Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
espresso, pisałem wcześniej wyraźnie o promocji na 15" MacBooki Pro 2,4Ghz podczas otwarcia warszawskiego salonu iSpot w Arkadii - jakieś 2-3 tyg. temu.
4500PLN brutto.
Myślisz, że były z TIRa?

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
Temat dla mnie bo jestem szczęśliwym użytkownikiem iMaca 17' :) i zgodnie z powiedzeniem iż "każda sroczka swój ogonek chwali" napiszę kilka wrażeń z użytkowania mojego cudeńka.

Najpierw jednak odpowiem na pytanie Gilby'ego: Najtaniej możesz się pobawić Mac'em w... iSpocie. Stoją, są włączone, można się rozejrzeć. Personel (przynajmniej ten w Blue City) jest an ogół kompetentny i chętnie pomaga, wyjaśnia jednak moim zdaniem sprzęt jest na tyle dobry, że z czystym sumieniem polecam od razu podejście do kupna, ale na litość boską NIE MINI! Mini to najmniejszy i najprostszy model Macintosha pozbawiony tego, co jest główną siłą Apple'a - wyświetlacza. Nie owijając w bawelnę: iMac jest wyposażony w OBŁĘDNEJ jakości ekran LCD. Jasność, kontrast, kolory - wzorcowe. Nie wiem kto Applowi dostarcza panele LCD ale z całą pewnością są to panele bardzo wysokiej jakości - podejrzewam, że aby na mini mieć jakość obrazu iMaca musiał byś nabyć Apple Cinema Display co czyni imprezę nieopłacalną. Obecnie w sprzedaży są dwa modele iMaców (z punktu widzenia ekranu) - 20 i 24 cale. Do obróbki zdjęć doskonałe.

Klawiatura: Układ normalny, PL_pl, z polskimi znaczkami pod altem (Japkowe określenie - Option Key). Ułatwienie - polskie literki wchodzą spod obydwu altów a nie jak pos Win - tylko z prawego. Dla równowagi utrudnienie - na japkowej klawiaturze alt jest tam gdzie na pecetowej WinKey a w miejscu alt-a jest "Jabłko" czyli applowski "Command Key" - trza się nieco przyzwyczaić, osobiście wróciłem do używania lewego alta i jest miodzio. Jako były Amigowiec nie miałem z tym większego problemu :)

Mysz: Oryginalna applowska Mighty Mouse jest czteroprzyciskowa (prawy, lewy, kółko i dwa klawisze po bokach robiące za jeden - ściska się je kciukiem i serdecznym palcem ale uwaga: Design pozostawiono tradycyjny i mysz sprawia wrażenie jednoprzyciskowej. Tak też była u mnie skonfigurowana w sofcie - i prazy i lewy klawisz miały przypisaną tę samą funkcjonalność - zmienia się to w preferencjach systemu. Kółko myszy to faktycznie kulka - można kręcić w górę i w dół a także na boki.

Mysz podpina się do klawiatury - w mojej jest dwuportowy hub USB 1.1. W ogóle mój iMac poprzednia generacja ma: Intel c2d 2GHz, 1GB RAM (rozszerzona do 2), 3xUSB, 2xIEEE 1394, MiniDvi, WiFi i kartę ethernet 10/100/1000. System (obecnie OS X 10.5.4. Leopard) dostarcza wszystkiego co potrzebne do zastosowań domowych: Przeglądarkę internetową Safari, klienta mail, centrum multimediów iTunes, Quicktime, edytor TextEdit obsługujący formaty txt, html, doc, rtf i odt. Dodawany do nowych Maców pakiet iLife dodaje do tego aplikacje iPhoto (katalog i prosta obróbka zdjęć), iWeb (builder stron www), iMovie (obróbka filmów, montaż), iDVD (tworzenie własnych płyt DVD). Książkę adresową i kalendarz zsynchronizujecie z komórką przez BT aplikacją iSync. Cały system ma już natywnie wbudowany język polski a obowiązującym kodowaniem jest UTF-8 (można też używać ISO-8859-2) w aplikacjach netowych czy edytorze tekstu ale np filmy DivX muszą mieć napisy podane w UTF - inaczej wyświetlą krzaki. Konwersja nie stanowi jednakże problemu, zresztą odtwarzacze DVD DivX takie jak mój Samsung też najlepiej sobie radzą z UTF więc nie powinno być problemu.

Podsumowując - komp na starcie ma wszystko. Właściwie jedną rzeczą którą należało by dociągnąć i zainstalować jest NeoOffice - natywna wersja OpenOffice pod OS X. I można szaleć :)

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Czy to właśnie z iMacami było to zamieszanie w sprawie 6 bitowych składowych RGB?

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
LDevil napisał/a:
Czy to właśnie z iMacami było to zamieszanie w sprawie 6 bitowych składowych RGB?

Tak, ktoś Apple pozwał z takim zarzutem. Czy to prawda - przekonamy się. Nie zmienia to faktu, że obraz na monitorze jest żyleta.

Edit:
http://itbiznes.pl/art26492.html

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
ale ile trzeba będzie czekać na 8-bitów ?

Okazuje się, że cała sprawa z monitorami w iMacach jest dość pokręcona.
Wychodzi na to, że aktualny model 20 calowy raczej nie będzie najlepszym sprzętem do obróbki zdjęć.

[ Dodano: 2008-07-19, 20:18 ]
256mb napisał/a:
ale ile trzeba będzie czekać na 8-bitów ?
Teoretycznie cały czas był dostępne, trzeba było tylko wiedzieć który model kupić.

LDevil napisał/a:
Wychodzi na to, że aktualny model 20 calowy raczej nie będzie najlepszym sprzętem do obróbki zdjęć.

Ciągle piszesz o czymś, czego nie widziałeś i nie używałeś?

Nie pojmuję, dlaczego największymi przeciwnikami Mac'ów są zazwyczaj ci, którzy niewiele mieli z nimi do czynienia.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Cytat
Większość z wymienionych przez Ciebie rzeczy jest dostępna

Które, bo nie wiem a może przesiądę się na równie dobry i tańszy system?

Może to już było ale przypomniało mi się:
Nigdy (NIGDY) nie spotkałem wirusa, który sknociłby coś w MacOSie.
Były (pamiętam, w 96-tym ubiegłego wieku) w Printer Spooler i wyświetlały się na czerwono po przeleceniu dysku Nortonem. Cała wirusowatość zawarta była w tej czerwieni.
Może na MacIntelach nie będzie tak słodko? Jeśli tak, to zostaję przy kwaśnym (ze starości) jabłku. 8-)

zbyllu napisał/a:
Dostęp do preferencji systemowych - 1 klik

Win+Break lub uruchomienie Panelu Sterowania - obydwie czynności zajmują około sekundy.
zbyllu napisał/a:
Obsługa monitora - 1 klik
1 klik w trayu. Co prawda w WinXP znikła systemowa ikonka do tego, ale chyba każdy producent kart graficznych oferuje swój zastępnik. Jak stwierdziłem ile razy się w to klika (raz - żeby ustawić odpowiednią rozdzielczość) to ikonka poszła do piachu.
zbyllu napisał/a:
Przechodzenie do innego konta użytkownika - 1klik
Win+L
zbyllu napisał/a:
Mnóstwo innych rzeczy - 1klik
Jest identycznie
zbyllu napisał/a:
ctrl+backspace - restart, sleep, wyłączanie. W laptopach pod klawiszem On/Off.
Nie mam laptopa, ale po naciśnięciu przycisku On/Off komputer przechodzi w tryb sleep. Możesz sobie zresztą skonfigurować jak komputer ma reagować na naciśnięcie przycisku zasilania czy też na klapnięcie ekranu w przypadku laptopów.
zbyllu napisał/a:
Nawigacja między progamami bez myszki łącznie z chowaniem, wyłączaniem.
alt-tab do nawigacji, F4 do zamykania. Minimalizacja za pomocą klawiatury jest jednak trochę niewygodna.
zbyllu napisał/a:
Aktywne ikony aplikacji dowolnie umieszczane na belce okna + zestaw narzędzi systemowy indywidualnie konfigurowanych.
A tego nie zrozumiałem, ale powiem że się nie da (a co mi tam, niech stracę).
zbyllu napisał/a:
Dock z aplikacjami automatycznie pojawiający się i chowający po zbliżeniu kursora do krawędzi ekranu + ewentualne automatyczne powiększanie ikon dla słabowidzących.
Zamiast Docka jest taskbar + menu start, co tam kto lubi.
zbyllu napisał/a:
F11 - wszystkie programy rozsuwają się odsłaniając desktop.
Win+D
zbyllu napisał/a:
F9 - wszystkie okna widoczne w całości

iEx oferuje takąfunkcjonalność. Sprawdzałem - działa.
zbyllu napisał/a:
F10 - wszystkie okna Findera widoczne w całości, okna aplikacji wyszarzone.F12 albo kółko nawigacyjne w myszce - pojawiają się Widgets z dowolnym wyborem spośród setek rzeczy użytkowych, rozrywkowych, informacyjnych.
Findera brak, a jakieś widgety pojawiły się w Viście.
A co do wirusów, to z tego co pamiętam to złapałem jednego - zresztą ze swojej winy (długo nie aktualizowany system). Przy systemie aktualizowanym na bieżąco, złapiesz tylko te wirusy jakie sam sobie zainstalujesz :)
[ Dodano: 2008-07-20, 07:38 ]
Samp napisał/a:
Ciągle piszesz o czymś, czego nie widziałeś i nie używałeś?

Jakoś nie widzi mi się kupowanie komputera za prawie 4 tysiące złotych, którego producent nawet nie informuje jaką matrycę w nim zastosował. Możesz to sprawdzić po zainstalowaniu pewnego programu i pogrzebaniu w necie. Jak masz szczęście to trafisz na S-IPS, a jak masz pecha to na jakiegoś TN. No chyba, że nastąpiła ostatnio jakaś rewolucja w produkcji paneli TN, i nadają się one do obróbki zdjęć.
Samp napisał/a:

Nie pojmuję, dlaczego największymi przeciwnikami Mac'ów są zazwyczaj ci, którzy niewiele mieli z nimi do czynienia.
Nie jestem przeciwnikiem, ja tylko pokazuje drugą stronę medalu.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
ja chciałbym porównać wydajność PS i LR na vista 64bit i MacOS... Od tego wiele zależy... Żona kupuje laptopa do swoich potrzeb, ja mam swojego, więc stacjonarny komputer służyć już będzie praktycznie TYLKO do obróbki video i zdjęć. Szybkość odświeżania zdjęć w LR jest w tej chwili dla mnie kluczowe... Planuję na wrzesień budowę nowego kompa i zastanawiam się czy dać sobie spokój z MacOS i zbudować pc-eta na asus+amd czy jednak zaryzykować i złożyć na gigabyte+intel pod kątem ewentualnej instalacji MacOS.

Grendel napisał/a:
ja chciałbym porównać wydajność PS i LR na vista 64bit i MacOS... Od tego wiele zależy... Żona kupuje laptopa do swoich potrzeb, ja mam swojego, więc stacjonarny komputer służyć już będzie praktycznie TYLKO do obróbki video i zdjęć. Szybkość odświeżania zdjęć w LR jest w tej chwili dla mnie kluczowe... Planuję na wrzesień budowę nowego kompa i zastanawiam się czy dać sobie spokój z MacOS i zbudować pc-eta na asus+amd czy jednak zaryzykować i złożyć na gigabyte+intel pod kątem ewentualnej instalacji MacOS.
Z tym porównaniem szybkości PS na Win i MacOS będziesz musiał
trochę poczekać. Pytanie tylko, czy naprawdę potrzebujesz wersji 64bitowej. Według Adobe przy normalnej pracy zysk jest na poziomie 8-12%.

Co do wydajności - pamiętam, że jakiś rok / dwa lata temu pewien portal szukał laptopa, na którym najszybciej działa Photoshop. Były wykresy, jak szybko działa dana funkcja. Teraz tego nie znajdę. Ale rezultat był bardzo śmieszny - Photoshop najszybciej działał w wersji Win - na MacBooku Pro z zainstalowanymi XP.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
LDevil napisał/a:
przy normalnej pracy zysk jest na poziomie 8-12%.
Ale przy operowaniu wielkimi partiami danych zysk jest dużo większy (a mnie zdarza się niestety/stety pliki po kilkaset mega i więcej (projekty a3, 600dpi full-color w PS).

sahib  Dołączył: 14 Lut 2009
Mac OS X? Jak najbardziej.
Sprzęt od Appla? Najtańszy chiński szajs, jaki tylko można dostać.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Maciej, mam podobne zdanie jak sahib: MacOS - napradę fajny i przyjemny w korzystaniu system z dużymi możliwościami, sprzęt zdecydowanie za drogi i niekoniecznie najlepiej wykonany. Mnie osobiście najbardziej denerwuje to, do jakiej temperatury nagrzewa się w czasie pracy (notebooki).

Kytutr  Dołączył: 20 Lut 2007
Sprzęt Apple i MacOSX to dla mnie zużyta wydmuszka pop-biesiady ;-) Właśnie sprzedałem (po 2 miesiącach użytkowania) Power Maca G4 400MHz (http://allegro.pl/item578835032_power_mac_g4_400mhz_yikes.html). Podobała mi się w nim wydajność procesora (architektura PPC), solidna obudowa i zarządzanie kolorami. Rozczarował natomiast interfejs MacOSX - uniksowe KDE jest równie funkcjonalne.

Nie dowiesz się jak Ci pasuje Mac, dopóki nie spróbujesz - używane Maczki nie są już takie drogie i nie ma problemu z odsprzedażą, gdyby applowskie rozwiązania nie trafiły w Twoje gusta.

(Swoją drogą taki temat to idealna pożywka dla trolli i flame-wars)

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Instalowałem Leoparda na swoim kompie i nie umiałem się przestawić. Wszystko czego szukałem było tam, gdzie się tego najmniej spodziewałem :-P Wytrzymałem z nim dwa dni i wróciłem pojeździć windą.

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
a jak sobie radzą MACi z obrobka grafiki ?

Jestem lajkonikiem jesli chodzi o kompy, ale wezmy pod uwage laptopa MACa za 4000 i laptopa z XP za ta sama kase ? ? ?

user  Dołączył: 27 Mar 2008
wydaje mi sie ze z łindowsa bedziesz bardziej zadowolony.. MAC to komputer dla ludzi majacych problemy z manualna skrzynia biegow w samochodzie..

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
user napisał/a:
MAC to komputer dla ludzi majacych problemy z manualna skrzynia biegow w samochodzie..

Eee, generalizujesz :-?

Skocz do: