gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
andreo, witaj i od razu mówię że ja tylko założyłem wątek bo nie znalazłem podobnego a wcinanie się jak to nazywasz to popieram
dsk napisał/a:
na tym forum wcinanie się jest wielce wskazane - żeby nie powielać wątków. :-)
ja kupiłem tego metz'a i już dziś zasiadł na stopce :lol: pierwsze wrażenia :

1.Duży (nie miałem wcześniej lampy i dla mnie dość potężny jest,i miejsca w plecaku mało już :-P )
2.Ładnie doświetla i szybko się ładuje(wiem że są szybsze i lepsze ale mówię cały czas o swoich odczuciach)
3.W końcu zdjęcia z lampą nie są płaskie.
4.No niestety brak instrukcji PL (agito)
5.ogólne zadowolenie i głupawka typu co robią koty.... "skakają"

andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
Gratki z okazii Udanego Zakupu....
Jak ochłoniesz z
gajos007 napisał/a:
głupawka typu co robią koty.... "skakają"

to zapodfaj jakoweś foty testowe... ciekaw jestem... efektów np
gajos007 napisał/a:
W końcu zdjęcia z lampą nie są płaskie.

zakup lampy dopiero przede mną i każda rada/wskazówka będzie cenna :-D

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
andreo napisał/a:
Mój "stary" Fuji S9600 miał takowe wymaganie - napięcie powinno być poniżej 12V.

Moj Fuji radzil sobie bez problemu z takimi lampami:

Podobno do 400V na stopce.
Ech te stare dobre hybrydy...
(Fuji S602Z).

andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
pawelek-79 napisał/a:
Ech te stare dobre hybrydy...

ej...ej ,,,, nie kuś.....
:mrgreen: bo zacznę żałować "przesiadki" na lustro.... :cry:
kiedyś podpiołem (nomen-omen Metza chyba 32ct3-18V) i fujik przeżył... ;-)
.. ale wolę nie kusić losu....

gotiger  Dołączył: 02 Mar 2008
pawelek-79 napisał/a:
Moj Fuji radzil sobie bez problemu z takimi lampami

pawelek-79, to zdjęcie co zamieściłeś, to lampa z zestawu z aparatem marki canomatica :mrgreen:
nie wiem ile to to ma "voltarzu", ale ustrojstwo jakich mało :lol:

andreo napisał/a:
bo zacznę żałować "przesiadki" na lustro....

andreo, nie przesadzaj ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
gotiger, no wiem. Nawet jak byli u mnie z ekeltrowni, to chcialem zmierzyc napiecie, ale ich sprzet jakos nie chcial zmierzyc. Dziwne. A mowia, ze prostym woltomierzem mozna. Lampe jeszcze mam. Fujika sprzedalem, bo 3 aparaty na 2 osoby to za duzo.
Chociaz ostatnio i tak wzbogacilem sie o Plesniaka i znow mam 3 :mrgreen:

lux  Dołączył: 04 Gru 2007
mam pytanie czym sie różnią te sigmy (500 DG i 530 DG ) od metza 48 . Ponieważ na forum bardziej preferowny jest zakup tego metza. Rozumiem że wszystkie mają obracaną głowicę w pionie i w poziomie. Liczba przewodnia podobna choć te sigmy mają nwet minimalnie większą. Wszystkie mają wspomaganie AF. Czy któraś z sigm ma własną automatykę bo wiem że 48 nie ma
Rozumiem że metz bardziej siedzi w lampach no i jest podobno niemiecki a sigma to raczej obiektywy robi czy może jest jakieś inny powód że metz kosztuje trochę więcej niż sigma.
No i jeszcze jedno pytanie czy mój samsung gx-1s będzie współpracował w pttl bo wiem że obsługuje starsze ttl ale zdobycie starszej sensowanej lampy graniczy z cudem

bar4t  Dołączył: 26 Maj 2008
Ja też się dorzucę. Sigma 530 DG ST uważacie za dobry sprzęt? Nawiązując do wcześniejszej wypowiedzi Lux'a -jak się mają takowe lampy błyskowe. Zastosowanie to głównie fotografie na halach widowiskowo-sportowych, pomieszczeniach typu sale klasowe.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
matb napisał/a:
Ja kastodą robiłem kiedyś zdjęcia z lampą co dawała chyba 100V.

1000 zdjęć z napięciem 230V. i wszyscy żyją.
*puf*

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
lux napisał/a:
czym sie różnią te sigmy (500 DG i 530 DG ) od metza 48
Te Sigmy w odróżnieniu od wersjii Super) są maksymalnie uproszczone - z tego co pamiętam nie mają za bardzo możliwości "życia" bez aparatu dedykowanego. Metz 48 nie ma trybu Auto, ale poza tym jest lampą z guzikami itp. ;-) Sigma za to jest mocniejsza, ale różnica jest malutka. No i Metz jest ładniejszy. :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Sigmy DG to tylko PTT-L z korekcją tylko z body i manual z podziałem siły błysku ograniczonym do 1/64. Pozostałe funkcje dostępne w Super wycięto.

bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
Witam koledzy.
Czy może mi (i nie tylko) ktoś napisac które(nazwa,typ) lampy będą współpracowac z "kadyszką".Bo czytam już któryś raz różne testy,wypowiedzi i człowiek od tego głupieje(może ja tylko).Tak po prostu która Sigma,Metz,Pentax to wiem, a może jakaś inna(ale wątpię).
Dzięki bardzo.

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Pewniaki, które działają na 100% ( full automatyka ) to Metz 48-AF1, 58-AF1 i Pentax 360 FGZ, 540 FGZ, 200 FG. Pięć lamp o zróżnicowanej mocy i zastosowaniu. Cena od 288 do 1800 zł.

Do wyboru masz kolejne sześć lamp dedykowanych do Pentaxa: Sigma 530 Super DG, 530 ST ( nie wiem jak sprawdzają się w praktyce ) oraz poprzednie modele sigmy 500 DG ST, 500 Super DG i jeszcze Tumax 386AFZ i 880AFZ.

bar4t  Dołączył: 26 Maj 2008
Tumax'y odradzam, gdyż różne są o nich opinie -rozmaite egzemplarze tj. "Plastik Fantastik", a jak kupić to sprawdzone. Pentax 360-tka i 540-tka bardzo udane modele -to co wiem. Zależy co komu do czego potrzebne...

mirqus  Dołączył: 20 Sie 2007
:shock: :shock:

Cytat
pawelek-79, to zdjęcie co zamieściłeś, to lampa z zestawu z aparatem marki canomatica

Jaki canomatica ?!!

Najprawdziwszy, lekko podrasowany Canon !! :-P
Najświeższa odpowiedź na K20 !! ;-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
A ja się podepnę do tego wątku zgz :) pytaniem, gdyż nie chcę zakładac nowego.

Czy istnieje jakiś adapter (kostka?) na gorącą spotkę, który można wpiąc pomiędzy lampę i aparat, umożliwiający obracanie całej lampy... ? Mogłoby to stanowic małą pomoc w obracaniu głowicy (w tym przypadku całej lampy, ale efekt ten sam) w pentax af-360 fgz

bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
No to zakupiłem 360FGZ.
I od razu moje pytanko??Jak podpinam np.:Sigmę ,bądz Tamrona A.Zoom pokazuję mi 85mm(max),ale jak już łapię zoom na lampie zmienia mi na 58mm.Przy kicie jest normalnie,przy podpięciu i naciśnięciu migawki pokazuję mi odpowiednią ogniskową.Tak ma byc ??W pełni będzie współpracowała tylko z Pentaxami??

Skocz do: