luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
O. Dzięki. Zaraz biorę się za testy.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
lipalipski DG Super? to już bym chyba wolał do Metza 58 dołożyć, w końcu ta sigma 1klocek peelenów kosztuje, a metz o 100 drozej, a chyba ma lepsze parametry?

[ Dodano: 2008-07-16, 14:18 ]
kurcze, gdyby nie to, że zależy mi na obracanym w poziomie palnikiem, to i ten słabszy pentax by dał radę pewnie :)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
To bezprzewodowe wyzwalanie jest genialne. Można świetnie bawić się światłem...

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
Ja zdecydowałem się na Metza 48. Mam go "aż" od 2 dni - generalnie jestem bardzo zadowolony. Jedynym minusem w mojej ocenie jest brak własnej automatyki i z obiektywami manualnymi trzeba strzelić ze 2-3 zdjęcia testowe w trybie manualnym lampy by mniej więcej dobrać odpowiednią siłę błysku dla danych warunków (przynajmniej ja na tym etapie tak muszę robić). Natomiast w P-TTLu spisuje się rewelacyjnie, doświetla prawidłowo. Jednak, żeby ocenić bardziej obiektywnie Metza, musi jeszcze trochę czasu minąć.

Na stronach Forum Olympusa znalazłem taki mini teścik Metza 48. Dla tych co nie widzieli: LINK

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Myron, warunki warunkami, ale w manualu lampy musisz jeszcze myśleć o odległości od obiektu, o każdej zmianie ogniskowej, przysłony czy czułości. Generalnie manualna lampa to żaden luksus. Chyba, że ustawisz raz aparat i będziesz cały wieczór pstrykał takie same fotki. ;-)

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
dsk napisał/a:
Myron, warunki warunkami, ale w manualu lampy musisz jeszcze myśleć o odległości od obiektu, o każdej zmianie ogniskowej, przysłony czy czułości. Generalnie manualna lampa to żaden luksus. Chyba, że ustawisz raz aparat i będziesz cały wieczór pstrykał takie same fotki. ;-)

Wszystko się zgadza, ale manualne obiektywy jakimi ja dysponuje to stałki, więc po założeniu obiektywu ogniskową w lampie tylko raz ustawiam. Natomiast po przymknięciu przysłony zwiększam siłę błysku, ale tu już znowu trzeba pstryknąć próbne zdjęcie, więc luksus to nie jest. W każdym razie lepiej jest mieć ten manual niż go nie mieć.
Natomiast z obiektywami z autofocusem już żadnych problemów nie ma.

Pewnie, że bym wolał AF 540, czy Metza 58, ale dla mnie są to lampy zbyt drogie, tym bardziej, że do użytku czysto amatorskiego. Wybrałem Metza 48 pomijając Sigmę (bez oznaczenia "Super"), czy Tumaxy - i myślę że wybór był słuszny.

Prof Wilczek  Dołączył: 12 Lut 2008
a testowal ktos SOLIGORA 380 TIF :?:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest zapewne to samo co Tumax tylko z innym napisem

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
to raczej nie tumax, ale coś starszego (nie znaczy że gorszego)

ale wygląda na to że nie ma pTTL

http://www.grupy.otopr.pl...sn,1234682.html

Skocz do: