luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Pozycja sprzętu w torbie.
Witam. Zakupiłem sobie torbę, lecz od 4h staram się sobie ją "spersonalizować" ;].

Czy aparat może być umieszczony w pozycji na płasko (obiektyw do góry)? I odwrotnie?

Byc mozę głupie pytania, ale dręczą mnie niemiłosiernie.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
luhso, w mojej torbie tak wyprofilowałem przegródki, że "zawieszam" aparat o gripa obiektywem do dołu. I nic się aparatowi nie dzieje, bo stać nie może. Spokojnie, to nie waza z dynastii Ming ;-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Jeśli na przykład bardzo przeszkadza Ci, że aparat będzie leżał obiektywem do góry, możesz odwrócić torbę, wyciąć dziurę w dnie i używać jej odwrotnie. Jak będziesz używał torby od strony dna, to i tak będziesz musiał chwytać aparat z góry.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Moze napisz co to za torba...

Zreszta czy to robi jakakolwiek roznice z punktu widzenia sprzetowego?

Uloz jak Ci wygodnie i tyle, zeby byl szybki dostep itp...

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Obiektywem do góry - to chyba nie najlepszy pomysł. Będziesz za każdym razem ciągnął za obiektyw, poza tym trochę piasku w torbie i ekran porysowany. Ja noszę aparat "na boku", uchwytem do góry. Wtedy wyciągam go i wkładam jednym ruchem i od razu jest gotowy do strzału... Ale tak naprawdę to chyba bez większego znaczenia, noś tak, żeby było Ci wygodnie...

rbucz napisał/a:
Wtedy wyciągam go i wkładam jednym ruchem i od razu jest gotowy do strzału...
Ach, ci rewolwerowcy...

Ach, ci szydercy... :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
A w ogóle to luhso tak kombinuj, żeby to Tobie było wygodnie, a nie aparatowi. Wygodnie szybko i sprawnie wyjmować aparat, tudzież wkładać go spowrotem. Bo co z tego, że idealnie skomponujesz wnętrze, zgodnie z Feng-Shui i zasadą złotego podziału, jak potem w plenerze Cię szlag trafi.

bEEf napisał/a:
A w ogóle to luhso tak kombinuj, żeby to Tobie było wygodnie, a nie aparatowi.
bEEf, o zgrozo! Przecież facet pisze że kombinuje od 4 godzin!

luhso napisał/a:
4h staram się sobie ją "spersonalizować"

A mi to wyglada na prowokacje na poziomie forum onetu...

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Najprościej urządzić torbę tak jak Ci wygodnie? ;-)

Dobra. Mam ideę.

Dzięki Panowie- Temat do zamknięcia.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
To ja może się przyłączę. Jak mam nosić P-Siksa z podpiętym 80/2.8 w futerale + 120/2.8 lub 180/2.8 + osłonę przeciwsłoneczną + lupkę do wizjera + zapasowy film + kominek w razie czego? ;-)

[ Dodano: 2008-06-11, 10:48 ]
P.S.
Do dyspozycji mam zwykły plecak (nie foto) i Lowepro Rezo 170 (a może 190? nie pamiętam :-P ).

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Nie no. Z pomieszczeniem to nie ma problemu. Wiele miejsca to nie zajmuje. Tylko jak to wszystko "wrzucić" do plecaka, co by się nie poobijało o siebie nawzajem... :roll:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Stachu napisał/a:
Siksa z podpiętym 80/2.8 w futerale
:mrgreen:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
emigrant napisał/a:
Stachu napisał/a:
Siksa z podpiętym 80/2.8 w futerale

ach,te skojarzenia... :mrgreen:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Stachu napisał/a:
Tylko jak to wszystko "wrzucić" do plecaka, co by się nie poobijało o siebie nawzajem...

Z tym Tesco to niegłupi pomysł - tylko nabądź ręczniki na wagę (najlepiej różnokolorowe) i pozawijaj graty wg kodu kolorystycznego ;-)

BTW - mam małą torbe Cobra RE-7 (chłopaki z Astry wcisnęli mi zamiast pierwszej wpłaty podczas zakupu). Spoko mieści K100DS/Tamron 28-80 (czy też szkło podobnej wielkości + SMC A50 + tulipanek + karty/czytnik/zapasowe bakterie/kabelki/popierdółki. I jeszcze duża i jedna mała kieszonka są wolne.
Dla zabawy wyjąłem Alfę 100 DUAL KIT + dużą lampę soniaka (coś w rozmiarach FGZ360) z plecaka szwagra i wpakowałem do mojej przepastnej sakwy.
Plecak faktycznie ma grubsze osłonki szokowe ale i jest też dwa razy większy.
Moje prywatne odczucia.
Plecak - wygoda na dłuższe spacery. Wyjęcie aparatu to przymusowy postój.
Torba - odsuwam zamek i wyciągam aparat trzymając za gripa (nawet w marszu). Na dłuższe spacery mam koszyk pod wózkiem córki :mrgreen: No i zajmuje zdecydowanie mniej miejsca.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Stachu napisał/a:
Nie no. Z pomieszczeniem to nie ma problemu. Wiele miejsca to nie zajmuje. Tylko jak to wszystko "wrzucić" do plecaka, co by się nie poobijało o siebie nawzajem... :roll:

Każdą rzecz z osobna owinąłbym w ręcznik, niekoniecznie kąpielowy...

Obstawiam za torbą. Podczas bardziej ekstremalnych akcji (manifestacje, strajki)- z plecaka dziwnym trafem może ubyć nam kilka akcesoriów.

Poza tym ergonomia, wygoda i rozmiar.

agrest  Dołączył: 10 Cze 2008
jak mi jutro wpadnie aparat w łapska to wezmę go na spacer do jakiegoś centrum nie dla idiotów,albo na do sklepu dla skner i dobiorę mu mieszkanko:) takie żebym mógł je w razie czego zapakowac do mojego plecaka bez którego sie nie ruszam z domu:)

ergonomia+rozmiar=zadowolenie:)

Skocz do: