emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Karty SDHC a prędkość zapisu
Gdzieś w materiałach firmowych pentaxa charakteryzujących cechy K10D spotkałem się ze stwierdzeniem (nie pomnę gdzie to było), że jedynie zastosowanie karty SDHC zamiast zwykłej SD gwarantuje możliwość wykonywania zdjęć seryjnych z pełną prędkością.

Czy ktoś zauważył podobną sprawę w korpusach obsługujących SDHC. I nie chodzi mi o karty SD różnych prędkości (to oczywiste), ale o porównanie szybkiej karty SD z SDHC.

Jeśli źle to zrozumiałem proszę o wyjaśnienie.

Z góry dziękuję.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Przy kartach SDHC nie chodzi o samą predkość transferu tylko o jej fizyczną pojemność http://twojepc.pl/news13193.html . Obecnie produkowane karty SD mają max 2 GB, a prędkość transferu: zapis do 20 MB/s, odczyt do 20 MB/s. W instrukcji obsługi do Kadyszki nie wspominają o kartach SDHC.

Pozdrawiam

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Zdano napisał/a:
W instrukcji obsługi do Kadyszki nie wspominają o kartach SDHC.

Instr. eng. str 221:
Storage Medium SD Memory Card, SDHC Memory Card

Na obudowie - klapce karty - logo SDHC.

Zdano napisał/a:
Przy kartach SDHC nie chodzi o samą predkość transferu tylko o jej fizyczną pojemność

O tym wiem, wynika to choćby z nazwy SDHC. Ale jaka jest prędkość zapisu?

[ Dodano: 2006-10-28, 00:02 ]
Zdano w podanym przez Ciebie linku jest częściowe wyjaśnienie:

"Wdrożony obecnie standard SDHC umożliwia produkcję kart pamięci o pojemnościach powyżej 2GB, oferujących trzy klasy szybkości pracy (Class 2, 4 i 6). Gwarantuje to zachowanie minimalnych szybkości transferów, wymaganych przez urządzenia wideo do zapisu dużych ilości danych."

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
O przepraszam nie doczytałem instrukcji :oops:
Ale te prędkości dla SDHC są znacznie niższe niż dla kart SD. Najszybsza SDHC ma raptem 6MB/s. http://www.digit.pl/news/94389.html
Poza tym każdy aparat zdjęcia zapisuje najpierw w swoim buforze, a następnie na kartę, a więc ilość zdjęć w serii jest uzależniona od pojemności bufora w aparacie, a nie od szybkości karty. Oczywiście od szybkości karty zależy jak szybko aparat będzie w stanie opróżnić bufor i przygotować się do zapisu kolejnych zdjęć.

Pozdrawiam

wstanley  Dołączył: 13 Cze 2008
Witam. Prosze o pomoc :)
Szukam inforacji o predkosci zapisu z bufora ksetki na karte, czy warto wydac kase na szybka karte skoro waskim gardlem w aparacie moze byc przesyl z bufora ?
Moze ktos zrobi maly test i zmierzy ile czasu jest zapalona kontrolka w body ,w trakcie robienia trzech rawow w serii.
Mam zamiar kupic karte sd ultra 2 lub sdhc clasa6 ale czy beda roznice w czasie zapisu w body?
Teraz mam stara karte sd 2 kingston ( taka zwykla)i czas zapisu to 12 sek , szukam szybszej :) bo do rawow w serii to troszke wolna

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
emigrant, PQI 8GB w mojej kadyszcze... minimalny transfer zapisu 6MB/s, srednia predkosc odczytu 20MB/s - co jest w zupelnosci ok. kiedys wyliczylem, ze kadyszka musi miec wew. 256MB RAMu na bufor - tylko juz nie pamietam, po czym tak wnioskowalem (chyba ilosc rawow, zanim spadnie predkosc seryjna).

Zdano, po czesci masz racje mowiac o ilosci zdjec w serii i uzaleznieniu tego od pojemnosci bufora (ze niby bez zwiazku z szybkoscia karty), ale to nie do konca prawda... wez np. jpegi - wypstrykasz cale 2GB bez zajakniecia ze strony kadyszki, bo... pozwala mu na to karta pamieci. a dlaczego masz po czesci racje? bo niestety nie ma kart z zapisem ciaglym 40-50MB/s tak, aby ta sama operacja byla mozliwa z rawami.

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
Zdano napisał/a:
Najszybsza SDHC ma raptem 6MB/s.

Ale to jest jej najniższa gwarantowana prędkość zapisu, nie maksymalna.

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Pytanie trochę obok tematu. Do użytkowników SanDisk Extreme III SDHC 4 lub 8 GB. Na Waszych kartach napisane jest Made in .... no właśnie, gdzie?

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
zobacz na oryginalnym pudełku z tyłu

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Made in China, na tej stronie ze stykami, na samym dole

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
SanDisk Extreme III SDHC 4GB ma 20MB/s odczytu i zapisu, moja ma napis Made in China :->

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
wstanley napisał/a:
Teraz mam stara karte sd 2 kingston ( taka zwykla)i czas zapisu to 12 sek , szukam szybszej

Hmm, ja na tej zwykłej (standard) 1 GB miałem coś koło ~18 sekund (liczone od wciśnięcia spustu, seria trzech fotek i do chwili zgaśnięcia diody od operacji zapisu).
Kupiłem sobie EMTECa x60 1GB 9 MB/s odczyt 7 MB/s zapis (o dziwo przy podpięciu do czytnika nawet się zgadza), ale korpus potrzebuje i tak ~13 sekund na zrobienie i zapis trzech PEFów (procedura jak wyżej. Trzy PEFy to jakieś 30 MB, więc zdecydowanie te 7 MB/s karty nie jest przez kasetkę wykorzystane...
Uznałem więc że skoro kontroler pamięci w korpusie nie potrafi tego wykorzystać, a mi się jakoś specjalnie nie śpieszy przy zrzucaniu zdjęć z czytnika, to nie ma co przepłacać. Kupiłem więc następna SD 2 GB x60 tyle że Preteca, zadowalając się lakonicznym opisem "transfers up to 9 MB/s". Niestety 9 MB/s to on ma tylko odczytu, zapis jest na poziomie 2,7 MB/s co jest za mało dla kasetki i zapis trzech RAWów zajmuje jej prawie 19 sekund...

Eldred napisał/a:
SanDisk Extreme III SDHC 4GB ma 20MB/s odczytu i zapis

Jak byś się nudził, to mógłbyś pstryknąć ze stoperem trzy RAWy i zobaczyć ile zajmuje kasetce zapis na tej karcie?

wstanley  Dołączył: 13 Cze 2008
Wlasne dokonalem nowych testow predkosci zapisu z buforu kasetki na karte - 3y rawy ,mierzone od momentu zapalenia diody ,do momentu jej zgasniecia
PQI 4giga SDHC clasa 6- 23 sek
SANDISC dla NOKIA 2 GIGA - 12sek :shock: kupilem na allegro za 15 zl
Wychodzi ze SDHC sa wolniejsze

Prosze Forumowiczow o kolejne pomiary

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
NIe SDHC są wolniejsze tylko PQI są do luftu :->

3 rawy,
- Transcent 2GB x150... 3 sekundy palila sie czerwona lampka...
- PQI 8GB 6class... 4 sekundy palila sie czerwona lampka...

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
3 rawy:
- Kingston 8GB 6class... - niecałe 4ry sekundy palenia się czerwonej lampki

K100D - 3 rawy,

1) Kingston 1GB 50x - ok 11-12 sek
2) SanDisk Extreme III SDHC 4GB - ok 9-10sek
3) SanDisk Extreme III SD 2GB - ok 9-10sek

natomist K10D- 3 rawy,
SanDisk Extreme III SDHC 4GB - niecałe 4sek

forestowy
[Usunięty]
3 rawy:
SanDisk Extreme III SDHC 4GB - 3 sec
Transcend SDHC class6 4 GB - 3 sec

wynika że k100D i tak nie wykorzystuje możliwości szybkich kart więc nie ma sensu przepłacać

predoo, i tak i nie ;P

zeby test byl miarodajny, trzaba byloby sie umowic wspolnie - wszyscy pstrykaja PEFy - biala kartka, mierzymy czas od rozpoczecia pstrykania, do zauwazonego zwolnienia pstrykania w serii (mniej niz 3 sek), zwalniamy spust - liczymy czas zapisu. podajemy ilosc pstryknietych fotek i czas zapisania ich na karte (czerwona lampka) ;)

Skocz do: