Jakiś tam N
www.kosiorek.wordpress.com
mygosia napisał/a:Gdybym była na Twoim miejscu, to bym nic nie sprzedawała - bardzo podoba mi się ten zestaw.
Krasio1 napisał/a:-smc pentax-m 28 f/2,8
Krasio1 napisał/a:-smc pentax-a 50mm f/1,4
Krasio1 napisał/a:PS. myślałem o sigmie 70-300
Krasio1 napisał/a:smc pentax-m 85 f/2
Kosior napisał/a:lepiej oddają zakres tonalny sytuacjii
lipalipski napisał/a:
Krasio1 napisał/a:
PS. myślałem o sigmie 70-300
Tego bym nie kupował.
Cambo
milo napisał/a:Wybacz kolego ale nie moglem sie powstrzymac. Czytaj to co piszesz, ok?
Bo jak ja czytam to co piszesz to mi sie smiac i plakac chce... Az sprawdzilem ile masz lat w Twoim profilu... W sumei masz prawo.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Krasio1 napisał/a:fajny jest ale dla pełnej klatki
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Cytat
Milo, uwazaj co piszesz.
Cambo
milo napisał/a:A nabicie przez 2 tygodnie 140 postow nie na temat lub o iscie kosmicznej tresci jakos mi nie lezy.
milo napisał/a:Krasio1, jesli nie bedziesz uzywal Me Supera, to z tego zestawu zostaw tylko 85/2.
milo napisał/a:Ja nikogo przeciez nie obrazam.
milo napisał/a:Tylko nie lubie jak ktos jakies farmazony wypisuje i wprowadza innych w blad. Najgorsze jest to jak ktos cos uslyszy i to jeszcze nei do konca a pozniej to powtarza.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
former pentaxian
milo napisał/a:Cytat
Milo, uwazaj co piszesz.
Ja nikogo przeciez nie obrazam. Tylko nie lubie jak ktos jakies farmazony wypisuje i wprowadza innych w blad. Najgorsze jest to jak ktos cos uslyszy i to jeszcze nei do konca a pozniej to powtarza. A nabicie przez 2 tygodnie 140 postow nie na temat lub o iscie kosmicznej tresci jakos mi nie lezy.
dan napisał/a:
Czarno-biale zdjecia z cyfry to marna namiastka tego co daje film...
dan napisał/a:
wydaje mi sie, ze rozpietosc tonalna filmu i matrycy ma niebagatelne znaczenie dla roznic w wygladzie zdjecia BW z cyfry i analoga. Na filmie nawet szarosci ze soba ladnie kontrastuja, bo jest ich duzo, duzo odcieni, dzieki duzej rozpietosci tonalnej - tak ja sobie to tlumacze, nie wiem czy dobrze
dzerry napisał/a:
wydaje mi sie, ze nie dalbys rady wiekszosci z tych zdjec tak przekonwertowac, ba! nie dalbys rady ich zrobic (mowie o rozpietosc matrycy, nie o talencie
Cytat
Czyli typowy film 35mm ma zakres tonalny równy 3.0/0.3=10 stopniom przesłony.
Zakres tonalny przeciętnych cyfrowych lustrzanek jest znacznie niższy od filmu 35mm i wynosi ok. D=1.2.
Jakiś tam N
www.kosiorek.wordpress.com
CytatTu się zgadzam.
Ale co do Sigmy 70-300 niekoniecznie. Jak widać z zestawu, do tej pory nie były potrzebne tak długie ogniskowe, a posiadane 70-210/4 będzie miało kąt widzenia na k10 węższy niż na Me. Więc i tak ogniskowa "urośnie", a za to ze stałym światłem i lepszej jakości. Więc też bym zostawił. Zresztą pisałem tylko, co ja bym zrobił.
Cambo
lipalipski napisał/a:Krasio1 napisał/a:
-smc pentax-m 28 f/2,8
To bym sprzedał, bo mi nie byłoby do niczego potrzebne -chyba, że Me Super zostaje i będzie używany.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
, ale to sie moze niedlugo zmienic, jak DA 12-24 ruszy w terenplwk napisał/a:28 była u mnie najczęściej używana
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron