DeTe napisał/a:Witam szanownych!
Jako świeży grupowicz i świeży posiadacz sprzętu tradycyjnie mam parę pytań :)
Najważniejsze z nich to kwestia podstawowego szkła. K200D kupiłem w zestawie z gripem i kit'em 18-55 II. W ciemno założyłem, że powinienem tego kit'a od razu zamienić na coś lepszego bo z doświadczenia wiem, że potrzebuję przede wszystkim światła. Czy słusznie? A jeśli tak to na co zamienić? Myślałem o 16-45/4 jako spacerzoom bo w miarę jasny w całym zakresie i ponoć bardzo ostry ale któryś z grupowiczów (nie pamiętam kto) napisał kiedyś o nim "plastikowy badziew" . I teraz nie wiem czy eksperymentować czy dać se siana. Bo co jeśli się okaże, że 16-45 tylko światłem na długim końcu przewyższy tego nowego kit'a? Oczywiście 2 mm z przodu też są dla mnie ważnym argumentem. Doradźcie coś proszę żeby nie było, że "zamienił stryjek siekierkę na kijek"
Pozdrawiam
Darek
nazgul napisał/a:a jak chcesz używany to Tokina 193 (19-35) lub SMC FA 20-35 Pentaxa. Tokina to opcja najtańsza,
klimecki_ napisał/a:szeroki kat o takiej sobie ogniskowej
Pentax ME Super + MX + SMC M 35mm/f2 + SMC M 50mm/f1.4 + SMC M 28mm/f2.8 + Centon MC 50mm/f1.7 | Yashica Electro 35 Gs
My muzak: http://ddspeed.untergrund.net/
My photos: http://ddspeed.untergrund.net/pixelpost/
nazgul napisał/a:Moja filozofia jest taka: Ponieważ SMC DA 18-55 jest obiektywem o dobrej jak na kita jakości nie zmienię go na żadne szkło APS-C.
SV, SP, MEsuper, P3, K-5, DA 35/2.4, DA 18-135, SUPER-TAK 35/3.5, 55/1.8, 135/2.5, smc-M 28/3.5, 50/1.4, 1.7, 2, smc-A 50/1.4, 1.7, 2,
S 10-20 EX, S 17-70, T SP 28-75/2.8, T70-200/2.8, T 75-300 LD, T 2x Pz-AF BBAR MC7
AF-540FGZ
K5-II, GX-1s +xy kg szkiełek
nazgul napisał/a:Moja filozofia jest taka: Ponieważ SMC DA 18-55 jest obiektywem o dobrej jak na kita jakości nie zmienię go na żadne szkło APS-C.
nazgul napisał/a:Prędzej czy później APS-C odejdzie do lamusa a na rynku znów zakrólują szkła Full Frame - sądzę, ze szybciej niż dłużej i Pentax tez niebawem wypuści puszkę FF - więc kasa wydana na szkła APS-C będzie kasą wywaloną w błoto
tatroman napisał/a:a może poczekaj na smc PENTAX-DA 17-70mmF4AL[IF] SDM?
tatroman napisał/a:jaka sigma zamówiona zatem?
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
tatroman napisał/a:a zatem? :)
ZX-7, K-5, Kadyszka i jeden limited
gebi napisał/a:dżejpi, ja zrozumiałem, że nazgul nie zmieni obiektywu kitowego na "inny" obiektyw APS-C, bo ten mu wystarczy jakościowo, a nie, że obiektyw kitowy jest przeznaczonym do pełnej klatki.
Gwiazdor napisał/a:tatroman, (tatrowoman? ), ale to dwa różne szkła, o różnym zakresie ogniskowych.
Ja czekam na 17-70/4, ale raczej pod choinkę sobie kupie niż w ciągu 2 miesęcy.
...
K20D/Kr Sigma EX 50-150HSM Sigma 17-70HSM 2xPentax 500Ftz i kilka manualek
Nie ma złego światła,jest tylko inne..