Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Nie wiem, u mnie to dość logicznie wychodziło - uwzględniając oczywiście bezwładność temperaturową aparatu.

pytla  Dołączył: 11 Maj 2008
temperature mogl pokazac blednie wlasnie ze wzgledu na.....niska temperature.nie tyle uszkodzenie elekrtoniki co bledy we wskazaniach sa bardzo normalne w urzadzeniach ktore zostaly zaprojektowane do innych warunkow pracy.bledy sie zdarzaja ;-)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
a wg. mnie każdy ma trochę racji ;-)
1: na tych 30 km może i jest -50st.C
2: aparat leciał wystarczająco krótko żeby nie zdążyć się wychłodzić
2a: zwłaszcza że był szczelnie opakowany
2b: a czujnik temp. jest umiejscowiony na płytce (która się grzeje w trakcie pracy)
3: nie wiemy jak działa i ile "kłamie" czujnik w nienormalnej temperaturze
4: na tej wysokości słoneczko trochę mocniej przygrzewa (w zimie czesto jest -10 a z dachu mojego autka spływa woda :-P ) - tam mogło byćpodobnie
5: K10d to jednak bardzo dobra maszynka :mrgreen:

Wahhim  Dołączył: 28 Maj 2008
deniel napisał/a:
Cytat
Cały czas mam na myśli gówniane wykonanie EOS 40D

Myślę, ze nigdy nie trzymałeś tego aparatu w ręce nie mówiąc o robieniu zdjęć tym sprzętem.Wykonanie tego aparatu na zewnątrz jest moim zdaniem porównywalny z moim k10 a nawet ciut lepszym.Co do uszczelnienia nie mam porównywania bo nie robiłem zdjęć podwodnych :mrgreen:

Mylisz się, trzymałem i wiem, że obudowa to pomyłka. A podawanie w danych producenta, że 40D został specjalnie uszczelniony to już nadużycie i kiepski chwyt marketingowy. Ale, niestety, ani Pentaksem, ani tym bardziej Canonem nie zrobisz zdjęć podwodnych. Co najwyżej możesz spróbować w deszczu.
Absolutnie, nie mam na myśli jakości zdjęć, bo Canon wygrywa matrycą. A Pentax to Pentax i tutaj liczą się dla mnie inne wartości. Wytrzymałość potwierdza eksperyment Uniwersytetu Oklahoma. Tyle z mojej strony.

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
Wtrące swoje trzy grosze i powiem, że właśnie dlatego, że trzymałem w ręku Canona zdecydowałem się na k10. Byłem zdruzgotany tym co zobaczyłem, a w zasadzie czego dotknąłem. Uważam, że k10 jest bezkonkurencyjne w swojej klasie, a w właściwie w tej cenie, bo jest to nowa klasa. Nie uważam tak dlatego, bo jestem posiadaczem Pentaxa. Ja go kupiłem właśnie dlatego, że jest bezkonkurencyjny.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Długi napisał/a:
Byłem zdruzgotany tym co zobaczyłem, a w zasadzie czego dotknąłem.

może należałoby porobić trochę zdjęc a najlepiej pofocić dzień k10 i d40. nie sądzę abyś wtedy wydał tak kategoryczne osądy o druzgoczącej przewadze k10.

Nie chce tu bronić Canona ani napadać na kultowe k10 (tak, tak - śmiało mozna juz tak napisać) ale mówienie o druzgoczącej przewadze k10 jest delikatnie mówiąc nadużyciem. no chyba że ...wysokiego ISO, AF i wyboru szkieł (dostępnych na półce sklepowej) nie bierzemy pod uwagę. to wtedy tak.odrzucając te paramtetry jako nieistotne dla fotografa :evilsmile: to k10 jęsli chodzi o obudowe i ergonomię wygrywa zdecydowanie.

sam z sentymentu po Pentaxie pozostawiłem sobie k10 jako spacerowe body. ale tylko tyle. trzeba mieć swiadomość że konkurencyjne firmy znowu Pentaxowi trochę uciekły do przodu

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
ThomFoto napisał/a:
Nie chce tu bronić Canona

Mi się jednak wydaje, że chcesz. Robisz to w każdym swoim poście - tzn w każdej wypowiedzi ganisz P i wywyższasz C i N. Rób tak dalej - nic mi do tego, ale nie mów, że tak nie jest. Poza tym, wydaje mi się, że większośc, żeby nie powiedziec wszyscy, użytkownicy tego forum są świadomi wad systemu P (oraz zawartego w nim korpusów)
jak i zalet innych systemów. Jeśli ktoś tych wad/zalet nie znał, to zdążył już je poznac dzięki Twoim wypowiedziom. Jestes trochę monotematyczny, nie uważasz ?

Wiem, że kompletnie nie na temat, ale nie mogłem się powstrzymac...

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
ThomFoto napisał/a:
pofocić dzień k10 i d40

Już tak dużo napisałeś, że nie wiesz o jakich systemach piszesz ;-)

[ Dodano: 2008-07-15, 14:11 ]
ThomFoto napisał/a:
...wysokiego ISO, AF i wyboru szkieł (dostępnych na półce sklepowej) nie bierzemy pod uwagę. to wtedy tak.odrzucając te paramtetry jako nieistotne dla fotografa

znam wielu, którzy robią świetne fotki na filmach 100 iso, bez autofokusa i jednym szkłem, ale oni nie trolują ;-)

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
ThomFoto napisał/a:
może należałoby porobić trochę zdjęc a najlepiej pofocić dzień k10 i d40. nie sądzę abyś wtedy wydał tak kategoryczne osądy o druzgoczącej przewadze k10.

Dla mnie to mógłby mieć nogi, chodzić, wybierać ujęcia i sam fotki robić, a i tak zdania nie zmienię. Bo tak poważnie nie mógłbym się skupić na robieniu zdjęć trzymając w ręku takie coś. To chyba normalne, że jak by mi cukierka w gówno włożyli, to nie chciałbym go zjeść :evilsmile: Mówię tak dosadnie, bo jest to dla mnie niewyobrażalne, ze taka firma wypuściła na rynek taką tandetę. Gdyby Mercedes, czy tej klasy marki wyprodukowały najbardziej zaawansowane tecnologicznie auta z takich tandetnych materiałów i tak nieergonomiczne, to nie pomógłby żaden znaczek firmowy. Jak już ktoś kiedyś wspomniał, gdyby przykręcić do tego "korpusu" pożądny teleobiektyw, to miałbym wrażenie (a może to wcale nie byłoby tylko wrażenie), że wyrwie ten cały plastyk i wypadnie :mrgreen: Oczywiście wcale niemałe grono nabywców jest na ten produkt, ale od Canona po prostu wymagam więcej, a ilość sprzedanych egzemplarzy nie równa się jakość. Hundaia też więcej się sprzedaje niż BMW :mrgreen:

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Jacek S napisał/a:
znam wielu, którzy robią świetne fotki na filmach 100 iso, bez autofokusa i jednym szkłem, ale oni nie trolują

Prześladujcie tak dalej kolegę ThomaFoto, to też go przepłoszycie, jak niejakiego Alka :-)

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Ależ chłopaki, o co chodzi? kadyszka jest fajna, ale 40D też ma swoje mocne strony.

Wahhim  Dołączył: 28 Maj 2008
Jak mi ktoś wyjaśni gdzie jest menu podręczne w 40D i jak szybko włączyć tryb zdjęć seryjnych, zwracam honor. Wczoraj piętnaście minut próbowałem z kolegą luhso rozgryźć zawiłe ustawienia. Nic z tego, nie wypróbowaliśmy szybkości, ale trzeba przyznać, że wyciszenie lustra robi pozytywne wrażenie. Gorzej z ergonomią i ogólnym wykonaniem. Jak wspominałem, gąbeczka pod klapką baterii nie zapewni takiego uszczelnienia jak K10D. Chyba dlatego postanowiono użyć w eksperymencie właśnie Pentaksa, a nie Canona.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Wahhim, to że nie potrafisz obsługiwać jakiegoś sprzętu, nie oznacza, że jest on zły

Wahhim napisał/a:
vertiico napisał/a:
to po co pisac ze canon to plastikowe zabawki :)

Cały czas mam na myśli gówniane wykonanie EOS 40D i tych niższych modeli (takich jak 400D).

Canony serii 10d-40d mają obudowę ze stopu magnezu i są bardzo wytrzymałe, co potwierdzam osobiście (kilka upadków)

Wahhim napisał/a:
jak szybko włączyć tryb zdjęć seryjnych, zwracam honor.

znacznie szybciej niż w K10d - jeden guzik i ruch kółkiem

2rek  Dołączył: 15 Lip 2008
vertiico napisał/a:
luhso napisał/a:
Czy mark1 to klasa pentaxa k10d?

i tak i nie

seria mark1 to "najwyzszy" model Canona
a kd10/kd20 to "najwyzsze" modele Pentax'a
więc pod tym względem , tak to ta sama klasa,

poza tym Canon 40D też by wytrzymał :] ( chyba )

czy to że np. Subaru nie ma limuzyny klasy D, można Legacy porównać z Audi A8 - bo to najdroższe modele w cennikach ? są granice, są półki ... a to tylko przykład.

Skocz do: