Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tutorial 540 FGZ
Czy ktos sie podejmie?
Bo ja przyznam ze moje doswiadczenia z metzem przez kilka lat wyrobily we mnie nawyki ktore sa silniejsze od instrukcji 9ktora juz zgubilem :evil: )

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A co chcesz wiedzieć? Ja się mogę podjąć jedynie próby odpowiedzi na konkretne pytania :-P .

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak, konkretniej musisz, bo jesli chodzi o prace z blyskiem jestes zapewne bardzo do przodu, wiec w czym problem z ta 540?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Hehe, Pentax nawet zrobił tutoriale:
http://www.pentaxslr.com/flashes/flash_540
(ten drugi tutorial)

Nie dobrnąłem do końca - bardzo elementarne zagadnienia i wolno się ładuje.
Po angielsku - ale niewątpliwie "tutoriale" do lampy.

Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego, może komuś się przyda; Fafniakowi - wątpię.

Edit: przeleciałem do końca te tutoriale - faktycznie dobre są dla osób, które zastanawiają się, czy kupić - lub mają lampę po raz pierwszy w ręku.

chodzi o prace bezprzewodowa w P-TTL-u

1 -na automatyce aparatu
2 - na manualu aparatu i P-TTL-u (ale to chyba niemozliwe)
3- dlaczego lampa uparcie ustawia sie w trybie bezprzewodowym na tryb A a nie PTTL
4- czy da sie zmusic lampe do odczyt wartosci ustawien przeslony z aparatu do trubu A lampy
5- czy da sie pracowac np. z 3 lampami i na kazdej miec inna korekcje w PTTL...
generalnie chodzi mi o to na ile da sie zapanowac nad elektronika

W metzu mialem taka zasade ze:
ustawialem sobie ekspozycje w manualu i lampa pracowala w TTL-u dobierajac genialnie ekspozycje do tego co manualnie nastawilem w aparacie....
(czasy Z1p)

Fafniak napisał/a:
1 -na automatyce aparatu

lampa w wireless, mode ustawione na pttl, w aparacie custom "flash in wireless mode" na off (zeby blyskala tylko 540). Lampa aparatu podniesiona - pracuje jako kontroler. Dzialaja wszystkie tryby.

Fafniak napisał/a:
2 - na manualu aparatu i P-TTL-u (ale to chyba niemozliwe)

wszystko jak wyzej, kolko na M - pttl smiga. Minusem jest to, ze nie dziala korekta blysku :-( Wlasnie sie tym bawie i wymyslilem, jak to obejsc: wlaczasz tryb TAv, auto iso ustawiasz na bardzo waski zakres (np 320-400) i dzieki temu masz jak w manualu (mozna zmieniac przeslona-czas), aparatowi wydaje sie, ze dobiera iso (z zakresu 1/3 dzialki to se moze wybierac), a korekta blysku dziala elegancko (sumuje sie to co ustawione na body + to co na lampie).

Fafniak napisał/a:
3- dlaczego lampa uparcie ustawia sie w trybie bezprzewodowym na tryb A a nie PTTL

wcisnij i przytrzymaj na lampie Light - masz ustawienia lampy. Opcja SL powinna byc na 1 - wtedy lampa dziala w bezprzewodowym pttlu. Jesli jest 2, to lampa dzila jak z fotodioda - miga na wlasnej automatyce przy kazdym zauwazonym blysku.
Jesli nadal jest uparta, przelacz ja w pttl przy pomocy mode.

Fafniak napisał/a:
4- czy da sie zmusic lampe do odczyt wartosci ustawien przeslony z aparatu do trubu A lampy

w wirelesie?? no chyba nie, bo i jak?

Fafniak napisał/a:
5- czy da sie pracowac np. z 3 lampami i na kazdej miec inna korekcje w PTTL...

tym sie nie bawilem :-/ Milo ma 540 i 360 - moze cos wiecej powie, ale teoria jest taka, ze korekte mozesz miec na kazdej lampie. Oprocz tego ustawiasz ogolny udzial danej lampy w oswietleniu sceny: w wireless pttl naciskajac S mozna zmieniac udzial swiatla danej lampy i korekte.

l_uka napisał/a:
wszystko jak wyzej, kolko na M - pttl smiga. Minusem jest to, ze nie dziala korekta blysku
-wedlug mnie dziala....
ale jestem tak zmeczony ze moze mi sie zdaje...ale jest roznica jak na lampie ustawie +1 albo -3

Fafniak napisał/a:
wedlug mnie dziala....

kufa, sprawdzilem jeszcze raz - no dziala. No to juz nie wiem - mam wrazenie, ze raz dziala, a raz nie :-/

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Działa.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Na wstępię zaznaczę, że jestem w temacie lamp zielony.
Mam 540-stkę i deko zonka. Podpięta do K10D daje zdjęcia ewidentnie niedoświetlone (głównie używam P-TTL, zresztą wielkiego wyboru nie mam). W przypadku odbicia od sufitu/powierzchni niedoświetlenie zaczyna być dramatyczne wręcz. Jest to wyraźnie coś nie tak z softem, ponieważ obecność (lub jej brak) dyfuzora nic nie zmienia) Dzieje się tak niezależnie od trybu pracy aparatu. Zwykle korekta +1EV pomaga, jednak nie zawsze. Dla mnie deko upierdliwe bo ugranicza możliwość manewrowania ekspozycją. Może ject jakiś myk który mi umknął (przyznam bez bicia - niewiele szukałem).

ps: Prbowaem lampę z Canonem S5IS siostry (kompakt). Zaróno podpinałęmw stopke jak i bez prezwodowo. PTTL oczywiście nie chodzi, jednak A i M działą całkiem nieźle (trzeba oczywiscie mądrze ustalać parametry). Wireless w trybie "podporządkowanym" rónież. Miłe.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
I ja się podepne
Fafniak napisał/a:

No właśnie, da się?? Lampa w sankach, tryb A i nie odczytuje wartości ani ISO, ani przysłony, ani ogniskowej :roll: :shock: Wszystko trzeba jej ręcznie wprowadzać... Czy da się coś z tym zrobić, by czytała? Ponoć Metzy czytają.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Przemekbelch napisał/a:
Ponoć Metzy czytają.

Nawet na pewno czytają. Mój staruszek Metz 40 MZ-2 ze stopką SCA3701 ładnie czyta w trybie A i nawet naświetla prawidłowo bez korekcji...
Pentax 540 FGZ nie udało mi się zmusić do pogadania z aparatem marki Pentax.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Nie pomaga na to zmiana firmware? Może na którymś "łapie"? No bo jak, żeby lampa systemowa nie, a Metz tak... :shock:

[ Dodano: 2008-07-08, 21:12 ]
To już jest żałosne w tej lampie- przy trybie A nawet nie uruchamia diody wspomagającej AF... Jestem zdrowo wkurzony :evil:

Skocz do: