szarografit  Dołączył: 15 Gru 2007
witusch, zastanawiam się nad tą Sigmą. Czy mógłbyś przesłać 2,3 zdjęcia (szarografit[malpka]wp[kropka]pl) z maksymalnie otwartego obiektywu (bez wyostrzania itp.) w pełnym rozmiarze najlepiej na ogniskowych: najkrótszej, najdłuższej i jakiejś pośredniej? Chodzi mi o zastosowanie tego obiektywu do fotografowania ludzi - czy sprawdza się? Z góry dzięki :-)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
stereo, scaliłam wątek z już istniejącym, poruszającym prawie identyczny problem jak Twój.

Na drugi raz bardzo prosze najpierw porządnie przeszukać forum, aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie, a w razie niepowodzenia proszę kontynuować temat, który jest najbardziej zbliżony do Twojego.

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Re: K200D - co zamiast kita?
DeTe napisał/a:
Witam szanownych!
Jako świeży grupowicz i świeży posiadacz sprzętu tradycyjnie mam parę pytań :)
Najważniejsze z nich to kwestia podstawowego szkła. K200D kupiłem w zestawie z gripem i kit'em 18-55 II. W ciemno założyłem, że powinienem tego kit'a od razu zamienić na coś lepszego bo z doświadczenia wiem, że potrzebuję przede wszystkim światła. Czy słusznie? A jeśli tak to na co zamienić? Myślałem o 16-45/4 jako spacerzoom bo w miarę jasny w całym zakresie i ponoć bardzo ostry ale któryś z grupowiczów (nie pamiętam kto) napisał kiedyś o nim "plastikowy badziew" :shock: . I teraz nie wiem czy eksperymentować czy dać se siana. Bo co jeśli się okaże, że 16-45 tylko światłem na długim końcu przewyższy tego nowego kit'a? Oczywiście 2 mm z przodu też są dla mnie ważnym argumentem. Doradźcie coś proszę żeby nie było, że "zamienił stryjek siekierkę na kijek" ;-)
Pozdrawiam
Darek

Moja filozofia jest taka: Ponieważ SMC DA 18-55 jest obiektywem o dobrej jak na kita jakości nie zmienię go na żadne szkło APS-C. Dostałem go praktycznie gratis do body więc niech będzie. Prędzej czy później APS-C odejdzie do lamusa a na rynku znów zakrólują szkła Full Frame - sądzę, ze szybciej niż dłużej i Pentax tez niebawem wypuści puszkę FF - więc kasa wydana na szkła APS-C będzie kasą wywaloną w błoto. Tak więc jak zmieniać to albo na Sigmę 17-35 EX DG albo na Tamrona o tym samym zakresie - a jak chcesz używany to Tokina 193 (19-35) lub SMC FA 20-35 Pentaxa. Tokina to opcja najtańsza, Pentax - najdroższy (obserwuję na ebayu za 1100 złotych i raczej odpuszczę).

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
nazgul napisał/a:
a jak chcesz używany to Tokina 193 (19-35) lub SMC FA 20-35 Pentaxa. Tokina to opcja najtańsza,

jeszcze jest tokina 20-35/2.8 z pelna klatka, ciezka ale dobra, przy czym lepsza na dluzszym koncu jesli mowimy o malych przyslonach (pelna dziura i okolice)
ps. a ja sie troche obawiam tej FF puszki, mam wrazenie ze moja radocha z tego co daje fa35/2 sie skonczy, bo znow bedzie to szeroki kat o takiej sobie ogniskowej (w analogu mialem szklo 35 i zdecydowanie preferowalem 28). of coz bede sie pocieszal 50tka;] ktora na aps-c jakas ciasna sie zrobila ;]
pozdrawiam
kp

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
klimecki_ napisał/a:
szeroki kat o takiej sobie ogniskowej

*cough*

Cóż, o gustach się nie dyskutuje :P

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
nazgul napisał/a:
Moja filozofia jest taka: Ponieważ SMC DA 18-55 jest obiektywem o dobrej jak na kita jakości nie zmienię go na żadne szkło APS-C.

SMC DA 18-55 jest szkłem do puszek z matrycą APS-C, tak na Twoją filozofię jest to odpowiednik szkieł o ogniskowej ok. 28-75 dla aparatów małoobrazkowych (135).
Kit - polecam słownik wyrazów obcych. Po naszemu - (to dla nie zorientowanych) mineralne lepiszcze do uszczelniania/mocowania w ramach okiennych szkła. Ma też zastosowanie w optyce. 8-) ;-)

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
dżejpi, ja zrozumiałem, że nazgul nie zmieni obiektywu kitowego na "inny" obiektyw APS-C, bo ten mu wystarczy jakościowo, a nie, że obiektyw kitowy jest przeznaczonym do pełnej klatki.

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
nazgul napisał/a:
Moja filozofia jest taka: Ponieważ SMC DA 18-55 jest obiektywem o dobrej jak na kita jakości nie zmienię go na żadne szkło APS-C.

racja, tym bardziej jeśli się ma kita II :-P
ale lepsze jest wrogiem dobrego i właśnie zamówiłem sigmę 24-70/2.8 :mrgreen:
ale nie ze względu na FF, po prostu pasuje mi taki zakres i światło a jakość wg opinii użytkowników nieporównywalna z naszymi nieszczęsnymi gwiazdkami :->

tatroman  Dołączyła: 13 Maj 2008
a może poczekaj na smc PENTAX-DA 17-70mmF4AL[IF] SDM? Już w Niemczech pisza, że będzie kosztował 599 EUR...
Pozdrawiam
ilona

nazgul napisał/a:
Prędzej czy później APS-C odejdzie do lamusa a na rynku znów zakrólują szkła Full Frame - sądzę, ze szybciej niż dłużej i Pentax tez niebawem wypuści puszkę FF - więc kasa wydana na szkła APS-C będzie kasą wywaloną w błoto

obawiam się, że nawet kupując teraz szkło FF kiedyś może się okazać, że wywaliliśmy kasę w błoto - prawdopodobnie "matryce przyszłości" będą zbyt wymagające i trzeba będzie wymieniać szklarnię :-/

[ Dodano: 2008-07-11, 12:34 ]
tatroman napisał/a:
a może poczekaj na smc PENTAX-DA 17-70mmF4AL[IF] SDM?

wiesz co, jakoś nie chce mi się wierzyć, że dotrze do nas jeszcze w tym roku :-P
a poza tym już za późno - sigma zamówiona :-D

wiesz co, jakoś nie chce mi się wierzyć, że dotrze do nas jeszcze w tym roku
a poza tym już za późno - sigma zamówiona

myślisz, że nie? ja mam zgryz... albo zamówię pentaxa 18-250... albo poczekam na 17-70... ale nie mogę czekac dlużej niż 2 miesiące... hmmmm

jaka sigma zamówiona zatem?
pzdr.
i.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tatroman napisał/a:
jaka sigma zamówiona zatem?

24-70/2.8

plwk, odpowiedziałeś za mnie ale moja odpowiedź jest dokładnie taka jak Twoja :-D :-B

a zatem? :)

tatroman napisał/a:
a zatem? :)

24-70/2.8 właśnie :-)

a ja zostaję przy swoim dylemacie... 18-250, czy czekać na 17-70... heh...
udanego focenia!
i.
p.s. idę wypróbować wlaśnie sigmę 10-20... choć zaraz będzie lało...

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
tatroman, (tatrowoman? ;-) ), ale to dwa różne szkła, o różnym zakresie ogniskowych.
Ja czekam na 17-70/4, ale raczej pod choinkę sobie kupie niż w ciągu 2 miesęcy. :-/

wiem, że to 2 różne szkła... ja po prostu pilnie potrzebuję czegoś w miarę dobrego, pokrywającego zakres 17-70... a obawiam się, że to pentaxa szkiełko będzie jak nie na Gwiazdkę to dopiero na Wielkanoc 2009 ... stąd moje rozważania nt. 18-250... mus to mus ;)
pzdr

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
gebi napisał/a:
dżejpi, ja zrozumiałem, że nazgul nie zmieni obiektywu kitowego na "inny" obiektyw APS-C, bo ten mu wystarczy jakościowo, a nie, że obiektyw kitowy jest przeznaczonym do pełnej klatki.

Dokladnie tak. Jak zmieniać to na coś, co podepnę np. do MZ-6 or sth. Mam na oku Sigmę 17-35 EX DG za rozsądne pieniądze - warto? Czy lepiej polować na Tamrona?

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Gwiazdor napisał/a:
tatroman, (tatrowoman? ;-) ), ale to dwa różne szkła, o różnym zakresie ogniskowych.
Ja czekam na 17-70/4, ale raczej pod choinkę sobie kupie niż w ciągu 2 miesęcy. :-/

Pentax 17-70 f4 juz jest.

Napisalem o tym w watku o nim jeszcze wczoraj.
17-70 f4

Skocz do: