Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
[K100Ds] Kostka synchronizacyjna - problem
Skompletowałem zestaw do ministudia no i pojawił się problem. Sprzedawca polecił mi kostkę z wlutowanym już kabelkiem i taką kupiłem. Jednak, gdy podłączam kostkę do aparatu i żarówki błyskowej to aparat nie widzi "lampy", bo mryga mi błyskawica i co za tym idzie nie wyzwala błysku. Żarówki mają fotocele i wyzwalają się tylko przy wbuowanej lampie. Dodam, że sprawdzałem miernikiem i kabelek jest ok i na stopce jest przebicie.

Czy macie na to jakąś radę? Będę wdzięczny za odpowiedzi...

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
Re: [K100Ds] Kostka synchronizacyjna - problem
Pszczoła napisał/a:
... sprawdzałem miernikiem i kabelek jest ok i na stopce jest przebicie.

Jak na stopce jest przebicie to raczej nie jest OK ;-)

A tak naprawdę to aparat wcale nie musi widzieć lampy, żeby ją potrafił wyzwolić. Najważniejsze jest to aby czas był co najmniej 1/180 a migająca błyskawica nie idzie w parze z brakiem wyzwolenia błysku.

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
pamiętam gdzieś był tu wątek o tym, że Pentaksy są wrażliwe na polaryzację w kostce i przy chińskich wyrobach - gdzie często + i - mogą być zamienione, lampy nie są wyzwalane.
Spróbuj zmienić kabelki i sprawdź - może pomoże.

edit: znalazłem wątek:
http://pentax.org.pl/view...er=asc&start=40

pozdrawiam

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
W stopce lampy jest czujnik. Po lewej stronie pod prowadnicą i blaszką dociskającą jest taki bolec/przycisk. Może to o to chodzi.

Pszczoła  Dołączył: 07 Wrz 2007
Działa i nie pytajcie mnie co było nie tak, bo aż mi głupio :oops: No, ale tak to jest jak chce się coś zrobić po meczu :-D Lampy działają, błyskawica faktycznie swoje a lampy swoje. Działają do 1/180 s.

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
Pszczoła napisał/a:
Działa i nie pytajcie mnie co było nie tak, bo aż mi głupio :oops: No, ale tak to jest jak chce się coś zrobić po meczu :-D Lampy działają, błyskawica faktycznie swoje a lampy swoje. Działają do 1/180 s.

miałem nosa ;-)

Skocz do: