eismann  Dołączył: 01 Mar 2008
znajomy będzie wiózł 3 szkła i aparat na dniach to napiszę co i jak z przyczepianiem się :)

blackbird  Dołączył: 27 Kwi 2008
eismann napisał/a:
znajomy będzie wiózł 3 szkła i aparat na dniach to napiszę co i jak z przyczepianiem się :)

Byłbym niezmiernie wdzięczny.

U Ciebie przynajmniej znajomy wiezie jeszcze aparat,
a moja ciotka jak jej zapytają po co jej te obiektywy,
to co ma powiedzieć ?

Że zamierza samymi szkłami zdjęcia robić ? :-|
I właśnie to mnie frapuje.

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
blackbird napisał/a:
O-ME53 POLSKA ~116zł USA ~72zł

Tę akurat kupiłem w tym tygodniu po 75PLN w Warszawie...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
blackbird, nie musi wieźć tych szkieł dla siebie, równie dobrze może powiedzieć, że wiezie w prezencie dla rodziny. Jeżeli każdy jest inny to nie powinno być problemu.
Znajomy wiózł mi trzy sztuki w fabrycznych pudełkach i nikt mu złego słowa nie powiedział.

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
troche dzemu i mozna probowac jako powidla .Z borowki amerykanskiej :-)

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
nawiązując do pytania blackbirda:
-czy ktoś próbował już przewozić obiektywów w folii bąbelkowej/w kartonie..?Jaki sposób jest bardziej bezpieczny(tzn. mniejsze problemy/mniejsze prawdop. uszkodzenia sprzętu)

i drugie pytanie z innej beczki:
-chcę zapłacić kartą kredytową (VISA) w Adoramie i czy ktoś kto już wykonywał podobną operację mógłby mi powiedzieć ile +- zapłacę za 1 USD w przeliczeniu na PLN
(dla tych którzy myślą że to prosta operacja muszę powiedzieć że niestety koleżanki z banku nie potrafią mi odpowiedzieć dokładnie-twierdzą że wg przepisów bankowych przeliczanie jest najpierw z USD na Euro potem z Euro na PLN...ale co do kursu tego czy to kursy kupna/sprzedaży to już nie ma pewności..nie mówiąc z jakiego dnia)
Jeżeli ma ktoś wiedzę na ten temat proszę o podzielenie się nią z nami na forum...
ps. ja obstawiam że przeliczanie jest w obu przypadkach po cenie sprzedaży czyli na dzień dzisiejszy za 1000 USD zapłaciłbym 2044,60 PLN (USD/EUR 0,62745 oraz EUR/PLN 3,2586) wychodzi 2,044..brzmi za pięknie by było prawdziwe...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
U Ciebie przynajmniej znajomy wiezie jeszcze aparat,
a moja ciotka jak jej zapytają po co jej te obiektywy,
to co ma powiedzieć ?

Jeśli trzeba jakiejś ściemy, zawsze może powiedzieć, że brat, kolega, kuzyn, mąż etc. przyjechał tydzień/2/miesiąc wcześniej, wziął aparat i słoiki, ale okazało się, że nie wszystkie i mu dowozi.

mucher  Dołączył: 21 Maj 2008
Michał napisał/a:

-chcę zapłacić kartą kredytową (VISA) w Adoramie i czy ktoś kto już wykonywał podobną operację mógłby mi powiedzieć ile +- zapłacę za 1 USD w przeliczeniu na PLN
(dla tych którzy myślą że to prosta operacja muszę powiedzieć że niestety koleżanki z banku nie potrafią mi odpowiedzieć dokładnie-twierdzą że wg przepisów bankowych przeliczanie jest najpierw z USD na Euro potem z Euro na PLN...ale co do kursu tego czy to kursy kupna/sprzedaży to już nie ma pewności..nie mówiąc z jakiego dnia)
Jeżeli ma ktoś wiedzę na ten temat proszę o podzielenie się nią z nami na forum...
ps. ja obstawiam że przeliczanie jest w obu przypadkach po cenie sprzedaży czyli na dzień dzisiejszy za 1000 USD zapłaciłbym 2044,60 PLN (USD/EUR 0,62745 oraz EUR/PLN 3,2586) wychodzi 2,044..brzmi za pięknie by było prawdziwe...

Ano, za pieknie - mysle ze 2.14 byloby bardziej wiarygodnym kursem. Przeliczenie zalezy konkretnie od typu karty oraz od banku. W wiekszosci przypadkow polskie Visy rozliczane sa w Euro - wiec najpierw po kursie Visy (+prowizja banku, od 0-5%, najczesciej 2%) przelicza kwote z USD na EUR - a potem z EUR na PLN po kursie sprzedazy banku. Oczywiscie sa i banki, ktore przeliczaja bezposrednio na zlotowki po kursie Visy - i tu faktycznie jest ladnie, bo transakcja wychodzi niemal jak po srednim kursie NBP.

Co do zakupow karta w Adoramie - czasem sie czepiaja, chca skany karty czy tez dokumentow. Mozna kupic w Adoramie przez amazon.com - w amazonie z reguly karty przechodza bez najmniejszych problemow, tyle ze chyba zaplacisz kilka dolarow wiecej za wysylke.

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
dzięki mucher!!- no 2,14 na dzień dzisiejszy to rzeczywiście to co można by się spodziewać. By wyjaśnić temat będę śledził kurs USD i EURO i jak już przyjdzie rozliczenie postaram się opisać ile ze mnie zdarli ;)
A póki co spróbuję kupić bezpośrednio przez Adoramę..

To ja opisze pokrótce jak to u mnie w praktyce wyglądało.

Szklarnię kupowałem summa summarum w B&H a nie w digitalfotoclub.com ze względu na większą pewność co do zakupów. Wyszło troszkę drożej ale tylko nieznacznie.

Płaciłem kartą debetową Inteligo.
Kurs średni dolara w piątek wynosił 2.0710 zł,
natomiast ja po przewalutowaniu zapłaciłem ostatecznie tak jakby kurs wynosił
2,0960, więc nie tak źle.

pozdrawiam
Łukasz aka blackbird

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Michał napisał/a:
nawiązując do pytania blackbirda:
-czy ktoś próbował już przewozić obiektywów w folii bąbelkowej/w kartonie..?Jaki sposób jest bardziej bezpieczny(tzn. mniejsze problemy/mniejsze prawdop. uszkodzenia sprzętu)
Jeśli w bagażu podręcznym to raczej nic nie uszkodzisz. W nadawanym zawsze owijałem w ręcznik albo ubrania i nigdy nic się nie uszkodziło. Najważniejsze, to zapakować bagaż tak, aby się nic nie przesuwało.

Chmarski napisał/a:
blackbird napisał/a:
O-ME53 POLSKA ~116zł USA ~72zł

Tę akurat kupiłem w tym tygodniu po 75PLN w Warszawie...

hmm, skoro tak tanio kupiłeś nową, oryginalną muszlę powiększającą do naszego Pentaksa,
to proponuję abyś pochwalił się gdzie (o ile jeszcze są) w tak dobrej cenie ją zakupiłeś,
to skorzystają inni.
Bo z tego co się orientuję (jeśli się mylę to proszę - poprawcie mnie)
ta muszla chodzi najtaniej po ok ~105-110 zł bez transportu,
a jak wiadomo, każdy się liczy ze swoimi pieniążkami
i choćby takie 30 zł piechotą nie chodzi.

pozdrawiam

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
Witam,, pod koniec sierpnia do kraju wraca brat z zona :lol: i jest możliwość przywiezienia kilku szkieł lub jakiegoś kompletu np body i dobre szkło lampa :lol: .Bilety drogie jak cholera więc choć trochę by sobie odbili,,,,,chetni na sprzecik z podana kwotą jaka byli by wstanie zaplacic pisać do mnie na PW szczegóły dogadamy,,,może być jeden laptop do sprzedania nowy w konfigóracji według zapotrzebowania np,,, http://cgi.ebay.com/New-D...p3286.m14.l1318 do ceny zakupu proszę doliczyć 1/2 (400$) za fatygę to jest oczywiście przykład,,,,zainteresowani na PW,,,

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Hmm, to ta fatyga kosztuje więcej niż zamówienie pocztą lotniczą i dokonanie wszystkich opłat z tym związanych? :shock:

Myślę,, że mało kto się skusi,,,,

dzidek16  Dołączył: 09 Cze 2007
No nie wiem czy dużo u nas taki kosztuje 3000zł :-/ to był oczywiście przykład zawsze można sie dogadać co do ceny no może troche przesadziłem ale 300$ to napewno nie jest wiele :lol:

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Na Fa50/1.4 w Abes status jest "Availability: Backordered " ktoś mi przetłumaczy ?

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
TomaSzSz napisał/a:
Na Fa50/1.4 w Abes status jest "Availability: Backordered " ktoś mi przetłumaczy ?

To znaczy ze zabraklo im w magazynie i zamiawiaja koleja partie ,zazwyczaj zabiera to okolo 4 tyg.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
dzidek16 napisał/a:
Witam,, pod koniec sierpnia do kraju wraca brat z zona :lol: i jest możliwość przywiezienia kilku szkieł

Ewentualnie pisalbym sie na:
Sigma 24-70 f2.8 (429$ w B&H)
FA 50mm 1.4 (199$ w B&H)

Czekam na info, ile musialbym do tego dorzucic dla Twojej rodzinki (koszty wysylki do rodziny pomijam).
W ktorym stanie oni mieszkaja?
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzidek16 napisał/a:
do ceny zakupu proszę doliczyć 1/2 (400$) za fatygę
Taka kasa, to chyba za Fotygę.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mazi, przy tej opłacie jaką chce dzidek 16 to kupując samemu z cłem i podatkiem musisz dołożyć tylko 50$

Skocz do: