rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
bEEf napisał/a:

Kurde, przecież to jest proste: jest szkiełko (obiektyw) i oko (światłomierz). Lampa błyska, światło leci, światłomierz mierzy. Jak lampa inaczej skierowana, to światło inaczej leci, światłomierz mierzy inaczej. I jest git. Albo nie jest, jak w przypadku tumaxa

bEEf, zgadzam się w 100%. Po prostu konstruktorzy Tumaxa spaprali robotę. Odesłałem swojego do foto-tipa, najchętniej bym go zwrócił, ciekawe co powiedzą...

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
plwk napisał/a:
Z poprzednią lampą zauważyłem, że były różnice w zależności od body. Na DL-u przy podniesieniu palnika musiałem dawać korekcję na plus natomiast z K100D i K10D korekcja nie była potrzebna.
Dla przykładu Sigma dg500 Super tak samo naświetla z GX-1S jak i z K10. MZ w tym tumaksie nie działa poprawnie komunikacja body <> lampa. Gdy błysk pomiarowy jest za słaby to aparat myśli "hymm, ciemno tu, walniemy pełną mocą" i taki komunikat przesyła do lampy, żeby ta błysnęła mocniej.
Szkoda, że z tym Tumaxem są takie problemy.

[ Dodano: 2008-06-10, 23:23 ]
Chętnie osobiście sprawdziłbym jak to wszystko działa.

PiotruśP napisał/a:
żeby ta błysnęła mocniej.
Szkoda, że z tym Tumaxem są takie problemy.

Szkoda, bo to prosta, fajna (byłaby) lampa, w sam raz dla amatora. Za rozsądne pieniądze.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Jednak tułmanks sterowany manualnie potrafi fajnie blysnac, tzn. calkiem ladnie doswietlic. Jednak nie kazdemu to wystarczy...
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Mam pytanie odnośnie opóźnienia między przedbłyskiem a błyskiem właściwym w pttl. Czy przy zewnętrznej lampie (np. metz 48 af-1) jest to opóźnienie takie samo jak w przypadku wbudowanej?
Pytam pod kątem fotografii sportowej.

marekb  Dołączył: 10 Lut 2007
Witam nawiązując do tematu z pierwszej strony padlo stwierdzenie że metz 58 w
P-TTL prześwietla a w trybie A (auto) jest wszystko ok. Ja ma metza 58 i mi prześwietla w trybie A (auto i musze zjechać do -2 w trybie P-TTL jest zbyt ciemno podbijam do +1. Czy macie podobny problem dodam zę podpieta jest do body k 10. z obiektywem sigma 17-70 Pozdrawiam

Raven napisał/a:
Mam pytanie odnośnie opóźnienia między przedbłyskiem a błyskiem właściwym w pttl. Czy przy zewnętrznej lampie (np. metz 48 af-1) jest to opóźnienie takie samo jak w przypadku wbudowanej?
Pytam pod kątem fotografii sportowej.

W wizjerze widać przedbłysk (jeszcze przed uniesieniem lustra), ale patrząc na lampę nie sposób rozróżnić 2 błysków.

Skocz do: