argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Asahi napisał/a:
bo tez zamowilem a jeszcze troche musze poczekac, wiec chociaz okiem "pomacam" :-)
Pomacaj sobie tutaj.

Asahi
[Usunięty]
argawen, te to juz znam na pamiec ;-) , ale dzieki :-B
i te rowniez http://www.pbase.com/came..._4-56_ex_dc_hsm :mrgreen:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Do Pentaxa HSM nie ma chyba.

Asahi
[Usunięty]
Meggido, zawsze przy Sigmach pisza HSM, ale do Pentaxa zadna jeszcze nie ma, pierwsza ma byc S 50/1.4

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
Eldred, a bo nie napisałem jednej rzeczy - 19-tego lipca wyjeżdżam na 2-3 tyg. i chciałbym pojechać z nowymi zabawkami :mrgreen:
wiem, że powinienem się zacząć przygotowywać wcześniej ale "błogosławieństwo" od żony spłynęło niespodziewanie kilka dni temu ;-)

Asahi, proszę bardzo, kilka sampli http://meggido.fotosik.pl/albumy/467642.html

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Asahi napisał/a:
ale do Pentaxa zadna jeszcze nie ma, pierwsza ma byc S 50/1.4
Potem 50-150/2.8, 70-200/2.8. W dodatku te dwa szkła tylko HSM(SDM). Będą wykastrowane ze śrubokręta. Było już o tym na forum.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
to mam jeszcze pytanko - czy pentax DA 21/3.2 jest ostry od pełnej dziury? powinien.
zacząłem się nad nim zastanawiać. Będzie widoczna różnica w jakości w porównaniu z pentaxem 12-24, sigmą 10-20? oczywiście na jego korzyść :-)

Asahi
[Usunięty]
FraZa napisał/a:
Będzie widoczna różnica w jakości w porównaniu z pentaxem 12-24, sigmą 10-20? oczywiście na jego korzyść
tak, ale Sigmy 10-20 nie kupuje sie dla 20mm, tylko raczej dla tych 10mm ;-) To szkla o zupelnie innym przeznaczeniu...mysle

[ Dodano: 2008-07-10, 17:51 ]
Meggido, dzieki. Wlasnie o to mi chodzilo, super chmurki. Ta Sigma to niezla jazda, juz nie moge sie doczekac... :-B

[ Dodano: 2008-07-10, 17:54 ]
argawen napisał/a:
W dodatku te dwa szkła tylko HSM(SDM)
50-ka tez tylko HSM.

W sumie kupiłem dla możliwości focenia pejzarzy. Jutro na urlop śmigam, więc może sie nadać. ;-)

[ Dodano: 2008-07-10, 17:57 ]
Foty robiłem tak po prostu, zero przykładania sie do kadru. :-D

Asahi
[Usunięty]
Meggido, z tego co wiem, z tym obiektywem najlepiej jest podchodzic jak najblizej do obiektu i uwazac na proste (w sensie plaszczyzny) ustawienie aparatu, ale to oczywiscie teoria...

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
Asahi napisał/a:
Meggido, z tego co wiem, z tym obiektywem najlepiej jest podchodzic jak najblizej do obiektu

też myślę, że w tym cała zabawa - jakiś bliski obiekt w mocnym punkcie i szeroooki plan bądź ciekawa perspektywa, tak to sobie wyobrażam (mając na myśli ogniskowe 10-12 mm po cropie)
bo do ogólnie pojętych krajobrazów to wydaje mi się, że 14 mm jest raczej dolną granicą,
no chyba, że ktoś chce później panoramki wycinać to co innego :-)

Skocz do: