Pentax DA 12-24mm f/4 AL ED [IF] - Review / Test Reportwitusch napisał/a:bromberger napisał/a:Pentaxa DA 12-24mm f/4 AL ED zdyskwalifikowałem bez brania do ręki z uwagi na poziom dystorsji, winietowanie aberracje chromatyczne na nieakceptowalnym poziomie.
moze szkoda, ze bez brania do reki, skad takie fatalne opinie o tym obiektywie?
bromberger napisał/a:Poza tym w obiektywach DA niepokoi mnie częsty brak pokrycia kadru FF
bromberger napisał/a:Próbowałem Sigmy 10-20mm f/4-5.6 EX DC i nie jest źle
Winietowanie, dość kiepska ostrość i ABERRACJE [w tym przypadku to już masakra] :witusch napisał/a:Sigma DC tez nie kryje....
Nie wymieniles Sigmy 12-24 - celowo? Ona kryje...
Bo bardzo lubię i najczęściej wykorzystuję na codzień.witusch napisał/a:Acha, no i po co takie jasne szerokie katy - raczej chyba z zasady tak szeroki, jasny obiektyw bedzie dosyc kiepski optycznie (dystorsje, aberracje, slaba ostrosc itp )?
Wiesz, lepiej pożycz od kogoś interesujące szkła i porób zdjęcia. Testy są tylko testami.bromberger napisał/a:Słoń, jaki jest, każdy widzi. szukam czegoś na bdb poziomie między 10mm a 14mm. Problem mój w tym, że jestem wybredny.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
witusch napisał/a:Pytalem o Pentaxa 12-24 nie o 14-ke.
K100D + kit I + SMC 1.7/50 + Jupiter2/85 + Jupiter 4/200 + Sigma 10-20 + SMC DA 55-300
Co do winietowania, to w cyfrze problem nie istnieje. Nie wywołałem jeszcze negatywu, więc o ff się nie wypowiem. Fakt, że z testu optycznego ta słabość wynika dobitnie. Dlatego m.in. go nie chcę. Pozostałe aspekty naprawę bez większych zastrzeżeń, poza jasnością.ms napisał/a:witusch napisał/a:Pytalem o Pentaxa 12-24 nie o 14-ke.
Akurat ten obiektyw ma jedno z najmniejszych winietowań - tylko te aberracje.
Pod tym względem winietowanie Sigmy 10-20, którą oceniłeś na "nie jest źle" bije winietowanie Pentaxa 12-24 "na łeb na szyję".
Nie musi :)ms napisał/a:A dystorsja w tego typu obiektywach musi być duża.
Nie brałem pod uwagę. Przede wszystkim kiepska ostrość. Cena za coś takiego jest po prostu kosmiczna. Zapłaciłbyś tyle za to?kOKOn napisał/a:To może szkło Tamrona:
http://www.tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_14
Cię zadowoli :)
argawen napisał/a:Wiesz, lepiej pożycz od kogoś interesujące szkła i porób zdjęcia. Testy są tylko testami.bromberger napisał/a:Słoń, jaki jest, każdy widzi. szukam czegoś na bdb poziomie między 10mm a 14mm. Problem mój w tym, że jestem wybredny.
Możesz podać jakieś przykładowe szkło z jakiegokolwiek systemu, które by cię zadowoliło ? Może tak szybciej ktoś doradzi.
Coś mi się zdaje, ze pozostanie ci tylko zmiana systemu na Nikona, zakup D3 i 14-24.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
bydgoszczanin napisał/a:Wystarczy przyjrzeć się tym 2 obiektywom:
Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED N i Nikkor AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX. To przykład, że wcale tak nie musi być. Mam ogólne wrażenie, że czasem przeceniamy Pentaxa, bo w ostatnch latach średnia optyki pozostawia wiele do życzenia. Przykładem choćby Pentax P-DA SMC 50-135 mm f/2.8 ED AL IF SDM. Bo dla mnie to naprawdę nie jest warte swej ceny.
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Czuję się jak przed sądem polowym.. Nie rozumiem w ogóle klimatu. Po pierwsze zapytałem o konkretny obiektyw, na którego temat nikt się dotychczas nie wypowiedział. Po drugie, testy testami owszem, ale testy są przeprowadzane z zachowaniem konkretnych procedur i sprzętu. Nie widzę więc powodu, aby ich wyniki relatywizować. Zwłaszcza, że np. photozone.de nie można raczej nic zarzucić, w przeciwieństwie np. do amatorskiego optyczne.pl. Reasumując, liczby nie kłamią, a sample są dostępne. Średni albo kiepski obiektyw zawsze takim będzie i dyskusja na ten temat moim zdaniem nie ma sensu, zwłaszcza że nie odczuwam takiej potrzeby. Dziękuję jednak za zainteresowanie moim pytaniem.argawen napisał/a:bromberger, jeszcze raz zapytam. Jakie szkło jest dla ciebie referencyjne ?. Nieważny system.
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Od Pentaxa zacząłem 16 lat temu przy nim pozostanę raczej :) Nie widzę powodu, żeby zmieniać. Ale nie jest to też powód, by chwalić wszystko tylko dlatego że ma napis PENTAX. Może po prostu z nowszych obiektywów, większość tych dobrych nie znajduje się w zakresie moich zainteresowań? W sumie problem mam tylko z szerokim kątem. Gdybym wiedział, że będą mnie tu kamienować, na pewno dałbym sobie spokój z tematem :)Pentagram napisał/a:bromberger napisał/a:Wystarczy przyjrzeć się tym 2 obiektywom:
Nikkor AF-S 14-24mm f/2.8 G ED N i Nikkor AF-S 12-24mm f/4G IF-ED DX. To przykład, że wcale tak nie musi być. Mam ogólne wrażenie, że czasem przeceniamy Pentaxa, bo w ostatnch latach średnia optyki pozostawia wiele do życzenia. Przykładem choćby Pentax P-DA SMC 50-135 mm f/2.8 ED AL IF SDM. Bo dla mnie to naprawdę nie jest warte swej ceny.
bydgoszczanin, masz absolutną rację, obiektywy Pentaxa pozostawiają bardzo wiele do życzenia, innymi słowy są kiepskie. Moim zdaniem powinieneś zmienić system na taki, z którego będziesz zadowolony. Po co masz się stresować, jak możesz mieć coś co Ci się podoba?
bromberger napisał/a:Gdybym wiedział, że będą mnie tu kamienować, na pewno dałbym sobie spokój z tematem :)
Nikogo nie interesuje nigdy to, co mówi reakcjonista. Ani wtedy, kiedy to mówi, bo wówczas wydaje się to absurdalne – ani po kilku latach, bo wówczas wydaje się to oczywiste.
no nie wiem jakoś mi się lepiej klucze nosi na smyczy z tym napisem..CytatAle nie jest to też powód, by chwalić wszystko tylko dlatego że ma napis PENTAX.
Yashica Mat124, Canon 100d
Ale ja sie poważnie pytałembromberger napisał/a:Czuję się jak przed sądem polowym.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Już chyba się wczułem :) Ani jednego postu na temat. Wszystko w sferze dygresji, na własne życzenie zresztą. Ciekawe ile jeszcze nastukają, zanim ktoś coś na temat wiadomego słoja.. : ) ) I ciekawe, kiedy nabiorę odruchu ucieczki na oślep na widok zwalistego gościa w kaloszach z pentaksem na szyi.. :P albo w ogóle faceta z pentaksem : ) ) )diplodok napisał/a:bromberger,bromberger napisał/a:Gdybym wiedział, że będą mnie tu kamienować, na pewno dałbym sobie spokój z tematem :)
eeeeee..... jeszcze z 20 postow i wczujesz sie w tutejszy klimat
serio?bromberger napisał/a:Ani jednego postu na temat.
- proponuje sie powstrzymac od takich tesktowCytatI ciekawe, kiedy nabiorę odruchu ucieczki na oślep na widok zwalistego gościa w kaloszach z pentaksem na szyi.. :P albo w ogóle faceta z pentaksem : ) ) )
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Pomyłkowo wstawiłem. Właśnie skorygowałem. OK? Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie tak poziom abrerracji nie jest do przyjęcia.witusch napisał/a:a ja mysle, ze to "klimat" nie rozumie Ciebie. Pytalem czemu nie wziales pod uwage Pentaxa 12-24, odpowiedziales mi testem Pentaxa 14.bromberger napisał/a:Nie rozumiem w ogóle klimatu.
Nie zauważyłem, abym coś podobnego napisał.witusch napisał/a:Piszesz jakies herezje o tym, ze w cyfrze problem winetowania nie istnieje [...]
Mylisz się. Zapytałeś: "Acha, no i po co takie jasne szerokie katy", a to zupełnie inne pytanie i odpowiedziałem na nie zupełnie szczerze. Załozyłem, że domyślisz się, że nie do fotografowania księżyca np. albo dzikiej fauny, czy klasycznego portretu.witusch napisał/a:Jak sie pytam do czego potrzebne Ci jasne szerokie szklo, odpowiadasz: "bo lubie i czesto uzywam"
Nie napisałem, że jest jasny, lub że mam go z wyboru czy upodobań. Kupiłem w zestawie z puszką i nie wymieniłem dotychczas. Tak więc mam go jako najszerszy obiektyw dla formatu APS-C, a szukam czegoś bardziej mi odpowiadającego, jak PENTAX-FA* 24mm f/2 AL czy choćby nawet Pentax 24mm f/2.8 dla formatu FF. Może teraz się rozumiemy trochę bardziej?witusch napisał/a:[...] okazuje sie ze jest to DA 18-55, no to ja wymiekam, bo moze w miare szeroki to on jest ale jasny???