Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
!!POMOCY!! Chce zrobić małą roszade w moich obiektywach JAK?
Moją przygode z fotografią jak zapewne większość z was zaczołem od aparatu analogowego.

-pentax me super
-smc pentax-a 50mm f/1,4
-smc pentax-a 70mm-210mm f/4
-smc pentax-m 85 f/2
-smc pentax-m 28 f/2,8

Niedawno kupiłem kadyszke z kitem.

no i teraz pytanie co zostawić co sprzedać i za ile co kupić i.t.d. czekam na rady.

PS. myślałem o sigmie 70-300
PS.2 sprzęt analogowy miałem dobry od starego fotografa :D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Gdybym była na Twoim miejscu, to bym nic nie sprzedawała - bardzo podoba mi się ten zestaw.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
me super sobie zostaw, bo jeszcze będziesz go używał choby do fotografii czarno-białej, a to dlatego, że lepiej oddają zakres tonalny. (chodzi o kliszę w porównaniu do matrycy ccd/cmos - dopisuję, coby się niektórzy nie czepiali)

50/1.4, 28/2.8 i 85/2 to super szkła ! Ja bym ich nie sprzedawał - z powodzeniem możesz tez używac ich z k10d.

70-210/4 nie znam - może ktoś inny się wypowie, ale jeśli jest dobry, to możesz z niego korzystac z cyfrakiem.

Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
mygosia napisał/a:
Gdybym była na Twoim miejscu, to bym nic nie sprzedawała - bardzo podoba mi się ten zestaw.

fajny jest ale dla pełnej klatki

zaje***cie lubiłem obiektyw portretowy i jego plastyczność ale po jego przeliczeniu robi sie jakieś 130

i w dodatku chciałbym AF

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja bym kupił coś zamiast kita. Nie pytaj co, tylko poszukaj na forum, i wybierz co Ci pasuje.

Krasio1 napisał/a:
-smc pentax-m 28 f/2,8

To bym sprzedał, bo mi nie byłoby do niczego potrzebne -chyba, że Me Super zostaje i będzie używany.

Krasio1 napisał/a:
-smc pentax-a 50mm f/1,4

To bym wymienił na wersję FA.

Krasio1 napisał/a:

Tego bym nie kupował.

Krasio1 napisał/a:
smc pentax-m 85 f/2

Gdybyś sprzedawał, to ja byłbym chętny kupić. :mrgreen: Może.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Kosior napisał/a:
lepiej oddają zakres tonalny sytuacjii

Wybacz kolego ale nie moglem sie powstrzymac. Czytaj to co piszesz, ok?
Bo jak ja czytam to co piszesz to mi sie smiac i plakac chce... Az sprawdzilem ile masz lat w Twoim profilu... W sumei masz prawo.

---------------------------

Krasio1, jesli nie bedziesz uzywal Me Supera, to z tego zestawu zostaw tylko 85/2. Za reszte pieniedzy kupisz Sigme Apo 70-300 i Pentaxa FA 50/1.4.

[ Dodano: 2008-07-13, 14:52 ]
lipalipski napisał/a:

Krasio1 napisał/a:

Tego bym nie kupował.

\Dlaczego, jesli ma potrzebe dlugiej ogniskowe, tylko zeby z Apo byla.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
milo napisał/a:
Wybacz kolego ale nie moglem sie powstrzymac. Czytaj to co piszesz, ok?
Bo jak ja czytam to co piszesz to mi sie smiac i plakac chce... Az sprawdzilem ile masz lat w Twoim profilu... W sumei masz prawo.

Milo, uwazaj co piszesz. :evil:

Krasio1 napisał/a:
fajny jest ale dla pełnej klatki

Dlatego właśnie sądzę, że pytanie o to co kupić, obcych ludzi na forum jest nieco chybione. Sądzę, że 3tys. użytkowników będzie miało kilkadziesiąt pomysłow co zrobić z Twoim sprzętem, co Ci wcale nie ułatwi decyzji.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
28/2.8 bym nie sprzedawał, ewentualnie zamienił na A, kochane szkło - prawie nie ściągam go z K10 :-)

Btw masz zacny zestaw.. Jak chcesz AF to powoli wymieniaj to co masz, ale bez pośpiechu. Swoją 50 zmieniłbym chętnie na AF bo tam, od końca do końca to się trzeba nakręcić, a w 28 AF wydaje mi się zupełnie zbędny ;-)

70-210/4 chętnie bym przygarnął :->

Cytat

Ja nikogo przeciez nie obrazam. Tylko nie lubie jak ktos jakies farmazony wypisuje i wprowadza innych w blad. Najgorsze jest to jak ktos cos uslyszy i to jeszcze nei do konca a pozniej to powtarza. A nabicie przez 2 tygodnie 140 postow nie na temat lub o iscie kosmicznej tresci jakos mi nie lezy.

milo napisał/a:
A nabicie przez 2 tygodnie 140 postow nie na temat lub o iscie kosmicznej tresci jakos mi nie lezy.

Nie pamięta wół, jak cielęciem był :evilsmile:

Ps. Oczywiście jeśli o mnie chodzi, to "PRzyganiał kocioł garnkowi" 8-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
milo napisał/a:
Krasio1, jesli nie bedziesz uzywal Me Supera, to z tego zestawu zostaw tylko 85/2.

Tu się zgadzam.

Ale co do Sigmy 70-300 niekoniecznie. Jak widać z zestawu, do tej pory nie były potrzebne tak długie ogniskowe, a posiadane 70-210/4 będzie miało kąt widzenia na k10 węższy niż na Me. Więc i tak ogniskowa "urośnie", a za to ze stałym światłem i lepszej jakości. Więc też bym zostawił. Zresztą pisałem tylko, co ja bym zrobił.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
milo napisał/a:
Ja nikogo przeciez nie obrazam.

A co ma wiek do rzeczy?

milo napisał/a:
Tylko nie lubie jak ktos jakies farmazony wypisuje i wprowadza innych w blad. Najgorsze jest to jak ktos cos uslyszy i to jeszcze nei do konca a pozniej to powtarza.

Skad ta pewnosc? A moze to po prostu jego zdanie? I co wlasciwie konstruktywnego napisales aby mu zaprzeczyc?
Chcesz - wywal mu na priva co myslisz. Publice nic do tego.

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Milo,

patrząc na twoją ilość postów, to chyba ty nabijasz te 140 przez 2 tygodnie.

Zupełnie nie rozumiem twojego oburzenia.
Zdaje się, że wszyscy poprawnie zrozumieli fakt większego zakresu tonalnego przy kliszy BW.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
»
milo napisał/a:
Cytat

Ja nikogo przeciez nie obrazam. Tylko nie lubie jak ktos jakies farmazony wypisuje i wprowadza innych w blad. Najgorsze jest to jak ktos cos uslyszy i to jeszcze nei do konca a pozniej to powtarza. A nabicie przez 2 tygodnie 140 postow nie na temat lub o iscie kosmicznej tresci jakos mi nie lezy.

Nie czuję się obrażony. Może źle sformułowałem zdanie. Pozwolę sobie przytoczyc kilka wypowiedzi z tego wątku

dan napisał/a:

Czarno-biale zdjecia z cyfry to marna namiastka tego co daje film...

dan napisał/a:

wydaje mi sie, ze rozpietosc tonalna filmu i matrycy ma niebagatelne znaczenie dla roznic w wygladzie zdjecia BW z cyfry i analoga. Na filmie nawet szarosci ze soba ladnie kontrastuja, bo jest ich duzo, duzo odcieni, dzieki duzej rozpietosci tonalnej - tak ja sobie to tlumacze, nie wiem czy dobrze

dzerry napisał/a:

wydaje mi sie, ze nie dalbys rady wiekszosci z tych zdjec tak przekonwertowac, ba! nie dalbys rady ich zrobic (mowie o rozpietosc matrycy, nie o talencie

Warto zajżec też do tego artykułu, gdzie napisano :

Cytat

Czyli typowy film 35mm ma zakres tonalny równy 3.0/0.3=10 stopniom przesłony.

Zakres tonalny przeciętnych cyfrowych lustrzanek jest znacznie niższy od filmu 35mm i wynosi ok. D=1.2.

Sam niewiele używałem analoga. Ba, niewiele używałem aparatu, bo całkiem niedawno zainteresowałem się fotografią. Staram się jednak polegac na wiedzy ludzi nieco bardziej kompetentynych ode mnie - w tym przypadku dzerry i dan. Czytam i zapamiętuje to co Wy piszecie, a także sporo ksiązek i artykułów w internecie. Jak ktoś pyta o radę, to przytaczam słowa wasze, lub info zawarte w przeczytanych przeze mnie materiałach.

milo, a co do drugiej części Twojej wypowiedzi, tak, piszę dużo i często nie na temat. OT na tym forum są powszechne i po części czuję się usprawiedliwiony.

Kochani jesteście :*

------------------------------------------------------

Cytat
Tu się zgadzam.

Ale co do Sigmy 70-300 niekoniecznie. Jak widać z zestawu, do tej pory nie były potrzebne tak długie ogniskowe, a posiadane 70-210/4 będzie miało kąt widzenia na k10 węższy niż na Me. Więc i tak ogniskowa "urośnie", a za to ze stałym światłem i lepszej jakości. Więc też bym zostawił. Zresztą pisałem tylko, co ja bym zrobił.

Tak, w zamian za tego zuuuma, pasowalo by 50-135 ale niestety to juz wyzsza polka cenowa. Ogolnie uwazam, ze najpierw nalezy zakupic jakis dobry zuuum standartowy a pozniej dokupic to co nam potrzebne,

[ Dodano: 2008-07-13, 15:26 ]
Kosior, to nic osobistego, nie chodzi to bynajmniej o OT! Bo OT jest ok, gorzej jak to jest InTopic nie na temat...

Asahi
[Usunięty]
Mnie tez wydalo sie troche smieszne stwierdzenie "lepiej oddają zakres tonalny sytuacjii", slyszalem o zakresie tonalnym, ale zakresie tonalnym SYTUACJII? Eeee tam MZ, nie ma sie o co klocic, ludzie gorsze rzeczy wypisuja na forach :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
Krasio1 napisał/a:
-smc pentax-m 28 f/2,8

To bym sprzedał, bo mi nie byłoby do niczego potrzebne -chyba, że Me Super zostaje i będzie używany.

Niedawno sprawdzałem jakich ogniskowych najczęściej używam na cyfrze i 28 była u mnie najczęściej używana tak, że nie formułował bym twierdzeń, że ta ogniskowa przydatna a inna niepotrzebna. Każdy musi dojść sam do tego z czego najchętniej korzysta.

Asahi
[Usunięty]
plwk napisał/a:
28 była u mnie najczęściej używana
, ale to sie moze niedlugo zmienic, jak DA 12-24 ruszy w teren :mrgreen: :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czas pokaże :mrgreen: :-B :-B :-B

Skocz do: