Zoom czy stałka?
Zoom standardowy
25% Complete
33 (25%)
Dobra stałka + kit :-P
74% Complete
98 (74%)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jacekkar1 napisał/a:
ale dlaczego nie dodał jeszcze do tego że o GO decyduje także odległość.

Oczywiscie, ale przy stalej odleglosci i powyzszym zestawie (100mm/2.5 na FF + 77/1.8 na AF) bedzie w zblizeniu taka sama.

ThomFoto napisał/a:
Za rok najdalej dwa i tak wiekszośc bedzie fociła puszkami FF. to oczywista oczywistość.

Trollujesz, nie wieszczysz, wiesz?

[ Dodano: 2008-06-13, 14:27 ]
(ech, za duzo kawy. Po co ja sie w ogole angazuje? Za 2h jade do Cork, zdjecia robic i odprężać neurony. Tyle ze wciaz z pozyczona leika, bo mi ani body ani lens jeszcze nie przyszedl... moze stad te nerwy...)

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
alkos napisał/a:
Tyle ze wciaz z pozyczona leika, bo mi ani body ani lens jeszcze nie przyszedl... moze stad te nerwy...)

tak. taki powód uznajemy i jesteś usprawiedliwiony. ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
alkos napisał/a:
bo mi ani body ani lens jeszcze nie przyszedl...
lens? soczewka do makro?

A bedziesz wyprzedawal C?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
A bedziesz wyprzedawal C?

Bede, G1 + 45/2, moze 28/2.8...

dzerry napisał/a:
lens? soczewka do makro?

:-P Nie, 35/1.4 . Na razie tylko 35/2.5... naprawde niezly jest, ale ciemny jak cholera :-)

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
dzerry napisał/a:
nie unos sie

Masz rację - niepotrzebnie wdaję się w te dyskusje, tak jakbym potrzebował komuś udowadniać, że wiem o czym mówię (nawet jak mi się słowa niefortunnie dobiorą).

dzerry napisał/a:
Uzywajmy pojec w ich pierwotnym znaczeniu. Gdybys uzyl pojecia kat widzenia, nie byloby tego zamieszania.

Fakt - i nie zostałbym uznany za laika.

Teraz żałuję że dałem się wciągnąć w nic nie wnoszącą wymianę zdań - zrobił się wielki OT całkiem niepotrzebnie i ktoś słabszy w temacie może sobie jeszcze większy mętlik w głowie zrobić.

Obiecuję poprawę.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ucieszyłem się, że mam sporo postów do przeczytania w tym temacie, ale okazało się, że nie traktują w ogóle o tym jaką stałkę czy zooma wybrać... Gdybym wiedział, że sprowokuję (?) tym pytaniem kolejną wojnę o wyższość jednych świąt nad drugimi, to bym w ogóle go nie zadawał. :evilsmile: :roll:

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Dyskusja nic nie wnoszaca.

Kolorowe nozyczki w dloni by sie przydaly...

A wracajac do tematu: mimo, ze nic nie wiem o fotografii i nie fifokuje, to wybieram opcje 2. Obecnie duzo zdjec z M28/3.5 robie, powiedzialbym nawet, ze wiekszosc. Moze cos wezszego na przyszlosc sie kupi (hmm, wlasciwie to 50/1.7 w drodze) i tez bedzie to "stalka +kit).
Pojawil sie na pokojach T90/2.8 i moze sie zacznie nowy rozdzial...

Zastanawia mnie, dlaczego Pentax nie zrobi nowego standardu na cyfrę. Nie musi to być gwiazdka ani limited. Mogłoby to być szkło o ogniskowej 28-33mm, jakości optycznej FA50/1.4 i w podobnej cenie. Jasność wystarczyłaby na poziomie 1.7-1.8, żeby szkło nie było tak drogie jak Sigma 30/1.4 EX. Przecież coś takiego kupiłaby jedna trzecia osób używających cyfrowych lustrzanek. Ktoś wie, czemu takiego szkła nawet w planach nie ma? :-)

Bo 35/2.8 Ltd to fajne szkło, ale to jest makro. Przez to nie mogli zbytnio szaleć z jasnością, skupili się pewnie na czymś innym. A tak można by było wydać mniej, nie mieć limiteda, ale za to jaśniejsze szkło. Zrezygnować już z tego makro, pewnie i tak dla niektórych nieprzydatnego ze względu na ogniskową. FA31/1.8 oczywiście nie spełnia powyższych warunków, bo jest bardzo drogim szkłem. :-?

dsk, tanie szklo 28/1.7? :-P Poszukaj mi takie w innych systemach ;-) To jest wlasnie jeden z kosztow APS.

dzerry napisał/a:
Poszukaj mi takie w innych systemach

Właśnie wydaje mi się, że nikt tego jeszcze nie zrobił od kiedy wprowadzono APS-C. Wprowadzenie takiego szkła dawałoby sporą przewagę temu systemowi, który by to zrobił.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
sigma zrobiła 28/1,8

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
i 30/1.4 :->

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
no tak ale te obiektywy raczej nie są
dsk napisał/a:
jakości optycznej FA50/1.4 i w podobnej cenie

predoo, własnie 30tka jezt zbliżona

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
w czym zbliżona? ceną?? Sigma 30/1,4 ok 1500 a FA50/1.4 ok 900 z polskiej dystrybucji,

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
witusch napisał/a:
i 24/1.8 i 20/1.8
i się zastanawiam czy którejś nie kupić :->

predoo, gdy oba znajdziesz w jednym sklepie, okaże się, że różnica nie jest aż tak duża jak piszesz

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
W temacie wątku to jeszcze można ? Czy już tylko o FF,BF i dlaczego pentax nie robi nam dobrze? ;-)
Wybieram opcje drugą.Jako stałke wybieram M 3,5/135.Zauważyłem,że ostatnio po podstawowym zoomie (FA 4/28-70)jest to najczesciej używany przeze mnie obiektyw.( Do cyfry pewnie wybrałbym jakis odpowiednik o zbliżonym kącie widzenia.)Dobre to do zbliżen ,makro,portretu,reportażu (choć nie każdego).

A jak te jasne sigmy pracuja na pelnej dziurze?

EDIT:
Dobra, wlasnie sprawdzilem cene. Nie dosc, ze drogie to duze jak traktor. To ja juz wole DA 21/3.2

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
forestowy napisał/a:
I co, nadal wróżycie rychłe nadejście ery FF ???
Nawet jak FF zacznie pojawiać się częściej na rynku to pozostanie w segmencie profi, dla mas będzie APS-C.
Tak, wróże rychłe nadejście ery FF. Przecież nowego Canona 5D można jeszcze kupić z niecałe 5,5kpln, a ten przedział cenowy to raczej prosumer niż profi.

Skocz do: