Messer  Dołączył: 15 Sty 2008
luhso napisał/a:
A jak go ściągnęli z powrotem?

Balon jest odcinany na komendę lub po prostu rozsadza go ciśnienie - i ładunek wraca na ziemię przy użyciu spadochronu.

Tak w kwestii czy inne aparaty by wytrzymały czy nie - jest dość ciekawy cytat:
"We have used other cameras before (film and digital) but nothing has even come close to the outstanding results from the k10d. Some even malfunctioned due to the cold. It is amazing that the k10d exposures came out so perfect with that payload swinging, spinning and bouncing around, especially after the balloon burst, when the payloads are coming down on the 'chute."

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
pozostaje pytanie jakie brali pod uwagę ;)

mniejsza z tym :)
zawsze to milo słyszeć takie rzeczy :mrgreen:
choć fotki mnie nie powaliły na ziemie ;-)

Bastech  Dołączył: 29 Kwi 2008
A ja chciałbym zobaczyć taki widok na własne oczy :-D

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Hmm... jeden problem...
To samo zdjęcie co wklejone tutaj na początku wątku ściągnąłem w pełnym rozmiarze z flickr'a i otworzyłem w PhotoMe żeby oglądnąć exifa.
Interesowała mnie głównie temperatura jaką osiągnął aparat - w końcu Pentaxy mają czujnik temperatury o-)
No i tzw. "zonk" bo jak byk stoi tam 25st. C o-\

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
Kosior napisał/a:
Swoją drogą, ciekawe jak sterowali aparatem....

Wężyk spustowy mieli :mrgreen:
Fajne widoki, a Pentax powinien to wykorzystać w reklamie. Fajny pomysł na promowanie produktu, tym bardziej, ze oparty na fakcie.

[ Dodano: 2008-07-14, 13:16 ]
Generic napisał/a:
No i tzw. "zonk" bo jak byk stoi tam 25st. C o-\

25, czy -25* Więcej, a w zasadzie mniej pewnie nie mierzy, a +25* na takiej wysokości, to na pewno nie ma.

No właśnie minusa w exifie nie ma.

A mój DS osiągał i rejestrował bez problemu dużo niższe temperatury na nocnych plenerach w zimie. Mój rekord to chyba -6st. C

Nie twierdzę oczywiście że na takiej wysokości jest +25st. o-)

Ale dlaczego aparat zapisał taką temperaturę?

W sumie zdjęcia ze startu są z godziny 9:20 a z lądowania z 11:00 tego samego dnia - w pudełku wyłożonym pianką, cały czas robiąc zdjęcia mógł nie zdążyć zmarznąć (elektronika się grzeje).
560 zdjęć w jakieś 100 minut - daje jedno zdjęcie co 10 sekund.
I co z tego że temperatura tam może być -50st. C skoro atmosfery praktycznie brak - a to znaczy że nie miało go co ochładzać, a słońce jednak świeciło o-)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
32 kilometrowy sznurek? Coś marnie to widzę ;]

[ Dodano: 2008-07-14, 14:57 ]
...
Make = PENTAX Corporation
Model = PENTAX K10D

Software = PENTAX PHOTO Laboratory Ver. 3.51
Date Time = 2008-07-11 22:58:38

[Camera]
Exposure Time = 1/3000"
F Number = F4
Exposure Program = Shutter priority
ISO Speed Ratings = 100
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2008-07-11 10:36:14
Date Time Digitized = 2008-07-11 10:36:14
Components Configuration = YCbcr
Exposure Bias Value = ±0EV
Metering Mode = Pattern
Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length = 18mm
Maker Note = 35997 Byte
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 3872
Exif Image Height = 2592
Interoperability IFD Pointer = Offset: 36656
Sensing Method = One-chip color area sensor
Custom Rendered = Normal process

Lens was the Pentax DA 18-55 II

luhso napisał/a:
32 kilometrowy sznurek? Coś marnie to widzę ;]

widać kolega żartu nie zrozumiał ;)
odniosłem się do jednej fotki gdzie czerwony sznurek widać :mrgreen:

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
O. widzisz. ;D

luhso napisał/a:
O. widzisz.

na szczęście jeszcze widzę :-P ale doceniam troskę :mrgreen:

baukan  Dołączył: 24 Maj 2008
Generic napisał/a:
No właśnie minusa w exifie nie ma.
...
Nie twierdzę oczywiście że na takiej wysokości jest +25st. o-)

Ale dlaczego aparat zapisał taką temperaturę?
...

W kwestii formalnej ;)
Temperatura "ujemna" wcale nie jest taka pewna, ani stale spadająca (wraz z wysokością)
http://www.geografia.com.pl/meteo/atmosfera.html

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
baukan napisał/a:
Temperatura "ujemna" wcale nie jest taka pewna,

Nie powiesz mi chyba, że na wysokości 32km jest dodatnia temperatura w dodatku 25* :mrgreen: Opalać się jednym słowem mozna :evilsmile:

baukan  Dołączył: 24 Maj 2008
Długi napisał/a:
baukan napisał/a:
Temperatura "ujemna" wcale nie jest taka pewna,

Nie powiesz mi chyba, że na wysokości 32km jest dodatnia temperatura w dodatku 25* :mrgreen: Opalać się jednym słowem mozna :evilsmile:

hmmm w termosferze na przykład (wysokość do około 800 km) panuje temperatura ponad 10000 stopni Celsjusza.
Możesz się poopalać :)
W stratosferze (dolna granica między 7 i 17 km górna do około 45-50 km) temperatura między -60 a 0 stopni, kadycha to musiała przejść...

LarsOn  Dołączył: 02 Lip 2008
baukan napisał/a:
hmmm w termosferze na przykład (wysokość do około 800 km) panuje temperatura ponad 10000 stopni Celsjusza.

W linku który podałeś pomylili się zaledwie o 0 °C, tyle, że dodali je na końcu. Temperatura w termosferze (bo to ta strefa gdzie temperatura wzrasta) dochodzi do 800-1300 °C.
Powierzchnia słońca ma przecież "zaledwie" ok. 6000 °C.
Sorry za offtop, ale strasznie nie lubię jak się powiela takie błędy ;-)

Fakt faktem natomiast, że K10 przeszło przynajmniej te -60 °C i wyszło cało :-D Wychodzi na to, że można zabierać zimą na głęboką Syberię i do komory kriogenicznej :-B

LarsOn napisał/a:

Fakt faktem natomiast, że K10 przeszło przynajmniej te -60 °C i wyszło cało :-D Wychodzi na to, że można zabierać zimą na głęboką Syberię i do komory kriogenicznej :-B

No właśnie nie... tzn. przeleciał przez taką strefę ale to nie znaczy że taka temperaturę osiągnął. Ile to trwało? Był w takim zimnie 30minut? W pudełku wyłożonym gąbką w bardzo rzadkim powietrzu! Żeby schłodzić przedmiot coś musi od niego to ciepło odebrać, jakieś medium. (ok, fizycy mogą tutaj nieco podywagować ale to raczej aspekty nie istotne w tym przypadku) A w takich warunkach temperatura samego aparatu wcale nie musiała spaść poniżej +20st. C

Za to na Syberię trudno wyskoczyć na pół godzinki i powietrze jakby trochę lepiej będzie odbierało ciepło z korpusu bezpośrednio wystawionego na wiatr.

Moim zdaniem - nie ma się czym podniecać.
No chyba że ładnymi zdjęciami o-)

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Cytat
Cały czas mam na myśli gówniane wykonanie EOS 40D

Myślę, ze nigdy nie trzymałeś tego aparatu w ręce nie mówiąc o robieniu zdjęć tym sprzętem.Wykonanie tego aparatu na zewnątrz jest moim zdaniem porównywalny z moim k10 a nawet ciut lepszym.Co do uszczelnienia nie mam porównywania bo nie robiłem zdjęć podwodnych :mrgreen:

Messer  Dołączył: 15 Sty 2008
Generic napisał/a:
No właśnie nie... tzn. przeleciał przez taką strefę ale to nie znaczy że taka temperaturę osiągnął. Ile to trwało? Był w takim zimnie 30minut?

Cała podróż trwała coś ponad 100 minut.

Temperatura w atmosferze rozkłada się tak, że wznosząc się temperatura zaczyna spadać - w uproszczeniu na wysokości 25 km jest ok. - 55st. Od tej wysokości aż do mniej więcej 52 km temperatura wzrasta - i ma około 0 przy 50-55 km.

Balon wzniósł aparat do mniej więcej 32 km - także zapewne nawet nie osiągnęła tego 0 stopni.

Moim zdaniem nie ma możliwości, żeby w czasie kilkudziesięciominutowej podróży aparat tylko w osłonie z pianki, bez żadnego ogrzewania nie wyziębił się do temperatury otoczenia. Zresztą na stronie jest wyraźnie napisane, że niektóre baterie w tym urządzeniu z zimna nie działały - oraz niektóre aparaty z zimna również nie spełniały swojej roli. Także nie ma mowy, żeby tam była temperatura pokojowa.

kruk  Dołączył: 11 Sie 2007
W sumie to możnaby do nich napisać z zapytaniem: jaką temperaturę zarejestrowali pod koniec eksperymentu? Chyba na bank wsadzili jakiś termometr tam w trakcie doświadczenia. :)

W takim razie dlaczego temperatura zapisana w exifie to 25st. C?

Czyżby coś jednak w kadyszce szwankowało? o-P

kruk  Dołączył: 11 Sie 2007
Ja to tak do końca takim pomiarom nie ufam powiem szczerze. Mnie kiedyś pokazał 18 st. jak na zewnatrz było dobre 20pare

Skocz do: