argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
lukas1 napisał/a:
Czy oznacza to ze to celowe zagrania firmy i Pentax to marka dla osob ktore tylko wiedza o jego istnieniu czy dlatego ze sa gorsze od innych i ludzie nie kupuja tego sprzetu?
Raczej oznacza brak kasy na reklamę.
Taki temat to do Hyde Parku :-P .

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Dobrze, dobrze, scalajcie! Do dzieła!
IMO z całego HydeParku dałoby się zrobić ok. 15-20 wątków... :lol:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pentax ma w ofercie 645nII i 67II. CO na tej półce oferuje Nikon, Canon czy inny wiodący producent aparatów fotograficznych? Coś mi się widzi, że topowy D3 to jednak nie ta klasa :-P

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Samp napisał/a:
Celowe, niecelowe...? Nie wiadomo... A ma to znaczenie?

Chyba nie , ale dziwnie się oglądało mecze towarzyskie Francji przed ME ( Eurosport ) i reklamę Pentaksa w koło murawy . Proszę tylko nie wyciągać pochopnych wniosków po dzisiejszym meczu i ewentualnej porażce kogutów ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
gezeb napisał/a:
i reklamę Pentaksa w koło murawy
Może nie chodziło o sprzęt fotograficzny ?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
matb napisał/a:
Pentax ma w ofercie 645nII i 67II.

Są jeszcze w produkcji?

lukas1  Dołączył: 02 Cze 2008
Apropo marketingu poza Krajem.

W DAnii wyglada to tak jak i w Polsce a moze i gorzej, w TV, gazetach widac Canon, Nikon; sony a Petaksa to tylko w niektorych sklepach na polce

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
Fafniak napisał/a:
to taka nowa "gra" bedzie? ZLapac reklame pentaxa :-P

Byłem żywą reklamą pentaxa - napis na pasku, hehehehe.
Po to wybrałem pentaxa, żeby czuć się koneserem a nie snobem.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
argawen napisał/a:
Może nie chodziło o sprzęt fotograficzny ?

Pojęcia nie mam ale widok był niecodzienny , choć kiedyś Pentax już romansował z futbolem
więc może powrót ? http://youtube.com/watch?...feature=related

eNIKa  Dołączył: 27 Maj 2008
Może dobrze że Pentax jest nie tak bardzo popularna marka ... przynajmniej nie ma na forum postów typu : kupiłem n.... d40 i kita - jak robie zdjęcie w pokoju to mi sie obraz rozmazuje czy coś jest nie tak z aparatem?, albo kopiłem d300 jadę na wakacje jak ustawić program na plaże? Podobno autentyki zasłyszane od kumpla N...'arza. ;) :mrgreen:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Zdarzają się, zdarzają... Nie elitaryzował bym marki, tym bardziej że cenowo jest dość konkurencyjna i wiele osób kupiło ją bo po prostu była na półce i była tańsza. Różne są potrzeby i wymagania, ja na przykład kupiłem go żeby robić zdjęcia...

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007

ojek napisał/a:
Ejj nie jest tak zle... :mrgreen:
http://www.pentaximaging....icleId=10528318
:evilsmile:

:lol:

Dobre :-D

[ Dodano: 2008-06-17, 21:08 ]
A na serio widziałem raz w życiu reklamę Pentaksa, bodajże na fotopolis - K200 w kieliszku :mrgreen:

Z drugiej strony to chyba dobrze świadczy o aparatach skoro potrafią się obronić same na rynku, bez marketingu :-)

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
Dopóki przedstawicielem Pentaksa będzie Apollo, które dystrybuuje mydło i powidło, nic się w kwestii popularności marki nie zmieni. Przypomina mi to trochę dystrybucję produktów Apple swego czasu. Może Pentax pójdzie za przykładem Apple i kiedyś poważniej podejdzie do polskiego rynku?

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
ja wiem... moze sie cos ruszylo... od 2 miesiecy stoje jako merchandiser pentaxa w saturnie i apollo mi za to placi :mrgreen:
w kazdym razie sprzedaz pentaxa jest o ok 300% wieksza niz przedtem :mrgreen: :mrgreen:

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
WuWu84 napisał/a:

Z drugiej strony to chyba dobrze świadczy o aparatach skoro potrafią się obronić same na rynku, bez marketingu :-)

coś w stylu Egona "Egon nie musiał się nigdy reklamować - sam zobacz dlaczego..."

jaczes napisał/a:
coś w stylu Egona "Egon nie musiał się nigdy reklamować - sam zobacz dlaczego..."

Nawet i bez tej zachęty :-P

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
W gazetach z UK czesto jest strona z reklama pentaxa, a testy k20d to chyba wszyscy zamiescili.
W Kolonii ostatnio widzialem caly autobus obklejony reklama pentaxa (dejavu czy jak, chyba juz o tym pisaelm gdzies). Do tego w trzech sklepach (czyli w 100% sklepow) w jakich bylem w owym miescie pentax mial raczej porzadna wystawke, tzn 3-4 body i pare szkiel, nie wygladal jak ubogi krewny C lub N.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
ggdh, dokładnie! Byłem 2 miesiące temu w Kolonii i tyle Pentaksów, ile w tamtejszych sklepach i komisach, to w życiu na oczy nie widziałem!

Jak się idzie od strony dworca, to przed katedrą jest taki sklep, w którym jedno okno witryny to były pudełka nowiutkich Canonów, drugie - Nikony, a trzecie - Pentaxy. Fajnie. No i tam też widziałem szkiełko Canona 50 f/1.0 L USM - używka w komisie za 3000 €.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
matb napisał/a:
Pentax ma w ofercie 645nII i 67II. CO na tej półce oferuje Nikon, Canon czy inny wiodący producent aparatów fotograficznych? Coś mi się widzi, że topowy D3 to jednak nie ta klasa :-P
Masz rację, pewnie dlatego ludzie przesiadają się ze średniego formatu na DSLR FF :) Co do braku podobnych aparatów w ofercie C i N, to pewnie jest to spowodowane tym, że teraz nie opłaca im się wchodzić w upadającą niszę rynkową (filmowy MF), oraz jednocześnie nie czują się na tyle mocni, żeby ostro zawalczyć w cyfowmy MF. Wolą skoncentrować się na tym co im przynosi duże zyski, czyli produckji D40 i 450D (ew. 1000D).

[ Dodano: 2008-06-18, 06:57 ]
eNIKa napisał/a:
Może dobrze że Pentax jest nie tak bardzo popularna marka ... przynajmniej nie ma na forum postów typu : kupiłem n.... d40 i kita - jak robie zdjęcie w pokoju to mi sie obraz rozmazuje czy coś jest nie tak z aparatem?, albo kopiłem d300 jadę na wakacje jak ustawić program na plaże? Podobno autentyki zasłyszane od kumpla N...'arza. ;) :mrgreen:
Takich postów pewnie nie ma, ale za to są takie lub też takie, IMHO przypominają one pytanie o D300. I nie ma się z czego śmiać, każdy był kiedyś początkującym.
Zadziwia mnie też, jak często wielu użytkowników tego forum na siłę przekręca słabości system w jego mocną stronę :)

Skocz do: