gotiger  Dołączył: 02 Mar 2008
Metz 36 C2 - problem z działaniem w trybach auto
kupiłem tą lampke tymczasowo i mam problem z jej działaniem :-|

zdjęcie poglądowe:

lampa ma 3 tryby pracy w automacie, ale na programie zielonym i czerwonym nie doświetla mi zdjęć (pomimo prawidłowych nastaw - wg kalkulatorka). głównie rozchodzi mi się o działanie trybu zielonego przy nastawach (lampa i aparat): ISO 200, przesłona f/5.6, ogniskowa 35/50, lampa powinna w miare poprawnie naświetlać do 5-7m, jednakże tego nie robi. nie doświetla o jakieś 3-4 EV (czy to światło odbite czy też na wprost). tylko przy programie żółtym działa w miare prawidłowo (choć teoretycznie powinna być ustawiona wtedy przesłona f/11).

teraz pytania:
- czy ktoś z forumowiczów miał/korzystał z tej lampy ?
- czy ta lampa tak już ma, czy z tym konkretnym egzemplarzem jest coś nie tak ?
- może jakieś rady odnośnie jej użytkowania ?

z pożyczonym Sunpakiem 433D nie miałem najmniejszych problemów.
kupiłem tego Metz'a w nadzieji, że będzie lepszy od Tumax'a (w końcu Metz to jest marka), ale nie wiem co mam teraz o tym myśleć :-(

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
gotiger, nie mam tej lampy,ale na podstawie tego,co napisałeś,można wywnioskowac,że masz uszkodzona lampe.Jesli możesz,to zwróc.Używałem czasem zupełnie prymitywnych i tanich konstrukcji np. vivitar 16A i nigdy nie spotkałem sie z tak duzym niedoswietleniem.

w4syl  Dołączył: 16 Lis 2007
A ustawiasz prawidłowo reflektor (zoom)? Wydaje mi się też jednak, że coś źle odczytujesz z kalkulatorka. Nie mam teraz przy sobie lampy, ale jak sobie patrzę na jej zdjęcie i w głowie przesuwam kalkulator, to chyba powinien być ustawiony żółty program. No i pamiętaj, że moc odbitego światła maleje bardzo szybko.

w4syl napisał/a:
A ustawiasz prawidłowo reflektor (zoom)?

wydaje mi się, że tak - m.w. taka wartość jak na obiektywie (najczęściej 35/50)

w4syl napisał/a:
Wydaje mi się też jednak, że coś źle odczytujesz z kalkulatorka

wydaje mi się, że dobrze :roll:
- ustawiam ISO na lampie i w aparacie
- wybieram kąt błysku
- włączam lampe na tryb A i wybieram odp. kolorek
- ustawiam przesłone i ogniskową w aparacie
- strzelam fotki

w4syl napisał/a:
ale jak sobie patrzę na jej zdjęcie i w głowie przesuwam kalkulator, to chyba powinien być ustawiony żółty program

na stałe czy jak ?
bo dobór programu jest zależny m.in. od odległości i przesłony

w4syl napisał/a:
o i pamiętaj, że moc odbitego światła maleje bardzo szybko.

wiem, ale porównuje tą lampe do pożyczonego niedawno Sunpaka i albo jest coś z nią nie tak, albo faktycznie ja coś źle ustawiam :-|

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Wartości przysłony dla poszczególnych programów wybierasz wprowadzając czułość filmu czyli dla ISO 200: czerwony F2.8,zielony F5.6, żółty F11. Dopóki nie zmienisz czułości filmu te wartości przysłony są niezmienne.
"Kolor" programu musisz dopasować do możliwości obiektywu (zakresu dostępnych przysłon, ogniskowej) i do odległości od fotografowanej sceny.

Oglądając zdjęcie lampy nie potrafię się domyślić jak odczytywać zasięg błysku.

niestety nie miałem wczoraj w domu czasu. dziś się postaram ustawić lampkę i zobaczę. Ale wydaje mi się, że te 5-7 metrów po prostu może być za daleko ...

jack, dokładnie tak jak piszesz, ustawiałem lampe i aparat :roll:
będę musiał potrenować ta lampe. zrobie testówki na potrzeby forum i wrzuce je tutaj do tematu. narazie aparat szykuje na wesele (bez ślubu), aby porobić trochę fotek pamiątkowych, więc musze oszczędzać świeżo naładowane aku ;-)

w4syl napisał/a:
te 5-7 metrów po prostu może być za daleko ...

zdjęcia, o których pisałem (niedoświetlone mocno), robiłem z odległości ok 2,5-3m ze światłem odbitym (z i bez rozpraszacza - taka plaskikowa nasadka).

muszę zrobić kilka testówek i pokazać o co chodzi, bo faktycznie tak "na sucho', to trochę bez sensu moje dywagację są :->

pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sprawdź najpierw na wprost czy jest OK a dopiero potem sprawdzaj przy świetle odbitym. Weź pod uwagę, że przy świetle odbitym strata nawet 3 EV to nie jest nic wielkiego.

Ok ... sprawdziłem. Po ustawieniu ISO 200 dla przesłony 5,6 i ogniskowej 35-50mm lampa faktycznie ma 5-7 metrów (choć 7 to już dla 85mm), ale to jest zasięg maksymalny i błysk na wprost. Więc na wprost na taką odległość coś tam oświetli, ale poprawne naświetlenie raczej będzie sporo bliżej, myślę, że tak w połowie odległości do 80% pewnie (tak chyba czytałem w instrukcji). Zatem w tym wypadku jednak program żółty już powinien być zastosowany.

ands  Dołączył: 31 Paź 2007
wg obrazka wartości przesłon w trybie automatycznym to: 2,4,8

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
ands napisał/a:
wg obrazka wartości przesłon w trybie automatycznym to: 2,4,8

Dla ISO 100

No i nie zapominajmy o pozostaniu w zasięgu błysku w danym programie. Jeśli "wychodzimy" z zasięgu to trzeba zmienić program.

w4syl, też sprawdziłem lampe w działaniu na weselu ;-)
powiem tak, da się z nią pracować, ale praca ta wymaga więcej zabawy i kombinowania. przykładowo jak brakło mi już błysku, to ustawiłem w aparacie ISO 400, a na lampie ustawiałem w zakresie 200-300 (te znaczniki pomiędzy). niestety na ISO 200 w aparacie + ISO 100 na lampie, jakoś lampa nie dawała już rady (może zbyt małą ma LP) :roll:

podsumowując: trzeba tą lampe poznać i pomimo, że troche przekłamuje da się z nia w miare współpracować (choć nie ukrywam, że na pożyczonym Sunpaku lepiej mi się pracowało) :-P

Skocz do: