bEEf napisał/a:Kolejny. Ciekawe, jak te zdjęcia się mieszczą w romie aparatu![]()
bEEf napisał/a:Marketingowy bullshit.
Szumak napisał/a:Wątpisz w sens stosowania sieci neuronowych?
Szumak napisał/a:Próbki muszą być odpowiednio małe.
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
WuWu84 napisał/a:Co to jest pomiar integralny?
bEEf napisał/a:Gwarantuję Ci, że żadnych zdjęć tam nie ma.
Jacek S napisał/a:Zapomniałem, że tutaj głównie młodzi ludzie piszą![]()
WuWu84 napisał/a:Nie zgodzę sie natomiast z Panem w ocenie użyteczności pomiaru matrycowego. Podobnie jak pomiar centralnie ważony ma swoje wady i zalety. Obu trzeba nauczyć się używać, a w dodatku sposób pracy z aparatem jest często dość różny. Nie widzę więc powodu by stawiać jeden ponad drugim. Oba są jedynie narzędziami które w połączeniu z "odrobina doświadczenia, prawidłowa ocena sceny, korekcja ekspozycji" pozwolą na mam nadzieje satysfakcjonujące efekty.
szkło w połowie pełne
Gutek napisał/a:Nie wiem rowniez co masz na mysli piszac, ze nie istnieje cos takiego jak brak obrobki dla RAW. Jesli wartosc kazdego piksela zapisanego w formacie RAW jest liniowo odzworowana na punkt RGB to nie mamy do czynienia z obrobka.
WuWu84 napisał/a:Ach, szanowny Pan raczy wybaczyć.
Tym bardziej ciesze się że poświęcił mi Pan swój czas i odsłonił przede mną pomiar integralny, znany mi przez całe moje (a jakże!) młode życie jako uśredniający.
WuWu84 napisał/a:Nie zgodzę sie natomiast z Panem w ocenie użyteczności pomiaru matrycowego. Podobnie jak pomiar centralnie ważony ma swoje wady i zalety.
]Jacek S napisał/a:Twierdzę tylko, że gdy poznamy wszelkie narzędzia to bardziej
przewidywalne są (dla mnie) CW i punktowy.
CytatPodpisuję się wszystkimi czterama łapami.
Gutek napisał/a:Dziwi mnie po prostu fakt, ze zdjecie naswietlone zgodnie ze wskazaniami swiatlomierza wyglada tak zle przy neutralnych ustawieniach
Nie odpowiadam na pytania techniczne na PW i w tematach
Artur
K10D (klin, raster) + MZ-7 (jeszcze bez klina)
Pentax DA 18-55mm AL II + Tamron 28-75/2.8 + Auto Chinon MC 50/1.4 + Auto Revuenon MC 135/2.8
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Lord napisał/a:Co może być problemem? Myślę, że zdjęcia powinny być odpowiednio naświetlone bez korygowania, na plus lub minus EV, prawda?
Artur
K10D (klin, raster) + MZ-7 (jeszcze bez klina)
Pentax DA 18-55mm AL II + Tamron 28-75/2.8 + Auto Chinon MC 50/1.4 + Auto Revuenon MC 135/2.8