|K5IIs| |ME| |SuperA| |FA 28 f2.8| |K 30 f2.8| |FA 43 f1,9 lim| |FA 50 f2.8 Macro| |F 50 f1.7| |SMC Takumar 55 f1.8 | |Tamron 90 DiM f2.8|
K10D | Z-1p | ME super | Nikon F100 | Yashica Mat-124g | Canon G5 | DA 70 f2.4 | DA 16-45 f4 | SMC-M 200 f4 | SMC-K 50 f1.2 | 360FGZ | D-BG2 | MOJE ZDJĘCIA
screwdriver napisał/a:W kompaktach i komórkach trafiają się bardzo często plastikowe soczewki.
|K5IIs| |ME| |SuperA| |FA 28 f2.8| |K 30 f2.8| |FA 43 f1,9 lim| |FA 50 f2.8 Macro| |F 50 f1.7| |SMC Takumar 55 f1.8 | |Tamron 90 DiM f2.8|
Yashica Mat124, Canon 100d
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
niestety nie wiemDiamond32 napisał/a:A w obiektywach Pentaxa produkowanych obecnie
K10D | Z-1p | ME super | Nikon F100 | Yashica Mat-124g | Canon G5 | DA 70 f2.4 | DA 16-45 f4 | SMC-M 200 f4 | SMC-K 50 f1.2 | 360FGZ | D-BG2 | MOJE ZDJĘCIA
Niestety to prawda. Współczesne obiektywy AL są produkowane przez doklejenie plasiku do szkła. Olympus nazywał to kiedyś soczewkami hybrydowymi; może nie chodziło dokładnie o asferyczność, ale idea jest ta sama: połączyć badziewie ze szkłem i nazywać to cudem techniki. Prawdziwe, całoszklane soczewki asferyczne są drogie. Porównajcie tylko cenę Pentaksa FA 28-70/2.8 (tego z gwiazdką) z cenami dostępnych obecnie szkiełek asferycznych, a dowiecie się gdzie może być plastik. Piszę to oczywiście w przekonaniu, że rzeczony Pentax jest rzeczywiście wykonany ze szkła. Nie wiem skąd mogę to wiedzieć, ale wiara moja jest mocno ugruntowana i byłbym rozczarowany gdyby było inaczej, wszelako, byłbym też wdzięczny gdyby ktoś wyprowadził mnie z błęduDada napisał/a:Dość duzo, z tego co czytałem i słyszałem, soczewek asferycznych jest z tworzyw, gdyż produkcja ich jest łatwiejsza niż szklanych i łatwiej uzyskać w odlewie obliczoną krzywiznę. Możliwe więc, że i w obiektywach Pentaxa takie też występują.
teta napisał/a:Niestety to prawda.
teta napisał/a:połączyć badziewie ze szkłem i nazywać to cudem techniki.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Diamond32 napisał/a:czyli fa-31 al limited ma badziewny plastik w środku
No cóż, jest to problem natury filozoficznej, żeby nie rzec - sięgający głębi natury ludzkiej. Oczywiście, jeśli coś działa, a jest przy tym dużo tańsze, to używajmy tego i cieszmy się tym ile tylko się da. Z drugiej jednak strony chcielibyśmy, aby to co już mamy było niejako ponadczasowe i przetrwało tak nas, jak i nasze wnuki. Pod tym względem polimery nie wzbudzają zaufania. Są podatne na utlenianie i powolne procesy depolimeryzacji. Szkło natomiast jest niezniszczalne i idę o zakład, że szklanka, którą wymyłem wczoraj Ludwikiem będzie równie przejrzysta jutro jak i za 1000 lat.Stachu napisał/a:A ja wiem czy niestety...? Dzięki temu są też tańsze obiektywy, a skoro plastik działa, to czemu nie używać?
teta napisał/a:i idę o zakład, że szklanka, którą wymyłem wczoraj Ludwikiem będzie równie przejrzysta jutro jak i za 1000 lat.
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
teta napisał/a:którą wymyłem wczoraj Ludwikiem będzie równie przejrzysta jutro jak i za 1000 lat.
teta napisał/a:Szkło natomiast jest niezniszczalne
Stachu napisał/a:A wcale nie. Szkło to ciecz i "spływa"
alkos, wybacz, ja już tak mam. Jeśli coś nie jest wykonane ze szkła, metalu, czy też z kamienia, a będzie polimerem, to ja zawsze będę miał wątpliwości co do trwałości tego czegoś. Na dowód przytaczam trwałość gąbek w naszych pleśniakach. Jakby ktoś miał wątpliwości, to te gąbki są polimerami. Nie wiem jak to jest z gąbkami naturalnymialkos napisał/a:Dlaczego badziewie? Jesli nie jest to soczewka zewnetrzna, a zatem podatna na uszkodzenie, w czym jest gorsza od szklanej, skoro posiada pożądane własności optyczne?
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
Dlatego też napisałem, że jest to problem natury filozoficznejalkos napisał/a:Za tysiac lat powiadasz... gwarancja producenta to zazwyczaj 1/1000 tego czasu. Przewidywalna zywotnosc lustrzanki cyfrowej - 3 lata. Obiektywu - na oko 10 lat, do wprowadzenia nowego mocowania.