Bury  Dołączył: 09 Lip 2008
[bury] moje amatorskie focenie
No więc (tak, tak... moja nauczycielka od j. polskiego w podstawówce uczyła co by nie zaczynać zdania od "No więc", ale ja i tak nie mogę się powstrzymać) postanowiłem pokazać wam kilka moich fotek z prośbą o sugestie odnośnie tego na co powinienem zwracać uwagę aby się poprawić i robić zdjęcia lepiej.
Zdjęcia są z dzisiaj, z urodzinowej imprezy mojej babci (skończyła 78 lat:), zrobione K100d super, 1. i 3. kitem a reszta SMC PENTAX-M 1:1,7 50mm.
Pewnie zjecie mnie żywcem ;-) ale krytykę zniosę z honorem :evilsmile:

1.

2.

3.

4.

5.

6.

8.

9.

10.

11.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
6, 8, 11 - popraw jasność, zdjęcia są za ciemne
7. usuń.
3. - chyba oświetlenie sztuczne dało ciepłą tonację, troszkę bym próbował coś z tym zrobić - na zasadzie eksperymentu z kolorami ;-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Bury napisał/a:
No więc (tak, tak...

zacząłeś od "No" - zawsze to coś 8-)

Pozdrów rodzinkę i złóż życzenia Babci ode mnie, a teraz do rzeczy :

z góry przepraszam za ostrą krytykę, ale to lubie :evilsmile:

1 - te drzewa w kadrze rozpraszają deczko - da się zauważyc bitwe kobiety z drzewami o uwagę widza. Przeszkadza też troche fragment krzesła. Ogólnie fotka jest niezła, ale moim zdaniem, gdybyś zwrócił uwagę na tło było by jeszcze lepiej. Pomogłoby też ciaśniejsze i przy okazjii "mniej centralne" kadrowanie, oraz zmiana balansu bieli na cieplejszy...

2 - Trochę lepiej, drzewa bardziej rozmyte, więc mniej przeszkadzają, jednak krzesło nadal razi. Znów centralne kadrowanie, przesunąłbym Babcię na lewo i podszedł ze dwa kroki.

3 - zdecydowanie nieostre

4 - nieostre. Ciocia(?) patrzy się w lewo, a miejsce zostawione z prawej strony. Następnym razem spróbuj zostawic miejsce, gdzie zwrócony jest "temat", a będzie jeszcze lepiej.

5 - za dużo miejsca nad głową

6 - ładne, ale trochę niedoświetlone. Nie lubię też portretów "uśmiechanych", ale to już kwestia subiektywna

7 i 8 - dwa nie różniące się zdjęcia - po co robic tyle?

i starczy, nie chce mi się więcej.

Wydaje mi się, że jedyne czego Ci trzeba to poświęcania odrobinkę więcej uwagi każdemu zdjęciu - to wystarczy, naprawdę !
a, i wrzucaj tutaj fotki takie, z których jesteś naprawdę zadowolony, lub takie, które Ci się niepodobają, ale nie wiesz co sknociłeś...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Wszystkiego najlepszego dla solenizantki :-)

3 - nieostre z poruszenia.. zbyt ciepły odcień

4, 6 - niestety ostre słoneczne światło nie nadaje się zbytnio do portretów. W dodatku tutaj pada prosto z góry. Przez co baaardzo uwydatnia każdą zmarszczkę. Cień z brwi pada na oczy, co niekorzystnie wpływa na odbiór zdjęcia.
Do portretów zalecane jest światło mniej, bądź więcej rozproszone. Czyli zwykle dobrze poczekać na lekkie zachmurzenie, albo dokupić/dorobić blendę [czyli kawał białej płachty], którą ustawiasz tak, aby rozproszyć nieco cienie. Niestety w ostrym słońcu ludzi zwykle bardzo się marszczą [gest ochronny], co także nie wpływa zbyt korzystniena głebokość załamań na twarzy...

7, 8 - rzeczywiście zbyt ciemna postać. Należałoby nieco popracować nad tymi obrazkami... Przy okazji przydałoby się nieco poprawić balans bieli [ocieplić] - wtedy bluzeczka będzie biała, a nie lekko niebieska.

Najlepsze zdjęcie IMO to 9 - ładna poza modelki, zauważ, że tutaj nie ma ostrych kontrastów - rozproszone światło łagodnie oświetla twarz... Mała głębia ostrości ładnie wydobyła modelkę z tła, które nie jest jakieś pstrokate i nie rozprasza... Ewentualnie możnaby leciuchno ocieplić kolory, bo skóra nieco sinawa ;-)

I jeśli chodzi o kadry. Spróbuj trochę pogooglać na temat kompozycji, złotego podziału itp. W skrócie - najlepiej unikać kadrów centralnych. Zdjęcie nr 9 byłoby jeszcze lepsze, kiedy modelka byłaby nieco z boku :-)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ode mnie tylko tyle:
głowa nie musi zawsze znajdować się w środku kadru.

2 (portretowo) najlepsza.

[ Dodano: 2008-07-12, 23:59 ]
Nie no, jeszcze jedno: nie wykorzystujesz walorów szkła, którym to robiłeś. Podejść bliżej.

andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
Witaj Bury
Koleżanki i Koledzy wyłuszczyli Ci "grzechy i przewinienia"
Więc ja nie będę się "wyżywał" :evilsmile:

IMO jakieś zadatki na "przyzwoitą" fotę ma 9
(ja ją trochę przekadrowałem - ale "ręki z nikąd" nie udało się "naprawić")

Pozdrawiam i Dobrego Światła Życzę
Zapraszam do mojego wątku ...Tu...

STO LAT dla BABCI :lol:

Asahi
[Usunięty]
Jedynie 9, bez kadrowania. Dla Babci najlepszego!

Asahi napisał/a:
Jedynie 9, bez kadrowania

naprawdę bez kadrowania jest lepsze?
pytam bo "wątpię" :-? ale też nie chciałbym dyskutować o gustach - może mój kadr nie jest "optymalny" ale "chyba" lepszy od szerokiego-centralnego :-?

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
andreo napisał/a:
Asahi napisał/a:
Jedynie 9, bez kadrowania

naprawdę bez kadrowania jest lepsze?
pytam bo "wątpię" :-? ale też nie chciałbym dyskutować o gustach - może mój kadr nie jest "optymalny" ale "chyba" lepszy od szerokiego-centralnego :-?

Lepszy czy nie, nie zachowałeś proporcji. Jakby kolega autor chciał miec fotki kwadratowe, to by robił zdjęcia w formacie 6x6 (które podobno są mniejsze niż wynikałoby to z nazwy, ale to nieważne)

Asahi
[Usunięty]
andreo napisał/a:
może mój kadr nie jest "optymalny" ale "chyba" lepszy od szerokiego-centralnego
Zgadza sie, optymalny nie jest, ale dlaczego ma byc lepszy od "szerokiego-centralnego"? MZ ta pani wyglada przy Twoim kadrowaniu jak w klatce (ze nie wspomnie o proporcjach), owszem kadr oryginalny nie jest moze najlepszy, ale wyglada duzo naturalniej, niz ten podany przez Ciebie. Jak juz sie upierac przy zmianie, to moim zdaniem zrobic zupelnie ciasno i pionowo np. tak (ale to moje zdanie i tak naprawde to bym tego zdjecia nie ruszal, nie wszystko co centralne, to zle)

Kosior napisał/a:
nie zachowałeś proporcji

....echhh .. stare... dobre czasy B&W i ciemni gdzie se można było "ciąć fotki" jak się chciało .. echhh ;-)
... ale OK! ostatni raz skadrowałem jak to kiedyś określiła mygosia "niekoszernie" :lol:

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Dziewiątka świetna. Nie mam na myśli, że doskonała technicznie, bo nie jest, ale.....
Jest coś w tej kobiecie ujmującego, poza, układ dłoni... no nie wiem, ale mnie się podoba.
Co do innych zdjęć. zdecydowanie za dużo światła słonecznego, jak nie masz innego wyjścia to wejdż w cień np. drzew z modelem i użyj lampy.

Sporo czasu mnie tu nie było więc postanowiłem pokazać kilka zdjęć i otworzyć się na krytykę:) Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za komentarze!

12.

13.

14.

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Bury, Zdjęcia (te ostatnie) poruszone,balans bieli "padaka"-to tyle.
Kolego, pozatym jeżeli towoim zdaniem to są zdjęcia które warto wystawiać do oceny....to wybacz,ale poziom estetyczno-tematyczny masz nijaki :-/
Tymi słowami (wiem że boli) chcę Cie "obudzić"-chyba wiesz co mam na myśli.Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-09-15, 18:11 ]
Wiele osób już Ci napisało (powyżej)jakie błędy popełniłeś przy pierwszych zdjęciach,a ja tu nie widzę żebyś dostosował się do rad kolegów :-?

[ Dodano: 2008-09-15, 18:12 ]
....a nawet jest gorzej :-(

Jeśli chodzi o dobór estetyczno-tematyczny to sie kłócić nie będę bo może należę do grona ludzi o guście odmiennym od Twojego a może do grupy ludzi nie posiadających gustu w ogóle. Trudno mi to samemu ocenić.
Przyznaje że może faktycznie nie najlepszy dobór fotek, ale skoro już tu są i wiadomo że balans bieli jest delikatnie mówiąc kiepski to czy mógłbym prosić o wytłumaczenie, choćby mniej więcej jak kolory powinny wyglądać aby było dobrze?

Walki z wiatrakami ciąg dalszy:

15.

16.

17.

18.

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
Witam!
Już lepiej ;-) .Na 15. można już się "zatrzymać" -czyli coś się dzieje...(ciemność i światełko :evilsmile: do którego jadą i powracają tramwaje..) daje do pomyślenia...Technicznie też sobie poradziłeś o niebo lepiej niż w porzednich zdjęciach,pomimo trudnych warunków(ciemno) dałeś radę ;-) (może boki zbyt ciemne,ale to pikuś),szumy też ci nie wylazły(ja nie widze).Tą fotografią możesz być zadowolony :-D .Gratulacje
16.Technicznie ok.,ale nieba ciut przy dużo (pamiętaj ,że to tylko moim zdaniem :-P ,bardzo rzadko piszę komentarze do czyichś zdjęć,ale chciałbym żeby ktoś z foumowiczów też napisał coś na temat tych fotografi)
17.kosz (za kilka miesięcy będziesz wiedział dlaczego) :mrgreen:
18.Prawie..extra,ale w tych piekielnych chmurach wyszło..(popatrz sam),no i chyba ciut za dużo ich.
Generalnie od fot.nr.15. robi się ciekawie ;-)
Wracając do balansu bieli(WB) to nic trunego...ustawiasz go w aparacie w zależności od sytuacji czyt. jakie masz światło zastane np.jest pochmurno-ustawiasz chmurkę. jest światło żarowe-to żaróweczkę itd.(wybacz ,że tak łopatologicznie) I polecam robić zdjęcia w RAW-ach (RAW-y bardziej "wybaczają" zle dobrany WB).
Ja też z tym miałem problem ;-) ...głowa do góry!!!Pozdrawiam
Będe zaglądał i śledził twoje prace.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
15 -rewelka;
16-nic nie gada;
17- może na matówce fajnie wyglądało,ale tutaj ...jest błędem;
18-ma zadatki na fajne;prawy górny róg mógłby być trochę jaśniejszy(dla mnie).

Wielkie dzięki za komentarze!
Z balansem bieli będę walczył bo przy sztucznym oświetleniu często mam problemy no i za jakiś czas "zaatakuje" z kolejnym pseudoportretem ;) a tymczasem:

19. ta sama sytuacja co w 18 ale odrobinę inny kadr, znowu sporo szumów na chmurach i znowu zajmują dość dużą część zdjęcia ale nie mogłem się oprzeć bo mi się podoba to jak wyszła woda. Obciąć chmury/wykadrować inaczej czy dać sobie spokój z tą fotką?

i trochę nowsze. obydwa okna z Owińsk z pewnego zamkniętego zakładu...

20a. i jedno pytanie - przeszkadza to przepalenie na ścianie? i która wersja lepsza -"ciepła" 20a czy "zimna" 20b? dodam że do rzeczywistości bliżej wersji "ciepłej"

20b.

21.

Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
rzeczywiście w 19 woda całkiem ładna- niestety ogólnie foto zbyt ciemne. Przydałby się dłuższy czas naświetlania. Jeśli masz takie widoki w swojej okolicy rzadko to walcz z tym zdjęciem, jeśli częściej to wybierz się jeszcze raz w plener i cyknij to porządnie.

co do reszty w końcu pierwsza fotka która mi się spodobała w twojej całej kolekcji, a mianowicie 20a. Ładny klimacik, aż się ciepło robi. Mi to malutkie przepalenie nie przeszkadza.

w 21 nieciekawy kadr.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Mi zupełnie nie przeszkadza przepalenie w 20-ce. Przyjemniejsza jest wersja "ciepła" ale to pewnie przez pogodę za oknem... ;-) Wersja "zimna" jest chyba bardziej realistyczna i lepiej oddaje klimat tego miejsca.

Skocz do: