lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
bladawiec napisał/a:
Jeżeli jednak uważasz, że nadinterpretowałem Twoją wypowiedź to przepraszam :-)

I to mocno nadinterpretujesz. Spokojnie współpracuje, to max. tyle, że daje przyzwoite efekty. A to nie znaczy, że nie ma lepszych szkieł. Gdybym uważał, że którykolwiek kit jest zaj....ty, to bym go posiadał i nie tracił kasy na inne szkła.

dsk napisał/a:
lipalipski, czy piszecie o braku różnicy między starym a nowym kitem na 10-megapikselowej matrycy z własnego doświadczenia?

A gdzie ja coś takiego napisałem?

dsk napisał/a:
I jeszcze jeździcie po Sampie, który ma rację.

:shock: :shock:

Do kutwy nędzy, ludzie, nauczcie się czytać!!!

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
lipalipski napisał/a:
Do kutwy nędzy, ludzie, nauczcie się czytać!!!

Ależ spokojnie, po co te nerwy? ;-)

Popieram Sampa. Bo pomijając argument bladawca (że nowego sprzeda drożej, co jest prawdą), to będąc na etapie kupna warto wziąć wersję II, nawet do K200D.

Ale krucjaty o to prowadził nie będę, bo po co? :-B dla wszystkich!

Cytat
Ależ spokojnie, po co te nerwy? ;-)

Jakoś od zawsze głupota mnie irytowała. Wtórny, czy funkcjonalny analfabetyzm także.

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
witka,
tak sobie przeczytałem ten wątek, i mi wychodzi, że K20D nie będzie pracował z Kitem I :)
Ciekawe czy różnica w jakości między kitem I i II jest taka sama na K10D a K20D... ktoś wie?
pzdrfk

lipalipski napisał/a:
Jakoś od zawsze głupota mnie irytowała. Wtórny, czy funkcjonalny analfabetyzm także.

Radzę Ci wyhamować, bo nawet mój "analfabetyzm" (jak to nazwałeś) pozwala mi zauważyć, że usiłujesz mnie obrazić. Nie wiesz z kim masz do czynienia, więc lepiej się powstrzymaj od takich komentarzy. Możesz w ten sposób przez przypadek rzucić w Miodka, że nie zna się na języku, co dla nikogo nie byłoby miłe.

Zdecydowanie nie życzę sobie dalszych sugestii o głupocie i tym podobnych.

dsk napisał/a:
Możesz w ten sposób przez przypadek rzucić w Miodka, że nie zna się na języku, co dla nikogo nie byłoby miłe.

Mało to prawdopodobne.

dsk napisał/a:
Zdecydowanie nie życzę sobie dalszych sugestii o głupocie i tym podobnych.

"Gdyby życzenia się spełniały, świat byłby piękny i wspaniały, pod warunkiem, że spełnią się, tylko te dobre, a nie te złe." :evilsmile:

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
incosgnitos napisał/a:
witka,
tak sobie przeczytałem ten wątek, i mi wychodzi, że K20D nie będzie pracował z Kitem I :)
Ciekawe czy różnica w jakości między kitem I i II jest taka sama na K10D a K20D... ktoś wie?
pzdrfk

Witaj! Oczywiście jak mniemam..Żarty sobie robisz... Każdy obiektyw mający odpowiedni bagnet będzie współpracował z K20D.. Natomiast efekty takowej ,,wpółpracy" będą różne.
Cóż, żeby Ci pomóc.. Miałem kit I z aparatem K100D. Miałem i mam (jak na razie) Pantax FA 28-70 f 4. Z K20D nabyłem Kit II, ale pozbyłem się wcześniej K100D i oczywiście obiektywu (kit I) Mam natomiast porównanie obu kitów w stosunku do Fa 28-70. ,,Stary" kit był wyraźnie słabszy od ,,nowego-wersja II" Kit II nie ustepuje FA 28-70, a w skrajnych ogniskowych nawet jest wyraźnie lepszy.. Oczywiście ,,to tylko kit" i nie będę go porównywał do gwiazdek czy limited... To nie ma większego sensu..Pozdrawiam

lipalipski napisał/a:
Mało to prawdopodobne.

Mógłbyś się zdziwić. Nie zamierzam teraz przedstawiać swoich zasług i osiągnięć lingwistycznych, Ty i tak będziesz wiedział swoje.
lipalipski napisał/a:
"Gdyby życzenia się spełniały, świat byłby piękny i wspaniały, pod warunkiem, że spełnią się, tylko te dobre, a nie te złe."

Co do życzeń, proszę o małą wstążeczkę dla tego Pana. Na mój rachunek. Ja wychodzę z tego baru.

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Re: Jak to jest z wersjami "kita" do k200d?
bladawiec napisał/a:

To tylko taka moja spiskowa teoria tłumacząca brak zestawów k200 z kitem II w A teraz pora na moje pytanie.
Może wiecie czy jednak można obecnie dostać gdzieś kadwusetkę z polskiej dystrybucji z nowym kitem w dobrej cenie? Może ktoś z Was ostatnio gdzieś kupił lub widział taki zestaw?

Pomijając wszelką dyskusję odpowiadam na pytanie - tu kupiłem - osobiście
http://www.cybershop.pl/ (osobiście mozna ponegocjować cenę)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
kwantus, a w stopce masz kita w wersji pierwszej?

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Eldred napisał/a:
kwantus, a w stopce masz kita w wersji pierwszej?

Już mam w drugiej wersji :mrgreen: - jak klepałem stopkę to nie zauwazyłem :oops:

p.s. Moich dwóch znajomych namówionych (nawróconych?) przeze mnie na na k200d z kitem vII po dosłownie paru tygodniach i tak kupiło stałki, jeden sigmę 30mm 1.4 (wczoraj testowaliśmy, cudo i ostra od pełnej dziury porównywalnie do f50 1.7 a może i lepiej) drugi na razie smc=m 50 1.7 ale już ma w planach jakieś 28mm z AF.

Do czego dążę? a no do tego, że po zobaczeniu co potrafi stałka i jak ważna jest jasność, prawie każdy amator (oprócz takich którzy kupili lustrzankę by mieć lepsze zdjecia turystyczne) i tak po jakimś czasie przestaje używać kita i po drugie: na kazdym aparacie widać różnicę między mniej ostrym a bardziej ostrym szkłem więc jeśli można wyrwać k200d z kitem v2 to czemu nie??

sam już prawie nie używam kita i zastępuje go stałeczkami (^_^)

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Polecam fotozakupy sam kupowałem u nich parę razy i wszystko ok. Kontakt szybki i wrażenie solidności pozostaje, u mnie do dziś zwłaszcza, że IMHO są kompetentni, więc jak piszą, że kit II to myślę że można im ufać.

P.s. dsk popieram pan lipalipski napewno oczytany i wykształcony, ale ja w polemikę z Nim wchodzić nie zamierzam, gdyż przyzwyczajony jestem raczej do dyskusji na innym poziomie, i nie do jego inteligencji wnoszę tu zastrzeżenia, bo może nawet mogę powiedzieć, że lepiej ode mnie wykształcony On jest, ale ...
Pozdrawiam wszystkich, zwłaszcza pana lipalipskiego.
P.s.2. poprostu jest wierny swoim ideałom, patrz podpis przy avatarze.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
dsk napisał/a:
Nie używam kita zbyt często, ale to wiem na pewno, bo miałem przez chwilę oba i porobiłem własne testy: widać różnicę na zdjęciach z K10D. Szczególnie w rozdzielczości i winiecie na szerokim końcu, rozdzielczości na długim końcu i ogólnym kontraście i odwzorowaniu kolorów.
Naprawde widzisz ta roznice?

Przypomne Ci ze jestes jednym z ludzi na forum, ktoremu przeszkadzaja szumy przy ISO 800 w aparacie (niewazne ze w Pentaxie i nie wazne co tam masz, czy k10d, czy k100d).

Na moje pytanie, jak duze robisz odbitki, ze przeszkadzaja Ci szumy przy ISO 800 - cisza.

Wiec wybacz ale te Twoje opinie o lepszym kontrascie, nizszych abberracjach etc
to o kant d... rozbic.

Mnie sie raczej wydaje, ze przeczytales o tym na necie a nie znasz z wlasnego doswiadczenia.

A ja napisalem wczesniej, ze:
perl napisał/a:
daruje sobie, po co tracic czas na rozwazanie o 18-55
bo jak to mowil moj ulubieniec Jan Tomaszewski - nie bede sie kopal z koniem.

specmisiek napisał/a:
Cóż, żeby Ci pomóc.. Miałem kit I z aparatem K100D. Miałem i mam (jak na razie) Pantax FA 28-70 f 4. Z K20D nabyłem Kit II, ale pozbyłem się wcześniej K100D i oczywiście obiektywu (kit I) Mam natomiast porównanie obu kitów w stosunku do Fa 28-70. ,,Stary" kit był wyraźnie słabszy od ,,nowego-wersja II" Kit II nie ustepuje FA 28-70, a w skrajnych ogniskowych nawet jest wyraźnie lepszy..
Dzięki za konkretną odpowiedź :) Znaczy się nowy kit lepszy ale nie testowany na tych samych puszkach...
Mnie w sumie chodziło o porównanie dwóch kitów na K10D i K20D :) może ktoś robił kiedyś albo widział sample ... z dyskusji mi wynikło, iż KitII był zrobiony do K20D. O ile pamiętam widziałem gdzieś sample (jakiś link chyba na forum też był) że KitII jest lepszy od KitI na K10D... a ja się zastanawiam, czy KitI na K20D daje gorsze efekty niż tenże kit na K10D. Podskórnie czuję, że nie powinno być różnic...
pzdrfk

[ Dodano: 2008-07-24, 14:49 ]
O na optyczne robili testy kita II na K10D.

incosgnitos napisał/a:
czy KitI na K20D daje gorsze efekty niż tenże kit na K10D
powiem tak, na pewno daje gorsze efekty na powiększeniu zdjęcia 1:1, wynika to z tego, że k20d ma 14 mega i tworzy zdjęcie z większej ilości mniejszych pixeli, a kit v1 ma za słabą ostrość, żeby to wykorzystać, więc nie odczujesz w pełni tych 14 mega z kitem v1 a z kitem v2 tak, bo jest trochę ostrzejszy.

p.s. przepraszam za łopatologię, ale ona czasem bardzo pomaga ;-)

Eldred napisał/a:
p.s. przepraszam za łopatologię, ale ona czasem bardzo pomaga ;-)
Spoko, spoko... ze mną trzeba jak z chłopem na roli :) bez łopaty ani rusz :mrgreen:

perl napisał/a:
Naprawde widzisz ta roznice?

Przypomne Ci ze jestes jednym z ludzi na forum, ktoremu przeszkadzaja szumy przy ISO 800 w aparacie (niewazne ze w Pentaxie i nie wazne co tam masz, czy k10d, czy k100d).

Na moje pytanie, jak duze robisz odbitki, ze przeszkadzaja Ci szumy przy ISO 800 - cisza.

Wiec wybacz ale te Twoje opinie o lepszym kontrascie, nizszych abberracjach etc
to o kant d... rozbic.

Mnie sie raczej wydaje, ze przeczytales o tym na necie a nie znasz z wlasnego doswiadczenia.

Szumy przy ISO 800 zazwyczaj mi nie przeszkadzają, są jednak takie sytuacje, kiedy robią się aż nadto wyraźne. To nie jest wielki problem, nie boję się lekkiego odszumiania.

O aberracjach (nie ma w tym słowie podwójnego 'b') nic nie pisałem. Jeśli chodzi o winietę, rozdzielczość i kontrast, służę próbkami z mojego aparatu - K10D. Wysłać mogę po pierwszym tygodniu sierpnia, gdy przestanę korzystać z internetu po EDGE. Gdy dostaniesz takie sample nie rozbijesz ich o kant czegoś? Może posądzisz mnie o sfałszowanie EXIF-ów czy o znalezienie sampli "na necie"? Pewnie skoro przeszkadza mi szum, to świadczy to o tym, że nie umiem nawet zdjęcia próbnego wykonać? No nic, skoro tak, to dalej powielaj mity na temat zachowania szkieł bez sprawdzenia tego, a gdy ktoś ma inne zdanie wynikające z własnych doświadczeń - pisz, że przeczytał o tym "na necie" i jego opinie są do niczego. Od dawna wiadomo, że nie jesteś, perl (do pary z lipalipskim), człowiekiem przesadnej uprzejmości. A my nie będziemy Cię na siłę zmieniali. Sam musisz do tego dojrzeć.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
dsk napisał/a:
Szumy przy ISO 800 zazwyczaj mi nie przeszkadzają, są jednak takie sytuacje, kiedy robią się aż nadto wyraźne. To nie jest wielki problem, nie boję się lekkiego odszumiania.

O aberracjach (nie ma w tym słowie podwójnego 'b') nic nie pisałem. Jeśli chodzi o winietę, rozdzielczość i kontrast, służę próbkami z mojego aparatu - K10D. Wysłać mogę po pierwszym tygodniu sierpnia, gdy przestanę korzystać z internetu po EDGE. Gdy dostaniesz takie sample nie rozbijesz ich o kant czegoś? Może posądzisz mnie o sfałszowanie EXIF-ów czy o znalezienie sampli "na necie"? Pewnie skoro przeszkadza mi szum, to świadczy to o tym, że nie umiem nawet zdjęcia próbnego wykonać? No nic, skoro tak, to dalej powielaj mity na temat zachowania szkieł bez sprawdzenia tego, a gdy ktoś ma inne zdanie wynikające z własnych doświadczeń - pisz, że przeczytał o tym "na necie" i jego opinie są do niczego.

Rotfl.

dsk napisał/a:
Od dawna wiadomo, że nie jesteś, perl (do pary z lipalipskim), człowiekiem przesadnej uprzejmości.
Rozumiem, ze mielismy okazje sie poznac i na tej podstawie tak twierdzisz. Czy moze po prostu przeczytales na necie?
Rotfl.

dsk napisał/a:
my

Rotfl.

Zostawiam teraz to forum i idę do lasu porobić zdjęcia. Nawet kita II wezmę, bo jest całkiem jasno na zewnątrz. Poziom tej dyskusji przestał mi odpowiadać. Pozdrawiam wszystkich, którzy śledzili ten, jakże rzeczowy i pomocny, wątek. Przede wszystkim zaś tych, którzy szanują opinie innych ludzi, a wierzę, że wciąż jest tu ich zdecydowana większość. Bo generalnie forum jest naprawdę dość przyjazne.

Skocz do: