojęcia jak tłumaczyć, żebyś zrozumiał... :roll:
Czas naświetlania nie ma wpływu na ekspozycję przy świetle błyskowym, a krótszy niż czas synchro migawki szczelinowej spowoduje, że matryca nie będzie naświetlona w całości. Jaśniej nie potrafię...
A co do kwestii zmniejszenia mocy błysku masz kilka możliwości:
- pokrętło mocy błysku... :evilsmile:
- odsunięcie lamp
- filtr szary na obiektywie
- filtr szary na lampach
- zmiana modyfikatora

Oczywiście zakładamy, że pracujesz na najniższym możliwym ISO i nie chcesz przymykać szkła...

tylko raz sie przyczepie ;) przeczytajcie poprzednia srone i znajdzcie mi tam szczypte tlumaczen. bo z tego co wiem to wszyscy sie powywracali kolami ;)

ok. tlumaczenie przyjete i dzieki ;) praktyka pokaze jak to wykorzystam. tutaj zapewne namieszala mi w glowie ta hybrydowa migawka z d70s, gdzie zmniejszanie czasu dawalo realne efekty.

Arti: lampy? hmm... z tego co mowil wlasciciel mam do dyspozycji 5x500W.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:
Sorry, ale nie mam siły...

dasz radę! trzymaj się!
mazi, no to OK!

[ Dodano: 2008-06-05, 11:36 ]
Vogel, to weź też zajrzyj na pierwszą stronę. Tam masz porady, żebyś poczytał conieco teorii. I to są naprawdę dobre rady. I nie będzie Ci żadna hybro-migawka mieszać w głowie. A i my może w końcu staniemy na kołach...

[ Dodano: 2008-06-05, 11:36 ]
Vogel napisał/a:
Arti: lampy? hmm... z tego co mowil wlasciciel mam do dyspozycji 5x500W.

To jest światło stałe czy powinno być Ws??

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Vogel napisał/a:
z tego co mowil wlasciciel mam do dyspozycji 5x500W

To zamiast cudowac z czasami (bez sensu) i filtrami (...) uzyj dwoch lamp 500Ws na minimum, i zaloz na nie duze softboksy.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Vogel, jak rany, jeśli w tym studio masz lampy żarowe (pisałeś o żarnikach i mocy w watach), to o co chodzi z tymi flashami? Jeśli błyskowe (nie ma wtedy mowy o mocy, jest o energii błysku wyrażanej z reguły w watosekundach Ws), to czas otwarcia migawki nie ma wpływu na naświetlenie materiału śwatłoczułego.
Chyba, że zamierzasz wykorzystać światło zastane/stałe z błyskowym, ale to rodzi nowe problemy. To chyba zabawa na później....
Filtry szare i zmniejszanie mocy to tylko jeśli MUSISZ pracować na mocno otwartej przysłonie, czyli uzyskać małą GO - pisałeś tak, jakbyś chciał uzyskać dużą, ale może nie rozumiem.
Generalnie powiem tak: napisz dokładnie, co chcesz zrobić (obiekt, głębia, sposób oświetlenia obiektu, doświetlenie tła, ew. inne efekty), a NA PEWNO ktoś Ci pomoże (znaczy: udzieli Ci konkretnej odpowiedzi) i to chętnie. Są na tym forum osobniki ze sporym doświadczeniem w pracy w studio i to nie tylko amatorskim i to nie tylko fotograficznym. Co prawda obecnie niektórzy mają kłopoty z orientacją góra-dół, ale uwierz mi, to nie stanowi dla nich większego problemu. :mrgreen:

Vogel  Dołączył: 05 Cze 2008
spoko. pierwsze koty za ploty. teraz czeka mnie troche mozlonej pracy z oswietlaniem sceny i okielznaniem calego studia.

Tutaj dwa efekciki z pierwszej pracy w studio, jeszcze dluuga droga przede mna - musze powalczyc z "mydlem", ktore zauwazylem po powiekszeniu fotki (musze sprawdzic czy to wina kitu od k10d czy raczej za bardzo otwartej przyslony - nastepnym razem bede to sprawdzal na biezaco na kompie).
http://flickr.com/photos/vogello/2577720544/
http://flickr.com/photos/vogello/2576704241/

Co do czasow migawki - macie/mieliscie absolutna racje. Tutaj w blad wprowadzil mnie Nikon d70 i jego jakoby hybrydowa migawka / brak doswiadczenia.

@kiwak - oczywiscie chodzilo mi o male GO.

Generalnie dzieki za pomoc, bo informacja o braku zaleznosci czasu migawki na naswietlenie zdjecia w studio byla naprawde przydatna.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Vogel, trochę nie na temat, ale foty z linków mi się podobają :-B

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ciekawe foty

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Fafniak, jak widać umiejętność obsługi flasha fotografa nie czyni i vice-versa ;-)

Skocz do: