dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
No dobra, a co Wy na to The "Chinese" K1000 : http://www.photoethnograp....html~mainFrame

:shock:
cytat z internetu: If you think Nikon is World Class,Yes Nikon Made in Thailand(Lens&Body All)(most Professional used Nikon)
If you think Canon is World Class,Yes Canon Made in Japan(Lens&Body All)(most Professional used Canon)
But in the Review ,we don't mind IT made from
(Pentax Ex. K100 K10 Body made in Cebu Phillipines,Lens made in Hanoi Vietnam)
(Sony Alpha 100 Lens&Body made in China only)
****Now Japan premium product. made in Thailand are SO EXPENSIVE(ex. Casio G-Shock,Seiko, Toyota Wish and 90% Japanese pickup car)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
dyptam napisał/a:
w PPB za cholerę nie ma "lens name", tylko --------- jak w "no name"
Uaktualizuj PPB ze strony www.pentaximaging.com W nowej wersji dodali DA 70/2.4 do bazy.
Cytat
VERSION HISTORY (PHOTO BROWSER)

Version 3.11

Pentax Remote Assistant versions 1 and 3 are now accessible from Photo Browser. Please note, the Pentax Remote Assistant software requires the connection of a compatible Pentax camera (e.g. K10D for version 3, *istD for version 1).
Added lens data for the Pentax DA* 16-50 f/2.8 and DA* 50-135 f/2.8 lenses.
Version 3.10

Native support for Intel Core series microprocessors (Mac).
Display lens data for the Pentax DA70mm F/2.4 lens.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
emigrant, ty żyjesz ?? Dawno Ciebie nie było. Myślałem, że wróciłeś do Żelaza :mrgreen:

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
argawen napisał/a:
Myślałem, że wróciłeś do Żelaza
:-D Chętnie bym wrócił, ale...trzeba zarabiać na prąd do D-LI50.
...I chyba na nowy laptop, bo PPL zatyka.

5pirit  Dołączył: 11 Wrz 2007
Cytat
czy inne systemy typu N, C też mają filipińsko-wietnamsko-chińsko-japońskie zabawki ?

Ostatnio znajomy przyniósł mi do pracy lampkę C model 430EX czy jakoś tak, dopiero co kupił i nawet jej nie odpalił jeden raz! Po włożeniu akumulatorków tylko jakiś bzyczek się odpalił w środku (może jakiś mały chińczyk) i całkiem fajnie przyjemnie dla ucha pobzykał sobie, zaśmierdziało coś a akumulatorki zajedwabiście się nagrzały. Jutro z powrotem odsyła do sklepu ...

Wracając jednak do tematu to zmartwiliście mnie tym postem gdyż lada dzień chcę zamówić tą lampeczkę i teraz jestem w kropce :-|

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
przeczytałem cały wątek i teraz wiem, że dokładnie taki sam problem mam z FGZ360, opisałem go w tym wątku
jednak pozostał bez odzewu a problem jest znany.
Pytałem w serwisie Apollo to kazali odesłać, byłem również w serwisie na Czapskich w Krakowie, dowiedziałem się że coś się blokuje mechanicznie i jeśli nie padł silniczek albo elektronika to są w stanie naprawić, będę musiał odstawić do nich tą lampę, jak do tej pory nie zrobiłem tego bo muszę odstawić razem z body+kit aby mogli sprawdzić,
Lampa była kupiona w Apollo, i również jak pisał negocjatorek,
Cytat
... pisze na niej Assembled in Philippines

Cargo  Dołączył: 11 Lip 2007
argawen napisał/a:
awakqwq napisał/a:
:evilsmile: ROTFL Pentax działa jak prawdziwy radziecki sprzet :evil:
Lampy które trzeba docierać :evil: Oj coś z ta kontrolą jakości wielka kicha.
Lepiej zapytaj ilu posiadaczy 540-tki ma kłopoty. Sam znam 3 osoby+ja, które kłopotów nie mają. Wszystkie lampki są z USA.
Wychodzi, ze mamy remis.

Ja tez ie mam problemow z 540...cary y co?

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Mając do wyboru AF 540 i Metz 58 AF-1 wziąłbym Metza. Rewelacyjna lampa.

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Zastanawia mnie to ze piszecie o zaciętym zoomie na 16mm.
W instrukcji jest napisane: W trybie A-Zomm jeśli lampa nie otrzymuje informacji o ogniskowej obiektywu ,dla aparatów cyfrowych ustawiana jest ogniskowa 16mm.
Napisane jest też ze po założeniu rozpraszacza lampa ustawia 13mm.
Jakie są wasze ustawienia i jakie obiektywy.
Zacytowałem sam siebie z iinego wątku.
pozdr.
Wiktor

Mathis  Dołączył: 26 Mar 2008
:( Moja 540-tka też coś nie chce współpracować, po włączeniu słychać bzzzzz głośne, po czym się włącza i A zoom mruga ustawiony na 16mm, nie mogę go zmienić w żadną stronę, po wyjęciu dyfuzora zmienia się na 13 M Zoom, może to coś z ustawieniami? Czy to bzyczenie przed włączeniem od razu wskazuje na zablokowany zoom? Tym co zoom działa nie bzyczy nic przed uruchomieniem się lampy?

Mathis napisał/a:
po włączeniu słychać bzzzzz głośne, po czym się włącza i A zoom mruga ustawiony na 16mm,
Masz wpietą lampę w aparat ?

@argawen nabijasz się ze mnie? :P
Oczywiście że wpięta... Nie wpiętej nawet nie włączałem... Sprawdzałem na 2 obiektywach 18-55 i 55-300.

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Mathis napisał/a:
Oczywiście że wpięta... Nie wpiętej nawet nie włączałem... Sprawdzałem na 2 obiektywach 18-55 i 55-300.
A jak już wpięta to: 1. czy aparat też jest włączony?. 2. Czy spust migawki został wcisnięty na pół gwizdka? Czy aby na pewno włącznik lampy został ustawionu na ON, a nie zatrzymał się na wireless (to ta srodkowa pozycja)?

Mathis napisał/a:
Oczywiście, że nie. Poważnie. Po twoim poście sprawdziłem sobie lampę, u mnie nie ma takiego efektu.
Mathis napisał/a:
po wyjęciu dyfuzora zmienia się na 13 M Zoom
Tak akurat powinno być.
Mathis napisał/a:
Czy to bzyczenie przed włączeniem od razu wskazuje na zablokowany zoom?
Takie bzyczenie i 16mm miałem, gdy lampa nie była podpięta do korpusu. Po wpięciu i naciśnięciu spustu, zoom lampy ustawił się na odpowiednią ogniskową.
Chyba masz coś z zoomem lampy :-/ . Pewnie coś się zblokowało.

[ Dodano: 2008-06-15, 13:26 ]
teta napisał/a:
Czy aby na pewno włącznik lampy został ustawionu na ON, a nie zatrzymał się na wireless (to ta srodkowa pozycja)?
Właśnie taka sytuacja występuje, gdy przełącznik jest wireless. Więc może to jest to.

Włącznik lampy ON (nie środkowa pozycja, max w prawo) aparat włączony i spust do połowy... W lampie nic się nie zmienia oprócz wskaźnika zasięgu błysku. HS działa bardzo fajnie :) Tylko to bzyczenie przed włączeniem się lamy (po przestawieniu włącznika na ON) i migający zoom 16mm denerwuje... A jak przestawić zoom recznie? bo w instrukcji doczytać nie mogę ;]

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
Mathis napisał/a:
A jak przestawić zoom recznie?
Zwyczajnie. Wciskasz przycisk "ZOOM". Za pierwszym wciśnięciem przestawia się na manual 16mm, a następne to 19, 24 itd.

U mnie w lampie przycisk zoom jest jakby nieczynny... Po prostu zero reakcji ze strony lampy... Ani bzyczenia ani zmiany wyświetlania, ciągle tylko 16mm mruga...

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
Mathis, nie chcę Cię martwić ale wygląda na to że masz zablokowany zoom, przeczytaj cały wątek

Przeczytałem :) Niestety wygląda na to że i mnie dotknął problem zoom'a... No cóż, przyroda... Jak mam papiery z USA to i tak w PL wołają 50E za naprawę? (kosz przesyłki)
Jeżeli tak to już wole odesłać ją do USA i tam zrobią to za free na gwarancji :)

Forumowicze, inne pytanie, co daje ten zoom? Bo pierwszy raz mam zewnętrzną lampę i nie znam się na tym do końca :-P Może do takich zdjęć jak potrzebuje tj w kościele i na imprezach w domu (podpięty 18-55, w przyszłości 17-70 może) nie będzie mi to przeszkadzało?

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Mathis napisał/a:
Forumowicze, inne pytanie, co daje ten zoom?

Dobre pytanie... :mrgreen:
Zoom daje możliwość większego skupienia światła. Aż tyle i tylko tyle.
Aż tyle, bo jeśli robimy zdjęcie z teleobiektywem, to możemy dalej błysnąć lampą.
Tylko tyle, bo nawet jeśli mamy ciemny obiektyw (f/5.6?), to przy mocy lampy 540 FGZ (~LP 33 przy 16 mm) i ISO 100 możemy zrobić zdjęcie z odległości ~6 metrów, a przy ISO 200 jest to już ~8,5 m.
Jeśli mamy sprawny zoom i jedzie do 58mm (APS-C), to przy ISO 200 zasięg lampy wzrasta z ~8.5m do ~16 m.
Ponieważ zazwyczaj lampy się na takie odległości nie używa, to zostaje bardziej racjonalne użycie lampy na niewielkie odległości, przy których sprawny zoom pozwala nieco przyspieszyć proces ładowania lampy.
Są jednak tacy (ja do nich należę), którzy na lampy zakładają dyfuzor, by jeszcze bardziej zmniejszyć "ogniskową" lampy - i z 16 mm robi się ok. 5 mm (tym samym spada LP lampy). :)

Mathis napisał/a:
Może do takich zdjęć jak potrzebuje tj w kościele i na imprezach w domu (podpięty 18-55, w przyszłości 17-70 może) nie będzie mi to przeszkadzało?

Do tego typu zdjęć najprawdopodobniej zakupisz dyfuzor (Stofen?) do lampy, więc brak zoomu nie będzie Cię w żaden sposób ograniczał.

Skocz do: