sskorpion napisał/a:Z aparacikiem MZ-50 działa kitowy obiektyw z K100D
djack napisał/a:sskorpion napisał/a:Z aparacikiem MZ-50 działa kitowy obiektyw z K100D
Działac działa, ale i tak się nie nadaje, chyba, że lubisz zdjęcia z dużym winietowaniem (i to mechanicznym, a nie optycznym). Obiektywy serii DA sa dostosowane do matrycy APS-C i nie kryją całej klatki.
Hm..A taki DA 40/2.8 tez nie kryje klatki ? Sam mam to szkiełko, ale analoga już niestety nie. Gdzieś widziałem w sieci sample i było ok. To winietowanie to raczej występuje z szerokimi szkiełkami DA.djack napisał/a:Obiektywy serii DA sa dostosowane do matrycy APS-C i nie kryją całej klatki.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
sskorpion napisał/a:Jak zrobię testy z filmem to opiszę więcej. Jak nie zobaczę tego na oczy to jakoś nie wierzę.
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
argawen napisał/a:Hm..A taki DA 40/2.8 tez nie kryje klatki ? Sam mam to szkiełko, ale analoga już niestety nie. Gdzieś widziałem w sieci sample i było ok. To winietowanie to raczej występuje z szerokimi szkiełkami DA.djack napisał/a:Obiektywy serii DA sa dostosowane do matrycy APS-C i nie kryją całej klatki.
l_uka napisał/a:sskorpion napisał/a:Jak zrobię testy z filmem to opiszę więcej. Jak nie zobaczę tego na oczy to jakoś nie wierzę.
najpierw moze popatrz po prostu przez wizjer?
18-55 dziala tak od 24 na pelnej klatce. Podobnie inne zoomy DA na pelne klatce 'gubia' dolny zakres. Stalki nie beda dzialac - maja za male pole krycia.
K100D, MZ-50