plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To obraz dysku instalacyjnego

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Ok, dzięki :-B .
Dotarłem do instrukcji

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Najprawdopodobniej tak. Odpal to w wirtualnym napędzie. Deamon tool albo alkohol.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Meggido napisał/a:
Odpal to w wirtualnym napędzie. Deamon tool albo alkohol.
Raczej wypal ;-) Z wirtualnego napedu raczej nie zainstaluje systemu ;-)

Washi  Dołączył: 22 Cze 2008
ggdh napisał/a:
A tak spytam: co daje Wam vista czego nie da xp? (tylko nie wyskoczcie z aero i inne duperello)

Moze ja po prostu nie jestem dobrze poinformowany.

- lepszy model bezpieczenstwa - UAC,
- wydajniejsze wykorzystanie pamieci,
- lepsze zarzadzanie dostepem do procesora,
- BitLocker (Vista Ultimate),
- Defender
- lepsze wykorzystanie pasma przy polaczeniach sieciowych
- poprawnie dzialajaca hibernacja a nie tak jak w XP ;)
- funkcja sterowania komputerem glosem (dla mnie niepotrzebna ale moze sie komus przydac)
- DirectX 10
- lepszy system przywracania systemu
- szybsza instalacja
- lepsza i elastyczniejsza mozliwosc konfiguracji klientow pracujacych na Viscie w sieci pod kontrola Win2K8

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
kłapciu napisał/a:
spróbuj Avirę - na Vista 64 jest ok.

twierdzi, że nie jest antywirem dla systemów serwerowych...
*puf*

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
krzychu128 napisał/a:
A tak spytam: co daje Wam vista czego nie da xp?

Jeden post wyżej - DirectX 10
Indeksowanie, obsługa 3 i więcej rdzeni (procesorów), defender ...

Xp spokojnie obsługuje 4 rdzenie i zapewne więcej...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Dzisiaj bawiłem się trochę laptopem z Vistą i na moje oko i potrzeby nie daje mi nic po za graficznymi bajerkami i nauką gdzie są jakie funkcje.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Pioter, mam vistę od tygodnia. Kupiłem razem z nowym laptopem - Celeron M530 1,73 GHz, 1024MB i wydaje się mało, dla niektórych programów tak szybki procesor to zaledwie minimum. Dla zainstalowanego XP było by to "optimum requirements", więc zależy jak mocnego procka i ile ramu zamierzasz kupić. Ja już myślę o dokupieniu drugiej kostki RAM do obróbki RAW. Teraz co prawda da się pracować, ale jest wolniej niż na Duronie 1800 z 256+512 MB RAM i XP.
Aha - i podczas normalnej pracy (www, czytnik grup, czasami jakiś edytor) - przytyka się na parę sekund. Jeszcze nie wiem, czy to wina procka, czy ramu, ale patrząc na diodę dysku - to raczej wina ramu.

W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na Ksiezyc
Teraz 2006 potrzeba sily obliczeniowej Pentium IV 3GHz aby odpalic Windows Vista
...cos poszlo nie tak.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
dpodlejski napisał/a:
bEEf napisał/a:
Gdy wchodził najlepszy pod słońcem i wielbiony pod niebiosa XP, internet aż ociekał od łez chóru jęczących malkontentów, dokładnie tak jak teraz :-P Wiecie, że wtedy jako symbol systemu idealnego przedstawiano Win95 OSR2? Proponuję zainstalować, poużywac chwilę, zagryźć krakersem i zastanowić się.

Raczej w2k, ewentualnie 98. Potem jeszcze była pomyłka o nazwie ME. Taka ówczesna Vista właśnie.

Aż sie łezka w oku kręci ... jak sięgnąć pamięcią wstecz :-P
Pamietam przechodzenie systemow ktore doswiadczylem czyli DOS-a 1.10, pozniej 2.20, 3.20, 3.30, 4.0 (i 4.01), 5.0, 6.20, 6.22 (i moze cos mi tam umknelo), i zachwyty nad ich kolejnymi wersjami, pozniej Win 2.0 (tak, tak, istniał nawet 1.0) jeszcze pozniej na 3.0 i workgroups 3.11 ;-)
dopiero pozniej Win 95, 95 OSR2, pozniej Win 98, 98 SE , Win ME, Win NT, Win2000, WinXP itd itd ;-)
Oczywisnie nie wspominajac o DOS-ie dodawanym pozniej przez Novella (bodajze DR-DOS) aby nie kupowac osobnego systemu operacyjnego ;-)
Przejsciowo byl w sprzedazy malo pamietany OS/2 ktory sie nie zadomowil u nas, owoc współpracy IBM-u i Microsoftu. Po rozejsciu sie tych firm protoplasta Microsoftu Windowsa NT ;-)

To jak pamietam kiedy sie dokupywalo do kompa po UWAGA !!! 0,25 Mb RAM-u :mrgreen:

Do dzis pamietam jak miesiac optymalizowalem program zeby poszedl tylko i wylacznie na 640 Kb RAM-u - hehehe

Uwazam ze zdecydowanie za szybko wchodza kolejne wersje systemow operacyjnych, i producent zamiast sie skupic na dopracowaniu jednego, juz mysli nad nastepnym.

Dobra koniec ... o zamierzchlych czasach.

Aaa... jeszcze jako ciekawostke dodam ze mam jednego klienta ktory do dzis uzywa win 3.0 czy tez 3.1 :-P

Dobranoc ...

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
FotoPepe napisał/a:
Do dzis pamietam jak miesiac optymalizowalem program zeby poszedl tylko i wylacznie na 640 Kb RAM-u - hehehe

Uwazam ze zdecydowanie za szybko wchodza kolejne wersje systemow operacyjnych, i producent zamiast sie skupic na dopracowaniu jednego, juz mysli nad nastepnym.

Czy ktokolwiek dziś myśli o optymalizacji oprogramowania? Zbędna strata czasu! Lepiej przecież dokupić kolejny 1GB ramu by móc sobie ułożyć pasjansa. ;-)

dpodlejski  Dołączył: 23 Kwi 2006
Szumak napisał/a:
Czy ktokolwiek dziś myśli o optymalizacji oprogramowania? Zbędna strata czasu! Lepiej przecież dokupić kolejny 1GB ramu by móc sobie ułożyć pasjansa. ;-)

Jak masz 100 serwerów, które ciągną resztką sił, a ich rozbudowa czy wymiana kosztowałaby dużo więcej niż kilkanaście godzin programisty/wdrożeniowca/admina, to opłaca się poświęcić "parę" roboczogodzin na optymalizację.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Cytat
- poprawnie dzialajaca hibernacja a nie tak jak w XP ;)

A co działa źle w hibernacji w XP? Tak pytam, bo używam tego bardzo często i jakoś nie zauważyłem nieprawidłowości ani różnic między XP a Vistą.

water-drinker  Dołączył: 05 Lip 2008
Wszystko zależy od sprzętu. Część jest wyłącznie Vista compatible dlatego należy najpierw zobaczyć jaki sprzęt nas interesuje a później dopiero myśleć o systemie. Ze względu na dopracowanie dość dobre systemu i dostępność aplikacji - XP, lecz część nowych gier i sprzętu może okazać się wyłącznie pod Vistę (np. przymulające karty graficzne na XP).

Kupno komputera na parę lat, hmm.. mżonka. Zgodnie z prawem Moora = za 3 lata kupisz taniej nowy. Lepiej kupić dobre podzespoły, tanie by dużo nie stracić. Kartę graficzną do 200 zł, dysk też do tylu. Później tylko modernizować.

Optymalizacja programów, tak.. Chyba w snach. Lepiej zmusić ludzi do kupienia droższego badziewia. Na start z Vistą nLite Vista, lub nLite XP dla XP. U mnie pozwala to na moim kompie = 80-90 MB na OS z 512 MB, dobry wynik dla mnie (XP). Vista to jak dla mnie, rok, dwa czekania aż dopracują. Śmieszne, że system poza tym co było znane z linuxa (efekty graficzne) i obsługą nowego sprzętu nie wnosi nic nowego poza stertą bajerów. Standardową ochronę w XP jak i w Viście nie warto porównywać. Przy dobrej konfiguracji da się jeszcze żyć na obu..

bizon78  Dołączył: 20 Lut 2008
Cytat
Vista to jak dla mnie, rok, dwa czekania aż dopracują

Za dwa , trzy lata ma wyjśc nowy system.Widac coś im ta Vista się nie udała.Pewnie nowy będzie bazowany na XP-eku :evilsmile:

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
pawelek-79 napisał/a:
M530 1,73 GHz, 1024MB i wydaje się mało, dla niektórych programów tak szybki procesor to zaledwie minimum.

sorry, ale nie nazwałbym tego 'tak szybkim procesorem'.
*puf*

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
pawelek-79 napisał/a:
W 1968 wystarczyla moc obliczeniowa 2 C-64 aby poslac rakiete na Ksiezyc

Fajny tekst, ale należy zaznaczyć, że np. obliczenia trajektorii lotu na Księżyc czy trajektorii powrotu na Ziemię i obliczenia impulsu silnika potrzebnego, by na taką trajektorię wejść, astronauci w razie potrzeby mogli wykonać ołówkiem na papierze. Więc jakaś niebywała moc obliczeniowa nie była konieczna.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Cytat
sorry, ale nie nazwałbym tego 'tak szybkim procesorem'.

Nie nazwał bym go słabym procesorem (ja wiem, że są już jakieś Core 2 Duo, czy coś takiego, ale do przeglądania www, grup dyskusyjnych i używania komuniaktorów to mi na dobrą sprawę nawet Pentium III 500 starcza. Nie poradzi sobie tylko z odpaleniem systemu, na którym miałyby działać aplikacje do powyższych celów, co jest moim zdaniem postawieniem wszystkiego na głowie - system operacyjny wymagający więcej mocy i pamięci niż aplikacje z niego korzystające.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam jeszcze taką maszynę z Pentium III 600@800. Ramu jest tam 768MB (max dla płyty) i ciągnie to Windowsa XP z kilkoma profilami członków rodziny. Do przeglądania netu, napisania dokumentu w Wordzie, pogadaniu przez gg jest wystarczające. Co więcej - można nawet filmy DVD oglądać i nie tnie, a sam proc pobiera maksymalnie 35 - 40W :mrgreen: (zasilacz ma 260W :-P ). Ale faktycznie Vista by juz na tym nie chciała działać :-/ .

Washi  Dołączył: 22 Cze 2008
Cytat
-A co działa źle w hibernacji w XP? Tak pytam, bo używam tego bardzo często i jakoś nie zauważyłem nieprawidłowości ani różnic między XP a Vistą.

Nie wiem jak obecnie spisuje sie XP w kwestii hibernacji - moze jakies poprawki zmienily sytuacje - gdyz ponad dwa lata uzywam Visty (od wczewsnej bety). Ale wczesniej bardzo czesto zdazala sie sytuacja, ze zahibernowany laptop po wyjeciu z torby mial rozladowana baterie ;)

I to nie byl tylko moj problem ale na forach czy w usenecie pojawial sie dosc czesto.

Skocz do: