bromberger  Dołączył: 15 Cze 2008
  SIGMA 14mm F2.8 EX Aspherical - czy ktoś ma lub używał?
cześć wszystkim :)
Zainteresował mnie obiektyw SIGMA 14mm F2.8 EX Aspherical, generalnie chwalony, ale nie znam nikogo kto go używa/ł ani nie znalazłem konkretnych testów tego słoika. Chciałbym zobaczyć w liczbach i wykresach, tak jak prezentowane testy na photozone.de
Pytanie: 1. Czy jest tu ktoś, kto miał przyjemność z tym szkłem? 2. Czy ktoś widział wspomniane jego testy?
Z góry dzięki
PS.
Nie chodzi o sample, bo te sa dostępne w necie.

witusch napisał/a:
bromberger napisał/a:
Pentaxa DA 12-24mm f/4 AL ED zdyskwalifikowałem bez brania do ręki z uwagi na poziom dystorsji, winietowanie aberracje chromatyczne na nieakceptowalnym poziomie.

moze szkoda, ze bez brania do reki, skad takie fatalne opinie o tym obiektywie?
Pentax DA 12-24mm f/4 AL ED [IF] - Review / Test Report
Mnie to wystarczy, żeby nie brać do ręki ;P
bromberger napisał/a:
Poza tym w obiektywach DA niepokoi mnie częsty brak pokrycia kadru FF
bromberger napisał/a:
Próbowałem Sigmy 10-20mm f/4-5.6 EX DC i nie jest źle

witusch napisał/a:
Sigma DC tez nie kryje....
Nie wymieniles Sigmy 12-24 - celowo? Ona kryje... :oops:
Winietowanie, dość kiepska ostrość i ABERRACJE [w tym przypadku to już masakra] :
Sigma AF 12-24mm f/4.5-5.6 EX HSM DG - Lab Test Report / Review
witusch napisał/a:
Acha, no i po co takie jasne szerokie katy - raczej chyba z zasady tak szeroki, jasny obiektyw bedzie dosyc kiepski optycznie (dystorsje, aberracje, slaba ostrosc itp )?
Bo bardzo lubię i najczęściej wykorzystuję na codzień.
Co do wymienionych słabości, to wcale się z Toba nie zgadzam. Wystarczy przyjrzeć się tym 2 obiektywom:
Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED N i Nikkor AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX. To przykład, że wcale tak nie musi być. Mam ogólne wrażenie, że czasem przeceniamy Pentaxa, bo w ostatnch latach średnia optyki pozostawia wiele do życzenia. Przykładem choćby Pentax P-DA SMC 50-135 mm f/2.8 ED AL IF SDM. Bo dla mnie to naprawdę nie jest warte swej ceny.

Do k10 w tej szerokości mam tylko kita, a w ięc od 16mm. Słoń, jaki jest, każdy widzi. szukam czegoś na bdb poziomie między 10mm a 14mm. Problem mój w tym, że jestem wybredny. Wolę zapłacic dużo z przekonaniem niż dość sporo bez poczucia że to jest coś warte. Kita wymieniłbym chętnie, ale nie uwiera mnie to na razie zbytnio (bo jest całkiem przywoity za swoją śmieszną wartość) i nie bardzo widzę kandydata...

kOKOn  Dołączył: 07 Lip 2007
To może szkło Tamrona:
http://www.tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_14
Cię zadowoli :)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
bromberger napisał/a:
Słoń, jaki jest, każdy widzi. szukam czegoś na bdb poziomie między 10mm a 14mm. Problem mój w tym, że jestem wybredny.
Wiesz, lepiej pożycz od kogoś interesujące szkła i porób zdjęcia. Testy są tylko testami.
Możesz podać jakieś przykładowe szkło z jakiegokolwiek systemu, które by cię zadowoliło ? Może tak szybciej ktoś doradzi.
Coś mi się zdaje, ze pozostanie ci tylko zmiana systemu na Nikona, zakup D3 i 14-24.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
witusch napisał/a:
Pytalem o Pentaxa 12-24 nie o 14-ke.

Akurat ten obiektyw ma jedno z najmniejszych winietowań - tylko te aberracje. :evil:
Pod tym względem winietowanie Sigmy 10-20, którą oceniłeś na "nie jest źle" bije winietowanie Pentaxa 12-24 "na łeb na szyję".
A dystorsja w tego typu obiektywach musi być duża.

ms napisał/a:
witusch napisał/a:
Pytalem o Pentaxa 12-24 nie o 14-ke.

Akurat ten obiektyw ma jedno z najmniejszych winietowań - tylko te aberracje. :evil:
Pod tym względem winietowanie Sigmy 10-20, którą oceniłeś na "nie jest źle" bije winietowanie Pentaxa 12-24 "na łeb na szyję".
Co do winietowania, to w cyfrze problem nie istnieje. Nie wywołałem jeszcze negatywu, więc o ff się nie wypowiem. Fakt, że z testu optycznego ta słabość wynika dobitnie. Dlatego m.in. go nie chcę. Pozostałe aspekty naprawę bez większych zastrzeżeń, poza jasnością.
ms napisał/a:
A dystorsja w tego typu obiektywach musi być duża.
Nie musi :)

[ Dodano: 2008-06-15, 16:56 ]
kOKOn napisał/a:
To może szkło Tamrona:
http://www.tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_14
Cię zadowoli :)
Nie brałem pod uwagę. Przede wszystkim kiepska ostrość. Cena za coś takiego jest po prostu kosmiczna. Zapłaciłbyś tyle za to?

[ Dodano: 2008-06-15, 17:00 ]
argawen napisał/a:
bromberger napisał/a:
Słoń, jaki jest, każdy widzi. szukam czegoś na bdb poziomie między 10mm a 14mm. Problem mój w tym, że jestem wybredny.
Wiesz, lepiej pożycz od kogoś interesujące szkła i porób zdjęcia. Testy są tylko testami.
Możesz podać jakieś przykładowe szkło z jakiegokolwiek systemu, które by cię zadowoliło ? Może tak szybciej ktoś doradzi.
Coś mi się zdaje, ze pozostanie ci tylko zmiana systemu na Nikona, zakup D3 i 14-24.

Właśnie dlatego ten wątek założyłem. Chcę poznać opinie nt. interesującego mnie obiektywu Sigma 14mm 2.8. Jakoś niestety cisza na ten temat póki co.

bromberger, jeszcze raz zapytam. Jakie szkło jest dla ciebie referencyjne ?. Nieważny system.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
bydgoszczanin napisał/a:
Wystarczy przyjrzeć się tym 2 obiektywom:
Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED N i Nikkor AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX. To przykład, że wcale tak nie musi być. Mam ogólne wrażenie, że czasem przeceniamy Pentaxa, bo w ostatnch latach średnia optyki pozostawia wiele do życzenia. Przykładem choćby Pentax P-DA SMC 50-135 mm f/2.8 ED AL IF SDM. Bo dla mnie to naprawdę nie jest warte swej ceny.

bydgoszczanin, masz absolutną rację, obiektywy Pentaxa pozostawiają bardzo wiele do życzenia, innymi słowy są kiepskie. Moim zdaniem powinieneś zmienić system na taki, z którego będziesz zadowolony. Po co masz się stresować, jak możesz mieć coś co Ci się podoba?

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
i tu powinna pojawic sie rada o kupnie d40
jako ze wczesniej sie nie pojawila to ja to niniejszym czynie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
:-B

argawen napisał/a:
bromberger, jeszcze raz zapytam. Jakie szkło jest dla ciebie referencyjne ?. Nieważny system.
Czuję się jak przed sądem polowym.. Nie rozumiem w ogóle klimatu. Po pierwsze zapytałem o konkretny obiektyw, na którego temat nikt się dotychczas nie wypowiedział. Po drugie, testy testami owszem, ale testy są przeprowadzane z zachowaniem konkretnych procedur i sprzętu. Nie widzę więc powodu, aby ich wyniki relatywizować. Zwłaszcza, że np. photozone.de nie można raczej nic zarzucić, w przeciwieństwie np. do amatorskiego optyczne.pl. Reasumując, liczby nie kłamią, a sample są dostępne. Średni albo kiepski obiektyw zawsze takim będzie i dyskusja na ten temat moim zdaniem nie ma sensu, zwłaszcza że nie odczuwam takiej potrzeby. Dziękuję jednak za zainteresowanie moim pytaniem.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bromberger, - uwielbiam szerokie katy....
obejrzalem sobie testy 12-24 sigmy.... obejrzalem tez sample i zamowilem szklo.
Mysle ze przesadzasz

Pentagram napisał/a:
bromberger napisał/a:
Wystarczy przyjrzeć się tym 2 obiektywom:

bydgoszczanin, masz absolutną rację, obiektywy Pentaxa pozostawiają bardzo wiele do życzenia, innymi słowy są kiepskie. Moim zdaniem powinieneś zmienić system na taki, z którego będziesz zadowolony. Po co masz się stresować, jak możesz mieć coś co Ci się podoba?
Od Pentaxa zacząłem 16 lat temu przy nim pozostanę raczej :) Nie widzę powodu, żeby zmieniać. Ale nie jest to też powód, by chwalić wszystko tylko dlatego że ma napis PENTAX. Może po prostu z nowszych obiektywów, większość tych dobrych nie znajduje się w zakresie moich zainteresowań? W sumie problem mam tylko z szerokim kątem. Gdybym wiedział, że będą mnie tu kamienować, na pewno dałbym sobie spokój z tematem :)

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
bromberger,
bromberger napisał/a:
Gdybym wiedział, że będą mnie tu kamienować, na pewno dałbym sobie spokój z tematem :)

eeeeee..... jeszcze z 20 postow i wczujesz sie w tutejszy klimat :-P

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Cytat
Ale nie jest to też powód, by chwalić wszystko tylko dlatego że ma napis PENTAX.
no nie wiem jakoś mi się lepiej klucze nosi na smyczy z tym napisem.. ;-)

A jeśli chodzi o szerokie kąty, to mam małe pytanko: dlaczego tak lekko porównujecie zoomy ze stałkami? czyżby w kwestii jakości obiektywy szerokokątne nie miały już takiej różnicy między tymi typami szkieł?

A może chodzi o to, że wszystkie wymienione obiektywy to już tak wysoka półka, że wszystkie są co dobre a różnią sie już tylko niuansami na które bromberger zwraca uwagę przy zakupie.
Zresztą moim zdaniem słusznie bo jak się wydaje tyle kasy na szkło to lepiej się kilka razy upewnić, że dokonało się najlepszego możliwego dla siebie wyboru..

Tylko porównania do szkieł spoza systemu uważam za niepotrzebne, bo jeśli w/w nie ma zamiaru zmieniać systemu, takie porównania na nic się nie przydadzą a tylko mogą zaszkodzić.. :->

bromberger napisał/a:
Czuję się jak przed sądem polowym.
Ale ja sie poważnie pytałem :shock:

diplodok napisał/a:
bromberger,
bromberger napisał/a:
Gdybym wiedział, że będą mnie tu kamienować, na pewno dałbym sobie spokój z tematem :)

eeeeee..... jeszcze z 20 postow i wczujesz sie w tutejszy klimat :-P
Już chyba się wczułem :) Ani jednego postu na temat. Wszystko w sferze dygresji, na własne życzenie zresztą. Ciekawe ile jeszcze nastukają, zanim ktoś coś na temat wiadomego słoja.. : ) ) I ciekawe, kiedy nabiorę odruchu ucieczki na oślep na widok zwalistego gościa w kaloszach z pentaksem na szyi.. :P albo w ogóle faceta z pentaksem : ) ) )

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
bromberger napisał/a:
Ani jednego postu na temat.
serio?
Wiesz ta 14stka to dosc specyficzne szklo - malo ludzie pewnie je ma...tak samo malo jak ta sigme 12-24 - wiec masz problem :-P
argawen, zapytal cie jakie jest dla ciebie referencyjne szklo szerokie (jakosc) - rozumiem ze to z nikona - no to niestety musisz kupic nikona - watpie aby jakis kundel mogl rywalizowac pod wzgledem osiagow z tym szklem nikona. O ile pamietam jakis test to stalka canona odpadla w porownaniu
Cytat
I ciekawe, kiedy nabiorę odruchu ucieczki na oślep na widok zwalistego gościa w kaloszach z pentaksem na szyi.. :P albo w ogóle faceta z pentaksem : ) ) )
- proponuje sie powstrzymac od takich tesktow

witusch napisał/a:
bromberger napisał/a:
Nie rozumiem w ogóle klimatu.
a ja mysle, ze to "klimat" nie rozumie Ciebie. Pytalem czemu nie wziales pod uwage Pentaxa 12-24, odpowiedziales mi testem Pentaxa 14.
Pomyłkowo wstawiłem. Właśnie skorygowałem. OK? Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie tak poziom abrerracji nie jest do przyjęcia.
witusch napisał/a:
Piszesz jakies herezje o tym, ze w cyfrze problem winetowania nie istnieje [...]
Nie zauważyłem, abym coś podobnego napisał.
witusch napisał/a:
Jak sie pytam do czego potrzebne Ci jasne szerokie szklo, odpowiadasz: "bo lubie i czesto uzywam"
Mylisz się. Zapytałeś: "Acha, no i po co takie jasne szerokie katy", a to zupełnie inne pytanie i odpowiedziałem na nie zupełnie szczerze. Załozyłem, że domyślisz się, że nie do fotografowania księżyca np. albo dzikiej fauny, czy klasycznego portretu.
witusch napisał/a:
[...] okazuje sie ze jest to DA 18-55, no to ja wymiekam, bo moze w miare szeroki to on jest ale jasny???
Nie napisałem, że jest jasny, lub że mam go z wyboru czy upodobań. Kupiłem w zestawie z puszką i nie wymieniłem dotychczas. Tak więc mam go jako najszerszy obiektyw dla formatu APS-C, a szukam czegoś bardziej mi odpowiadającego, jak PENTAX-FA* 24mm f/2 AL czy choćby nawet Pentax 24mm f/2.8 dla formatu FF. Może teraz się rozumiemy trochę bardziej?

Skocz do: