vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
Grip - czy dodatkowa bateria?
Grip czy dodatkowa bateria? Od kilku dni bije sie z myslami co lepsze. I... Sahara. Pomozecie?

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
vito157, bateria 50zł grip 500zł ...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
battery grip! ;)

Chyba masz racje Milo... Bateria 50 euro, grip 200. Fakt: z gropem aparat wyglada szpanersko, ale mnie bateria jest potrzebna po to, ze jak mi sie prad w aparacie skonczy, to zebym nie musial siedziac na plazy w obecnosci modelki i plakac... (wstyd bylby jak cholera!). Wiec pewnie na baterii sie skonczy... Albo i na dwoch...

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
vito157 napisał/a:
Bateria 50 euro, grip 200

a po co oryginalna bateria? jest kilka wątków na forum, z któych można się dowiedzieć, że byle bateria za 50zł nie jest wcale gorsza od oryginału... Jest nawet test tych baterii... Poszukaj i kup obie te rzeczy :mrgreen:

vito157, kup gripa i dwie baterie z batimexu po 49zl sztuka. [albo kup sobie tego gripa podrobke z kolkami chociaz]

Milo, przepraszam za byc moze glupie pytanie... Ale co to jest batimex?

Taka firma co baterie produkuje.

Milo, dzieki za wyczerpujaca informacje.

vito157, no wybacz, ale pierwszy wynik w google http://www.google.pl/sear...aj+w+Google&lr=

Dzieki Milo. Link znalazlem wczesniej. Przepraszam, ze nie znam nazw polskich firm...

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
vito157 napisał/a:
Grip czy dodatkowa bateria?

Bateria. IMO - grip bez większego sensu jest no i sporo droższy. Miałem gripa, sprzedałem - i się cieszę.

vito157 napisał/a:
Milo, dzieki za wyczerpujaca informacje.

Dosc ironicznie mi to zabrzmialo... :)

A o firmie batimex znajdziesz duzo informacji, glownie pozytywnych, na forum.

Milo... Wystarczyloby rzucic okiem na moja geolokalizacje. I byloby jasne.

Nie w tym rzecz, ... gdybys napisal ze juz wiesz, to ok. A ja pomyslalem ze moja informacja Ci nie wystarczyla. No ale nic, :)

Spoko ziom... Pozdrow ode mnie grod nad Lodka... ;-)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Powiem tak... puki nie miałem gripa, to nawet nie rozumiałem użytkowników tego ustrojstwa, po co powiększać ciężar aparatu i jego objętość... wydawało mi się, że k10D idealnie leży w mej dłoni, myliłem się...

Jak kupiłem gripa, nie mogłem się za bardzo przyzwyczaić, z aparatu zrobił się taki klocek :evil: ten stan był chwilowy... obecnie jak ściągne gripa to aparat wygląda jak wykastrowany, czegoś mu brakuje a i w łapie źle leży...
Najbardziej cenię gripa właśnie za pewniejszy chwyt, dodatkowe zasilanie, migawka i kółka są na dalszym planie :evilsmile:

I tu Cie rozumiem. Jednym (choc wcale nie najistotniejszym) argumentem za Pentaxem, byla jego waga. Kocham ciezkie aparaty i nie rozumiem tych, ktorzy podniecaja sie tym, ze ich aparat wazy 350 g! Przeciez ciezki aparat - to pewniejszy chwyt i wieksza stabilnosc sprzetu wspartego o czolo (a nie w wyciagnietej rece!). Tyle, ze szkoda mi 200 euro na gripa. Za te pieniadze mam 2 lampy do studio...

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
vito157 napisał/a:
Kocham ciezkie aparaty i nie rozumiem tych, ktorzy podniecaja sie tym, ze ich aparat wazy 350 g!

i nie musisz rozumieć, ktos Ciebie zmusza do uzywania tych aparatow 350g?

ale rozbroilo mnie twoje pytanie :

vito157 napisał/a:

wiesz wogole po co został grip stworzony? nie tylko jako miejsce na dodatkowa baterie.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
vertiico napisał/a:
ale rozbroilo mnie twoje pytanie :

vito157 napisał/a:

wiesz wogole po co został grip stworzony? nie tylko jako miejsce na dodatkowa baterie.

ja po lekko ponad 3k zdjęć zrobionych kadychą, wiem że grip mi się przyda, bo mam dość robienia zdjęć w układzie "portretowym" bez gripa :)

Skocz do: