dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
krzychu128 napisał/a:
Chyba że Ci się płyta spali, czyli generalnie można płytę zmienić a co za tym idzie przenieść licencję na inny komputer

Tak, dzwonisz wtedy do MS i reaktywujesz. Działa wtedy hasło "wymiana gwarancyjna płyty", ale jeśli ta wymiana gwarancyjna jest "wirtualna", to niekoniecznie jest to zgodne z licencją. ;-)

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
bEEf napisał/a:
krzychu128, no ja rozumiem oczywiście Twoje przesłanki - ale też weź pod uwagę, że nie piszemy tu do anonimowego klienta sklepu komputerowego, tylko do... hm - przyjmijmy taki model - aktywnego użytkownika forum o elektronicznych gadżetach :-)

Przedstawiliśmy tutaj różne argumenty i myślę że naświetliliśmy wystarczająco temat. Ostateczny wybór i tak zostanie dla aktywnego użytkownika forum :-)
Dodam jeszcze tylko (bo chyba nie było powiedziane) że DirectX 10 działa tylko pod vistą

dpodlejski napisał/a:
Tak, dzwonisz wtedy do MS i reaktywujesz. Działa wtedy hasło "wymiana gwarancyjna płyty", ale jeśli ta wymiana gwarancyjna jest "wirtualna", to niekoniecznie jest to zgodne z licencją. ;-)

Wymiana tak na prawdę zawsze jest fizyczna - nigdy wirtualna :-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
bEEf, mam w firmie dwa laptopy Fujitsu Siemens (mój) i Toshiba kolegi. Pozostałe kompy sa na XP. O tym żeby wifi poprawnie działało na tych laptopach dłużej niż jedną dobę należy zapomnieć. Nie wspominam o różnych programach graficznych, które notorycznie się wykładają, zawieszają albo resetują kompa. Połączenie z serwerem firmy też należy do wielkich wyzwań. Albo uzyskasz połączenie albo nie. Na kompach z XP nie ma z tym problemu. Kiedy miałem na laptopie 1 GB ramu, a 800 MB zajmował system, to przepraszam, ale ja miałem piać z zachwytu?? Po dołożeniu 1 GB jako tako mogę pracować. Może z Twojej strony, jako informatyka, Vista ma zalety, których XP nie ma, ale z mojej strony, typowego użytkownika, niech ją jasna cholera! W chacie mam XP na nowym kompie i nie namówie mnie nikt żebym z własnej woli to zmienił.

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
A tak spytam: co daje Wam vista czego nie da xp? (tylko nie wyskoczcie z aero i inne duperello)

Moze ja po prostu nie jestem dobrze poinformowany.

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
ggdh napisał/a:
A tak spytam: co daje Wam vista czego nie da xp?

Jeden post wyżej - DirectX 10
Indeksowanie, obsługa 3 i więcej rdzeni (procesorów), defender ...

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Parę miesięcy temu kupiłem laptopa. Kupiłem z vistą, bo takie teraz są. Naczytawszy się nie wiadomo czego o viście (negatywnie, znaczy) byłem trochę zestresowany, ale okazało się, że niepotrzebnie. Działa toto jak trzeba. System, jak system. Jakieś boczne paski i inne p***doły powyłączałem od razu, bo mi się to nie podobało, więc nawet nie wiem, czy zamula to kompa, czy nie. Jeśli chodzi o interfejs, parę rzeczy ma rozwiązanych fajniej niż XP (może inne gorzej, ale tego nie zauważyłem).
Meggido napisał/a:
O tym żeby wifi poprawnie działało na tych laptopach dłużej niż jedną dobę należy zapomnieć.
U mnie działa poprawnie od początku.

PiotrR, dlatego we wcześniejszym poście okręsliłem to zjawisko przypadkiem. ;-) Ty jesteś tym szczęśliwcem. :-B

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nic tylko się cieszyć. :-B
Żebym tylko nie zapeszył. Dzisiaj się nachwalę, że mi działa, to jutro złośliwie padnie. Odpukać.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Meggido napisał/a:
tym żeby wifi poprawnie działało na tych laptopach dłużej niż jedną dobę należy zapomnieć. Nie wspominam o różnych programach graficznych, które notorycznie się wykładają, zawieszają albo resetują kompa. Połączenie z serwerem firmy też należy do wielkich wyzwań. Albo uzyskasz połączenie albo nie
Nie wierze, ze to wina systemu. Cos jest nie tak z konfiguracja, sterownikami albo hardwarem.

Reinstalacja powoduje ustąpienie problemu na jeden dzień pracy. Później szara rzeczywistość. Najwięcej destrukcji powodują aktualizacje automatyczne, łącznie z wyłączaniem i usuwaniem usług, nawet do wysypania się systemu do niebieskiego ekranu.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Meggido, w takim razie ja jeszcze bardziej
Cytat
Nie wierze, ze to wina systemu. Cos jest nie tak z konfiguracja, sterownikami albo hardwarem.
*puf*

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Meggido, jeśli masz niebieski ekran, to uwalony jest sprzęt albo sterowniki. Systemu do tego nie mieszaj. Howgh.

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
W ramach testu przeinstalowałem wczoraj swoją testową Vistę (tą obok XP ;-) ) z 32 bit na 64 bit odnośnie aplikacji 32 bit nie zauważyłem znacznego spadku wydajności, sam system jakby deko żywiej reagował od wersji 32 a teraz najistotniejsze Adobe Lightroom 2 Beta 64-bit śmiga dużo lepiej niż na XP, szybciej się ładuje prawie natychmiastowy start przy obróbce jest też lepiej a ctrl+z prawie natychmiast w XP przynajmniej u mnie potrafiło mocno zamulić. Tak jak mocno troliłem na wersje 32bit przy 64 jest u mnie przynajmniej duży plus dla Visty odnośnie Adobe Lightroom, (może to być kwesta nowszych sterowników 64bit) a niedługo będzie CS4 64bit ;-)
Mój komputerek to Płyta P35-DS3R, C2D E6600, DDR Patriot LLK 2G 1000Mz 5-5-5-15, GF 8600 GT .

Zainstalowalem wlasnie Windows Server 2008 64-bit. Lo matko, jak to smiga! Nie bylo zadnych problemow ze sterownikami - wszystkie sterowniki - karta wi-fi, graficzna, chipset, audio i IDE dla Visty 64-bit. Lightroom dziala szybciej od windowsowej podgladarki grafiki.

dzerry napisał/a:
Lo matko, jak to smiga!

no to się już nie zastanawiam - miałem na dysku obrazy 32 i 64bit i dylemat :-) cóż, robim bakap!
*puf*

kłapciu  Dołączył: 07 Kwi 2008
dzerry napisał/a:
Lightroom dziala szybciej od windowsowej podgladarki grafiki.

dzerry, używasz Lightrooma 64 czy 32 bitowego? U mnie 64 bitowy działał znacznie wolniej.

używanie 32bitowego na 64bitowym systemie mija się z celem, chyba.
ile masz ramu?

i, tak mnie naszło, jest jakiś antywirus w miarę darmowy pod WS08 64bit (o ja naiwny)..?
*puf*

kłapciu  Dołączył: 07 Kwi 2008
Przypuszczam, że powodem jest status beta Lightrooma;

spróbuj Avirę - na Vista 64 jest ok.

kłapciu napisał/a:
dzerry, używasz Lightrooma 64 czy 32 bitowego? U mnie 64 bitowy działał znacznie wolniej.
64-bit. NIe wiem, moze to voodoo i placebo, ale mam wrazenie, ze u mnie dziala znacznie szybciej. Dzisiaj przyjrze sie temu krytycznie ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam może głupie pytanie ale co należy zrobić z tym plikiem w formacie iso, żeby uruchomić setup? Czy to jest obraz dysku instalacyjnego dvd?

Skocz do: