bladawiec napisał/a:Jeżeli jednak uważasz, że nadinterpretowałem Twoją wypowiedź to przepraszam![]()
dsk napisał/a:lipalipski, czy piszecie o braku różnicy między starym a nowym kitem na 10-megapikselowej matrycy z własnego doświadczenia?
dsk napisał/a:I jeszcze jeździcie po Sampie, który ma rację.
lipalipski napisał/a:Do kutwy nędzy, ludzie, nauczcie się czytać!!!
CytatAleż spokojnie, po co te nerwy?![]()
lipalipski napisał/a:Jakoś od zawsze głupota mnie irytowała. Wtórny, czy funkcjonalny analfabetyzm także.
dsk napisał/a:Możesz w ten sposób przez przypadek rzucić w Miodka, że nie zna się na języku, co dla nikogo nie byłoby miłe.
dsk napisał/a:Zdecydowanie nie życzę sobie dalszych sugestii o głupocie i tym podobnych.
incosgnitos napisał/a:witka,
tak sobie przeczytałem ten wątek, i mi wychodzi, że K20D nie będzie pracował z Kitem I :)
Ciekawe czy różnica w jakości między kitem I i II jest taka sama na K10D a K20D... ktoś wie?
pzdrfk
K7+18-55 WR+kit 2 + 540FGZ+*50-135 f 2,8 sdm+ 28-70 f 4+ FA 50 f1.4 + A 50 f 1,4 +K 50 f 1,4 +M 50 f 1,4 + Pentax 35mm f2 + Tamron 17-50 f2,8 +43 mm limited
lipalipski napisał/a:Mało to prawdopodobne.
lipalipski napisał/a:"Gdyby życzenia się spełniały, świat byłby piękny i wspaniały, pod warunkiem, że spełnią się, tylko te dobre, a nie te złe."
bladawiec napisał/a:
To tylko taka moja spiskowa teoria tłumacząca brak zestawów k200 z kitem II w A teraz pora na moje pytanie.
Może wiecie czy jednak można obecnie dostać gdzieś kadwusetkę z polskiej dystrybucji z nowym kitem w dobrej cenie? Może ktoś z Was ostatnio gdzieś kupił lub widział taki zestaw?
Pozdrawiam
kwantus
-----------
K200D+grip, DA 18-55 AL II + DA 50-200 ED + SMC A 50/1,7 + Samyang 10mm/2,8 ED AS NCS CS +Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL + Soligor C/D 70-210/3,5 Macro | M42--> Helios 44-M-4 58//2| Metz 58 AF-1
Yashica Mat124, Canon 100d
Eldred napisał/a:kwantus, a w stopce masz kita w wersji pierwszej?
Pozdrawiam
kwantus
-----------
K200D+grip, DA 18-55 AL II + DA 50-200 ED + SMC A 50/1,7 + Samyang 10mm/2,8 ED AS NCS CS +Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL + Soligor C/D 70-210/3,5 Macro | M42--> Helios 44-M-4 58//2| Metz 58 AF-1
Canon Eos 5D MkII, 580 EXII, Ef 24 1.4, Ef 85 1.8, Ef 50 1.8 i dobre chęci.
Naprawde widzisz ta roznice?dsk napisał/a:Nie używam kita zbyt często, ale to wiem na pewno, bo miałem przez chwilę oba i porobiłem własne testy: widać różnicę na zdjęciach z K10D. Szczególnie w rozdzielczości i winiecie na szerokim końcu, rozdzielczości na długim końcu i ogólnym kontraście i odwzorowaniu kolorów.
bo jak to mowil moj ulubieniec Jan Tomaszewski - nie bede sie kopal z koniem.perl napisał/a:daruje sobie, po co tracic czas na rozwazanie o 18-55
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
Dzięki za konkretną odpowiedź :) Znaczy się nowy kit lepszy ale nie testowany na tych samych puszkach...specmisiek napisał/a:Cóż, żeby Ci pomóc.. Miałem kit I z aparatem K100D. Miałem i mam (jak na razie) Pantax FA 28-70 f 4. Z K20D nabyłem Kit II, ale pozbyłem się wcześniej K100D i oczywiście obiektywu (kit I) Mam natomiast porównanie obu kitów w stosunku do Fa 28-70. ,,Stary" kit był wyraźnie słabszy od ,,nowego-wersja II" Kit II nie ustepuje FA 28-70, a w skrajnych ogniskowych nawet jest wyraźnie lepszy..
powiem tak, na pewno daje gorsze efekty na powiększeniu zdjęcia 1:1, wynika to z tego, że k20d ma 14 mega i tworzy zdjęcie z większej ilości mniejszych pixeli, a kit v1 ma za słabą ostrość, żeby to wykorzystać, więc nie odczujesz w pełni tych 14 mega z kitem v1 a z kitem v2 tak, bo jest trochę ostrzejszy.incosgnitos napisał/a:czy KitI na K20D daje gorsze efekty niż tenże kit na K10D
Spoko, spoko... ze mną trzeba jak z chłopem na roli :) bez łopaty ani ruszEldred napisał/a:p.s. przepraszam za łopatologię, ale ona czasem bardzo pomaga![]()
perl napisał/a:Naprawde widzisz ta roznice?
Przypomne Ci ze jestes jednym z ludzi na forum, ktoremu przeszkadzaja szumy przy ISO 800 w aparacie (niewazne ze w Pentaxie i nie wazne co tam masz, czy k10d, czy k100d).
Na moje pytanie, jak duze robisz odbitki, ze przeszkadzaja Ci szumy przy ISO 800 - cisza.
Wiec wybacz ale te Twoje opinie o lepszym kontrascie, nizszych abberracjach etc
to o kant d... rozbic.
Mnie sie raczej wydaje, ze przeczytales o tym na necie a nie znasz z wlasnego doswiadczenia.
dsk napisał/a:Szumy przy ISO 800 zazwyczaj mi nie przeszkadzają, są jednak takie sytuacje, kiedy robią się aż nadto wyraźne. To nie jest wielki problem, nie boję się lekkiego odszumiania.
O aberracjach (nie ma w tym słowie podwójnego 'b') nic nie pisałem. Jeśli chodzi o winietę, rozdzielczość i kontrast, służę próbkami z mojego aparatu - K10D. Wysłać mogę po pierwszym tygodniu sierpnia, gdy przestanę korzystać z internetu po EDGE. Gdy dostaniesz takie sample nie rozbijesz ich o kant czegoś? Może posądzisz mnie o sfałszowanie EXIF-ów czy o znalezienie sampli "na necie"? Pewnie skoro przeszkadza mi szum, to świadczy to o tym, że nie umiem nawet zdjęcia próbnego wykonać? No nic, skoro tak, to dalej powielaj mity na temat zachowania szkieł bez sprawdzenia tego, a gdy ktoś ma inne zdanie wynikające z własnych doświadczeń - pisz, że przeczytał o tym "na necie" i jego opinie są do niczego.
Rozumiem, ze mielismy okazje sie poznac i na tej podstawie tak twierdzisz. Czy moze po prostu przeczytales na necie?dsk napisał/a:Od dawna wiadomo, że nie jesteś, perl (do pary z lipalipskim), człowiekiem przesadnej uprzejmości.
dsk napisał/a:my
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L